Нощно напикаване – защо детето ви подмокря леглото или носи памперси след 5-годишна възраст

Нощно напикаване – защо детето ви подмокря леглото или носи памперси след 5-годишна възраст

Като родители всички сме добре запознати с процеса по приучване към гърне и колко изтощителен може да бъде той понякога. Разочароващите смени на бельо и памперси, честото тичане до тоалетната и инцидентите, които се случват в най-неподходящите моменти, да не говорим за една от най-неприятните части на преживяването – нощното напикаване. Въпреки че този етап от процеса на развитие може да бъде предизвикателство, при повечето деца приучването към гърне и нощното напикаване приключват между 3- и 5-годишна възраст. Това обаче не важи за всички деца.

Много родители се затрудняват с приучването към гърне. Независимо какво опитват, има все повече родители с 5-годишни деца, които подмокрят леглото през нощта и дори в средата на деня. Често децата се срамуват и отказват да прекарат нощта при баба, защото се притесняват, че може да се напишкат в леглото. Проблемът може да продължи, дори и когато детето стане тийнейджър.

Ако вашето дете или ученик изпитва този проблем у дома, вероятно вече сте направили проучване и сте опитали най-различни начини, за да му помогнете. Интернет е пълен с предложения като намаляване на приема на течности преди лягане, ходене до тоалетната преди лягане, използване на система с награди или цели за трениране на гърне, избягване на памперсите и дори слагане на аларма за нощно напикаване. Ако някой от тези съвети е проработил, на което силно се надяваме – чудесно! Няма за какво да се тревожите. Ако обаче нищо не е сработило и все още търсите отговори, е възможно да има друга причина за проблема.

Въведение в примитивните рефлекси

Примитивните рефлекси контролират движението на бебето в първата година от живота му и са от решаващо значение за развитието на неговите двигателни, сетивни и мозъчни умения. Тези рефлекси се развиват, докато бебето е още в утробата на майката. Когато бебето се роди и докато расте, тези рефлекси трябва да “изчезнат”, тъй като мускулите на врата и раменете му укрепват, започва да пълзи, да ходи, да крачи по пода и да достига всички етапи на своето развитие. Тези рефлекси вече не са необходими, тъй като детето се развива. Въпреки това, ако детето е преживяло травматично раждане или е пропуснало някои ключови етапи от развитието си, може все още да притежава тези рефлекси.

Ако вашето дете или ученик все още има тези примитивни рефлекси, може да откриете признаци и симптоми на слаб мускулен тонус, зрителни и пространствени проблеми, хиперактивност, слабо академично представяне и много други забавяния в развитието, които се проявяват у дома и в класната стая. Сред тези признаци и симптоми е и нощното напикаване.

Спинален рефлекс на Галант

След като знаем, че нощното напикаване може да се дължи на примитивен рефлекс, който не е “изчезнал” с израстването, трябва да разберем кой е той. Нощното напикаване обикновено е признак, че детето ви е запазило спиналния рефлекс на Галант. Без да навлизаме във всички дребни подробности зад него, спиналният рефлекс на Галант възпрепятства контрола над движението на пикочния мехур и червата. Може да бъде предизвикан от лек натиск върху долната част на гърба, който причинява неконтролируемо движение на гръбнака. Това означава, че дори чаршафите могат да активират уриниране и да са причина за нощното напикаване, много след като детето ви вече е приучено на гърне.

Ако вашето дете все още има спинален рефлекс на Галант, това може да е отговорът за продължаващото подмокряне на леглото през нощта. Въпросът е да му осигурите необходимата помощ за интегриране на рефлекса, така че да започне да контролира пикочния си мехур. Някои от препоръките, изброени по-горе, най-вероятно няма да проработят, ако детето ви се бори с някои от тези примитивни рефлекси, като може също да забележите и забавяния с академичното развитие.

Как да тествате дали детето ви има спинален рефлекс на Галант

Ако сте сигурни, че детето ви има по-големи проблеми с нощното напикаване и други забавяния в развитието, има няколко лесни теста, с които да проверите дали то е запазило рефлекса на Галант. Имайте предвид, че има и други рефлекси, които детето ви може да проявява и за които може да го тествате. В тази статия ще разгледаме само теста за спиналния рефлекс на Галант.

Ето как да започнете

  • Стъпка 1

Накарайте детето ви да застане на ръце и колене. Уверете се, че ръцете и гърбът му са напълно изправени. Гърбът му трябва да е плосък като масичка.

  • Стъпка 2

Вземете маркер и внимателно го плъзнете по лявата част на гръбначния стълб (от горната част на врата към долната част на гърба). Повторете упражнението и от дясната страна.

  • Стъпка 3

Наблюдавайте реакцията на вашето дете. Имаше ли гъдел? Или болка? Изви ли гърба си надолу, когато прокарахте маркера по гръбначния му стълб? Реакциите по-лоши ли бяха, когато стигнахте до долната част на гърба? Ако детето ви показва някакъв вид дискомфорт, има гъдел или извива гърба си надолу, когато се приближавате към кръста, това е знак за запазен примитивен рефлекс.

  • Стъпка 4

Ако детето ви има някоя от изброените реакции, му задайте въпроси като “Много ли те гъделичкаше?”, “По скалата от 1 до 10, колко те болеше?”

Този тип въпроси ще ви помогнат да разберете колко тежки са симптомите на вашето дете и какво е необходимо да предприемете, за да се справите с примитивния рефлекс.

Източник: ilslearningcorner.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Деница Пеева
Photo credit: Freepik