Известни личности с дислексия, дискалкулия и други обучителни разлики

Известни личности с дислексия, дискалкулия и други обучителни разлики

Списъкът на известни хора с дислексия, дискалкулия и други обучителни разлики е колкото впечатляващ, толкова и дълъг. Знаменитости, като се почне от Том Холанд и Дженифър Анистън и се стигне до Киану Рийвс и Крис Рок, отдават своите творчески успехи, отчасти и на издръжливостта и постоянството, които са развили, за да преодоляват предизвикателствата в класната стая и в живота.


Том Холанд – актьор с дислексия

Screenshot 19

Photo byGage Skidmore

С главна роля в поредицата “Спайдърмен” от 19-годишен, Том Холанд прави своя дебют като супер герой в “Капитан Америка: Гражданска война” и участва в няколко други продължения, както и в анимационния филм “Шпиони под прикритие” заедно с Уил Смит. Английският актьор е включен в списъка на сп. “Forbes” “30 Under 30 Europe” и награден с множество отличия, включително награда на Британската филмова академия, три награди “Сатурн” и държи световен рекорд на Гинес.

След диагнозата му за дислексия на 7-годишна възраст, Холанд е записан в частно училище. Но дори днес той е обект на критики за правописни и граматически грешки в Twitter, където има 7.4 милиона последователи.

На въпроса колко постоянство е нужно, за да научава умения и да успява в кариерата си, Холанд отговаря, че тайната е търпение и подготовка.

“Става дума само за това да отделите време….да си дадете необходимото време, за да свършите нещата, които трябва да направите“, каза Холанд на 11-годишния ютюбър Джейзлин Гера през 2021. „Колкото си по-подготвен за всичко, толкова повече ще можеш да правиш и постигаш неща, които са фантастични“.


Дженифър Анистън – актриса и продуцент с дислексия

Screenshot 20

Photo by Dave Mathews

Известната в цял свят с ролята си на Рейчъл в телевизионното шоу „Приятели“ Дженифър Анистън започва да играе още в ранна възраст и е печелила фактически всички награди, които можете да си представите – включително “Еми” и “Златен глобус”.

Анистън разказва пред “The Hollywood Reporter” за своята дислексия – диагноза, която е получила през 20-те си години, след като е отишла на очен преглед.

„Трябваше да прочета абзац и ми дадоха тест и 10 въпроса, върху това, което току-що съм прочела и мисля, че имах само три правилни отговора“, казва Анистън.„След това поставиха компютър на очите ми, който следеше как се движат те, когато чета. Очите ми прескачаха четири думи и се връщаха 2 думи назад, също така имам и малко мързеливо око, като кръстосано око, което винаги трябва да коригирам на снимките“.

“Винаги си бях мислила, че не съм умна. Просто не можех да запомня нищо. А сега получих това невероятно откритие. Чувствах се така, сякаш всичките ми травми, трагедии и драми от детството имат обяснение“.


Киану Рийвс – актьор, филантроп и издател с дислексия

Screenshot 21

Photo by GabboT

Киану Рийвс прекарва голяма част от детството си в преструвки. Докато въображението без съмнение е от полза за актьор от филми като “Матрицата”, “Точка на пречупване”, “Джон Уик” и други, той обаче не се преструва, че подобрява актьорските си качества.

Рийвс е диагностициран с дислексия като дете. Традиционната училищна обстановка се превръща в огромно предизвикателство за него с течение на времето и той в крайна сметка напуска гимназията. Но актьорът превръща своята любов към историите в кариера, като играе в тях.

През 2007-а година в статия на “Esquire”, Рийвс е описан като „ ненаситен читател“. В публикацията, той приписва любовта си към ученето и четенето на доведения си дядо, който работи за “Енциклопедия Британика”. „В стаята си просто отварях томовете. Бях любопитен. Наистина ми харесваше“, разказва актьорът.

Извън актьорската си кариера, Рийвс е основател на частна фондация за борба с рака, която помага на детски болници и финансира изследвания на болестта. Той е и издател на книги с “X Artists’ Books” (XAB) и собственик на “Arch Motorcycle”, компания, която произвежда мотоциклети по поръчка.


Салма Хайек – актриса, режисьор и продуцент с дислексия

Screenshot 22

Photo by Gage Skidmore

На 25-годишна възраст Салма Хайек напуска дома си в Мексико, за да преследва мечтата си за актьорска кариера в Холивуд. Изучаването на нов език обаче не е единственото ѝ препятствие. Като тийнейджърка, Хайек е диагностицирана с дислексия – обучителна разлика, която не ѝ попречва да стане всепризната актриса, режисьор и продуцент, известна с ролите си на художничката Фрида Кало във „Фрида“ и Аяк във филма „Вечните“.

