Как музиката помага на деца с обучителни затруднения

Как музиката помага на деца с обучителни затруднения

Учебните предизвикателства могат да засегнат детето емоционално, физически, поведенчески и/или когнитивно. Добрата новина е, че музиката може да помогне за тяхното преодоляване. Научно доказано е, че да се научат да свирят на инструмент помага на деца с ADHD или обучителни затруднения, повишава вниманието и отключва способността им за учене.

Музиката укрепва слабите области на мозъка на децата с обучителни трудности. Тя изгражда и укрепва слуховата и моторната кора на мозъка и визуално-пространствената обработка. Това са областите, свързани с проблемите на речта и езика, четенето, фокусирането, вниманието и концентрацията. Изследванията доказват, че когато децата с обучителни затруднения се научат да свирят на инструмент, вниманието, концентрацията, контролът на импулсите, самочувствието, мотивацията и паметта се подобряват. Децата, които изпитват трудности да се фокусират, когато има фонов шум, биват положително повлияни от часовете по музика.

Ето няколко неща, които можете да практикувате, за да помогнете на детето си да преодолее своите трудности:

Запишете детето си на уроци по музика

Накарайте детето си да се включи в музикална дейност от най-ранна възраст. Колкото по-рано, толкова по-добре!

Танцувайте на музиката

Движението е задължително за децата с ADHD или умствени затруднения. Движението е много важна част от ученето, мисленето и фокусирането. Най-добрият начин за движение е чрез танц. Докато детето се движи в различни ритми, физическата му координация и способността му да се концентрира се подобряват драстично.

Позволете им да рисуват

Повечето от децата с обучителни затруднения са креативни и търсят различни творчески поприща. Рисуването ангажира двигателните умения, организира мозъка и извежда артистичните черти на детето наяве. Просто дайте на детето си блокче за рисуване, няколко цвята и пуснете тиха музика на фон. С други думи, оставете го да рисува на музика. Честото практикуване на това упражнение ще помогне на детето да изключи външния свят в училище и да отпусне съзнанието си.

Четете музикални книги

Четенето на деца с обучителни затруднения е дейност, към която всички родители трябва да се стремят. Четенето на детето ви ще помогне за изграждане на фокус, концентрация, речник, реч и език.

Запишете ги на частни уроци по музика

Запишете на частни уроци по музика вашето дете, когато то е на възраст между пет и седем години. Би било добра идея и вие да взимате уроци по музика заедно с него.

Намерете приятелски инструмент

Изберете инструменти като струнен бас, дървени духови инструменти и ударни инструменти. Те са добър избор, тъй като детето ви може да стои изправено и да се движи, докато свири на тях. Но все пак трябва да оставите то само да избере собствения си инструмент. Ако иска барабани, купете му барабани.

Пейте на път за училище

Пеенето на път за училище или пускането на класическа музика в колата ще помогне на детето да се концентрира и да учи по-добре в часовете.

Комбинирайте музика и природа

Проучванията показват, че слушането на музика по време на разходка сред природата има благоприятен ефект върху мозъка. То повишава фокуса и способността за учене.

Приложете музикалната терапия в живота на вашето дете и вижте вълшебните резултати, които има върху неговата личност!

Източник:www.linkedin.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Маргарита Гюрова
Photo credit: Freepik