Аутизъм и непоносимост към определени храни: 7 начина да помогнете на злоядите деца

Аутизъм и непоносимост към определени храни: 7 начина да помогнете на злоядите деца

Ако имате дете с аутизъм и то е злоядо, знайте, че не сте единствените. Скорошен преглед на научни изследвания установява, че при децата с това състояние е пет пъти по-голяма вероятността да предпочитат ограничен набор от храни и да се придържат към определени ритуали при хранене, като например да настояват различните храни в чинията им да не се допират, или да са много раздразнителни.

Учените все още се опитват да разберат връзката между аутизма и придирчивостта при храненето. Американската благотворителна организация Autism Speaks е финансирала изследване по въпроса, за да помогне с решения за причините за подобно поведение, което може да се дължи на тревожност, непреклонност или сетивни проблеми.

Ръководителят на изследването, психологът Емили Кушнър от Детската болница на Филаделфия, препоръчва следните похвати за постепенно разширяване на хранителния избор при деца с аутизъм.

Проверете за медицински проблеми

Ако вашето дете си стиска устните, когато му предложите определена храна, може да е, защото тази храна му причинява болки в стомаха. Стомашно-чревните неразположения са често срещани при децата с аутизъм, които просто не умеят да изразят в какво се състои това неразположение. Педиатърът може да ви помогне да установите дали има медицински проблем и да предложи лечение.

Запазете спокойствие

На много деца им е нужно да опитат определена храна поне няколко пъти, преди да я приемат без противопоставяне. Децата със сензорни проблеми, свързани с аутизъм, имат нужда от още повече време. Бъдете търпеливи, докато детето ви проучва и опитва нови храни. Ако след повече от десет опита детето все още не приема дадена храна, може просто наистина да не я харесва. Опитайте с друга храна. Преди всичко не превръщайте храненето в семейна битка. Вместо това, подходете с творчество.

Опитвайте постепенно

Много хора с аутизъм се страхуват да опитват нови неща. Помогнете на детето си да пробва нови видове храна като първо я разгледате, опипате и я помиришете. Когато детето е готово да я опита, то може започне само с „целувка“ или облизване, преди да отхапе. Понякога помага смесването на любима храна с нова храна.

Свикване с консистенцията

Аутизмът често е съчетан със свръхчувствителност към определени консистенции. Помнете, че детето може да показва непоносимост към дадена храна заради начина, по който я чувства в устата си, а не заради вкуса ѝ. Мекотата на узрял домат е типичен пример в това отношение. Опитайте да го нарежете на дребни парченца или да го направите на пюре, за да промените консистенцията му. Така доматът може да се превърне в доматена салца или пюре и да се приготви под формата на доматен сос.

Играйте с новата храна

Да, точно така. Играта с храната е друг начин да се приучи детето към нея и да се намали тревожността му. Опитайте заедно да рисувате с доматения сос. Използвайте зеленчуци, за да направите “лицето” на пицата или сладкарски формички, за да изрежете сандвичи в интересни форми. Докато играете, нека детето види, че опитвате на вкус храната и тя ви харесва.

Предложете избор и право на контрол

Може би детето ви има нужда да контролира какво слага в устата си. Нормално е, ако то просто не харесва някои храни. Затова опитайте да му предоставите достатъчно голям избор в хранителните групи, които смятате за важни. Например, може да искате детето да изяжда по една порция зеленчуци и една порция белтъчини на обяд. Поставете по пет вида храна от всяка категория на масата и оставете детето само да избере коя храна точно иска да похапне. Ако приготвяте спагети, например, помолете го да избере една “тайна” съставка, която семейството заедно да опита. Какво да бъде – царевица, броколи или пилешко?

Внимавайте с наградите

Добре е в дългосрочен план да възнаграждавате и насърчавате отварянето на детето към храната и желанието му да опитва нови храни. Но откровените подкупи може да имат обратен ефект. Детето може и да изяде храната, но да не се научи да ѝ се наслаждава или няма да разбере защо балансираният хранителен режим е важен, а това е основната цел. Позволете десертите и лакомствата да са част от храненията, но не ги използвайте като примамка, защото това ще остави горчив привкус.

Ако имате нужда от консултация със специалист по ранна детска интервенция, който да Ви помогне за изграждане на умения за хранене и на позитивно отношение към храната, не се колебайте да се свържете с нас на телефон 0887 545 446 или ТУК.

Източник: www.autismspeaks.org
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Зорница Цонева
Photo credit: Freepik