“Аз наистина уча бързо. Винаги е било така, което може би е и причината в гимназията да не са забелязвали, че имам дислексия. Минавах годините, без да уча твърде много“, разказва Хайек пред списание “WebMD”.

„Дислексията не ме притеснява сега“, казва тя. „Някои хора четат наистина бързо, но ти ги питаш нещо за сценария и те са забравили. На мен ми отнема много време да прочета сценарий, но го чета само веднъж“.


Крис Рок – комик с невербално разстройство на обучението

Screenshot 23

Photo by Mo Riza

Носителят на награди „Еми“ и „Грами“ Крис Рок, стартира комедийната си кариера като част от актьорския състав на “Saturday Night Live” и оттогава пише, продуцира и участва във филми, и по-специално, комедии. През 2022-а година, той стартира своето стендъп световно турне “Ego Death World Tour” след запомнящо се участие в церемонията по връчване на наградите “Оскар”.

През 2020-а година, Рок говори за своето невербално разстройство на обучението (NLD) с “The Hollywood Reporter”, като разказва, че може да приема нещата „твърде буквално“ и има мисловен процес „всичко или нищо“.

„Винаги съм отдавал нещата на това, че съм известен“, казва Рок. „Всеки път, когато някой ми отговори отрицателно, аз мисля: „Както и да е, те отговарят на нещо, което има общо само с този, който мислят, че съм. Сега осъзнавам, че това бях аз. Голяма част от това съм бил аз“.

Комикът гордо е добавил връзка към nvld.org (сайт за невербално разстройство на обучението) в своята биография в Twitter. Невербалното разстройство на обучението е толкова разпространено, колкото и дислексията и често се диагностицира погрешно или се бърка със Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD). Макар да има още много за изучаване на NLD, лечението за деца включва социално-емоционално обучение, обучение за изпълнителни функции и физиотерапия.


Том Круз – актьор, продуцент и филантроп с дислексия

Screenshot 24

Photo by Gage Skidmore

Може би най-известен с ролята си на пилот на изтребител в поредицата “Топ гън”, Том Круз започва своята ненадмината холивудска кариера на 19 години, но не без неуспехи. Актьорът показва признаци на дислексия в началното училище и дори веднъж описва себе си като „функционално неграмотен“. Круз признава, че се е научил да чете най-накрая като възрастен, чрез метод на обучение, разработен от Л. Рон Хъбард, наречен “Study Technology”.

„Аз обичах да уча, аз исках да уча, но знаех, че съм се провалил в системата“, казва Круз. “Както мнозина, просто намерих начин да го преодолея. Направих същото, когато се преместих в Ню Йорк и Лос Анджелис, за да стана актьор“.

Дислексията е езиково-базирано разстройство на ученето, свързано с „трудности с правописа и разпознаване на думи“, според обяснение на д-р Роберто Оливардия. „Симптомите на дислексия варират от трудности за разбиване на думи на срички до трудности с точността, плавността и разбирането на материала, който се чете“.

Според Международната асоциация по дислексия, до 20 % от населението на Земята може да има симптоми на дислексия.


Даниел Радклиф – актьор с диспраксия

Screenshot 25

Photo by Dave Catchpole

Даниел Радклиф е английски актьор най-известен с превъплъщението си в Хари Потър в едноименния филм, в който започва да се снима, когато е само на 12 години.

Любимият екранен магьосник е източник на надежда и стимул и в истинския живот за хората като него, живеещи с диспраксия – неврологично разстройство, което засяга уменията за фина и/или груба моторика. До 50 на сто от децата с диспраксия имат и Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD).

„Това никога не ме е спирало и едни от най-умните хора, които аз познавам са хора с обучителни затруднения“, каза Радклиф. „Фактът, че някои неща са борба, само ще ви направи по-решителни, трудолюбиви и с повече въображение в решения, които намирате на възникналите проблеми“, изтъква той.

През 2022-а година, Радклиф участва в „Изгубения град“ заедно със Сандра Бълок и Чанинг Тейтъм, който има дислексия.


Мануел Гарсия-Рулфо – актьор с дислексия

Screenshot 26

Photo by Gordon Correll

Мануел Гарсия-Рулфо, звезда от сериала на NetflixАдвокат на Линкълн“, отбелязва първата си главна роля в американски телевизионен сериал. Гарсия-Рулфо, който играе Мики Халър в адаптацията на криминалния роман на Майкъл Конъли, признава, че неговата дислексия е усложнила подхода му, за да научава репликите си на английски, негов втори език.

„Купих черна дъска и я поставих в апартамента си – и беше лудост – правех ментални карти с изображения, рисунки“, разказва Рулфо. „Направих го за всяка сцена във филма. Ако имаше оръжие, аз рисувах оръжие. По-лесно е за мен да го науча по този начин”.

Дислексията засяга близо 20% от населението и често се появява заедно с други състояния.


Шер – певица и актриса с дислексия

Screenshot 27

Photo by Gage Skidmore

Шер, певица, носителка на “Грами” и актриса, носителка на “Оскар”, се бори с дискалкулия (разстройство в усвояването на смятането) и дислексия и това я е накарало да напусне училище като тийнейджър.

„Не можех да чета достатъчно бързо, за да свърша всичките си домашни и за мен математиката беше като да се опитвам да разбера санскрит“, пише Шер в автобиографията си „Първият път“. „Почти всичко, което научих, трябваше да го уча чрез слушане. Моите тестове винаги отчитаха, че не отговарям на потенциала си“.

Емблематичната изпълнителка е натрупала много награди, включително “Еми” място в книгата на “Гинес”, като най-възрастна соло изпълнителка, оглавила “Топ 100”класацията на “Билболд” с песента си “Believe”“.

Наскоро тя с сътрудничи с модната къща Версаче за лимитирана колекция за набиране на средства за деца и общности с различен пол. Шер започва кариерата си в музикалната индустрия като част от дуета Сони и Шер, който жъне успех през 60-те години с поп хита “I Got You, Babe”.

Когато я питат, ако можеше да върне времето и да промени тези различия в обучението, дали би го направила, Шер отговаря: „Не! Това причинява болка, но това съм аз!“.


Октавия Спенсър – актриса и писателка с дислексия

Screenshot 28

Photo by Walt Disney Television

Актрисата Октавия Спенсър, носител на “Оскар” и “Златен глобус”, започва кариерата си през 90-те години, но изгрява в светлините на прожекторите през 2011 г., с ролята си в “Помощта”.

„Аз бях дете с дислексия и сега съм възрастен с дислексия. Това всъщност не означава, че не си интелигентен – това просто означава, че мозъкът ти функционира по различен начин“, казва Спенсър. „Всъщност бях тествана за програма за надарени ученици в моето училище, защото бях по-склонна към слуховото възприемане, отколкото към визуалното“.

Нарушенията в ученето не са свързани с нисък интелект. Много деца с различия в обучението са надарени или два пъти по-изключителни.

Спенсър е автор на поредица от книги за детектива Нинджа и наскоро си партнира с “Discovery+”, за да разработи множество проекти за истински престъпления. Тя приписва пътя си към успеха на майка си, която я е учила да бъде здраво стъпила на земята още като дете.


Аманда Гормън е поетеса с нарушение на слуховата обработка и проблеми с артикулацията на речта

Screenshot 29

Photo by Carlos M. Vazquez II/U.S. Chairman of the Joint Chiefs of Staff

Аманда Горман е най- младата поетеса в историята на САЩ, която чете своя творба при встъпването в длъжност на американския президент. На 22-годишна възраст тя прочита стихотворението си „Хълмът, който изкачваме“, по време на встъпването в длъжност на президента Байдън.

Семейството и разкрива в интервю през 2018 г., че Горман е била диагностицирана с нарушение на слуховата обработка и говорен дефект като малко дете.

„Тя имаше проблеми с изразяването, но винаги беше напред в мислите си“, казва майката на Горман в интервю за “Understood”.

В епизод на „Разговорът на Опра“ през 2021 г., Горман говори с Опра Уинфри за своята диагноза. „Родена съм по-рано, заедно с моя брат-близнак. Много често това може да доведе до забавяне в ученето“, казва Горман. „Едно от моите забавяния беше в говора и произношението“.

„Нарушението в слуховата обработка просто означава, че аз наистина се боря да се обучавам слушайки“, продължава тя.

Звукът „ Р“ затруднява Горман най-много. „Това е една от най-сложните букви в английската азбука. Това беше нещо, с което щях да се боря вероятно до 20-годишна възраст“, признава поетесата.

Горман смята, че говорният ѝ дефект я е направил по-силна като писател.

“Когато трябва да се научите да произнасяте думите от нулата,когато се учите чрез поезия как да говорите английски, това води до страхотно разбиране, според мен. На звук, на дълбочина, на произношение. Мисля за моя говорен дефект не като за слабост или недъг, а като за една от най-силните ми страни“.


Източник: www.additudemag.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Светлана Дичева
Photo credit: Freepik