Манията по играчки носи ползи за развитието на децата

Манията по играчки носи ползи за развитието на децата

Вманиачаването на децата по дадена тема може и да изглежда странно, дори тревожно за някои родители. Но има една любима фикс идея, която всъщност говори много повече за интелектуалният потенциал на децата, отколкото си мислим. И това е обсебването на децата от играчки тип коли, камиончета, влакчета, динозаври и др.

Има деца, които до такава степен се вкопчват в такива играчки, че това съпътства цялото им израстване. Смята се, че малчуганите с маниакални влечения всъщност изразяват силен интерес и това развива в голяма степен допълнителни умения и заложби. Тези деца се превръщат в хора, които знаят как да решават проблеми, стремят се към повече знания и често пренасят наученото през целия си житейски опит.

Манията по даден тип играчки не бива да ви тревожи. Всъщност тя има значителни ползи за детското развитие

Много проучвания доказват, че да са обсебени от определен тип играчки всъщност е добре за развитието на децата. Учените са стигнали до извода, че деца с маниакални влечения към дадени играчки в действителност развиват повече интерес към ученето и натрупват повече знания в сравнение с някои свои връстници. Някои изследвания предполагат, че при момчетата е по-често срещано състояние, отколкото при момичетата.

Играчките „фикс идея“ помагат за увереността на децата

Децата, които превръщат даден тип играчки във фикс идея, всъщност израстват по-уверени. Това може да има ползи и за когнитивното им развитие. Проучвания показват, че устойчивите маниакални интереси по играчки от концептуалната област, като например динозаври, помагат на децата да развият повече знания и постоянство. Те също така са по-концентрирани и може да развият по-задълбочени умения за обработка на информация.

Подобен интерес се счита за феномен в ранното детско развитие. И има дори психологическо обяснение за любовта на децата към динозаврите. Почти една трета от всички мъници имат подобна мания в даден момент от израстването си, като обикновено това става между 2 и 6-годишна възраст.

Резултати от проучване на университетите на Индиана и Уисконсин показват, че това помага на децата да подобрят значително и своите езикови умения. Също така се смята, че децата с маниакални интереси имат по-високо ниво на общуване с разбиране.

Как интересът към играчки помага на децата, докато растат?

Децата, които обичат играчки, като например динозаври, усвояват нови начини за учене, задълбочавайки се в любимата си тема и измисляйки различни поводи да опознават света. След това мъниците пренасят тези стратегии за решаване на проблеми и в реалния живот. Те се научават какви въпроси да задават, как да научават по-оптимално уроци, как да откриват нови хоризонти и да задълбочават знанията си.

Вместо просто да наизустят информация, те запомнят и се научават да разбират защо дадено нещо се случва. Искат да задълбочават знанията си и успяват да намерят логическите връзки между случващите се неща.

Предаваме ли на детето си нашите интереси?

Макар често деца и родители да споделят еднакви хобита, не е задължително те да са усвоени заради интересите на мама и татко. От друга страна, детето може да се увлече към занимания на неговите баба и дядо например. При всички положения, учените предполагат, че при хората има „хоби ген“. Това означава, че те възприемат интересите на родителите си или на близките роднини и нерядко вървят по стъпките им.

Това обяснява и защо актьори като Кейт Хъдсън и Кийфър Съдърланд са последвали стъпките на Голди Хоун и Доналд Съдърланд. Същевременно предците на британския политик Борис Джонсън споделят двойните му интереси към журналистиката и политиката. Актрисата Дрю Баримор пък може да се похвали, че актьорството е в кръвта ѝ с 200- годишна история през поколенията на нейното семейство в тази област.

Смята се, че „хоби генът“ е най-силно изразен при хората от Шотландия и Северна Ирландия. Там, повече от трима на всеки десет души, са открили предци с подобни на техните професии и хобита. Жителите на Лондон също се вписват във феномена с повече от един на всеки четирима от тях, които споделят подобни професии и хобита с техните предци, близки и роднини.

Илейн Колинс от сайта FindMyPast.com смята, че макар много специфични професии да са се променили или изчезнали с течение на времето, част от основните умения и интереси на практикуващите ги, все още се предават от поколение на поколение.
От друга страна, докторът на науките Найджъл Барбър отбелязва: „Няма съмнение, че действията ни се влияят от гените като цяло. Някои хора се раждат със склонност да бъдат общителни, да бъдат щастливи, емоционално интелигентни, креативни или когнитивно по-развити. И все пак никога не можем да обясним напълно съответните биохимични механизми”.

Колко трае интересът?

Проучване на Йейлския университет е категорично, че това не трае завинаги. Според психолога Дженифър Делгадо, само 20% от децата поддържат интересите си повече от 3 години. Причината е, че децата често са толкова заети с училищна работа, че нямат време за странични занимания и страстта им в крайна сметка се стопява.

Има ли такова голямо значение темата?

Учените са категорични – не. Много деца имат мания за динозаври, камиони, коли, спорт и т.н. И те са малко повече от мимолетна детска тръпка. Като желанието за шоколадов сладолед за десерт например. Тези увлечения се появяват без насърчаване от страна на родителите, остават за сравнително дълъг период от време (в детските години) и се практикуват с желание, като обектите на интерес могат да варират.

Трябва ли да насърчавате интереса на децата?

Абсолютно да! Интелигентността е способността да се решават проблеми, което означава, че тя не се ограничава до когнитивните способности и коефициента за интелигентност, а отива много отвъд тези граници. Този тип интензивни интереси помагат на децата да развиват:

  • Повишени знания
  • Повишена устойчивост
  • По-добър обхват на вниманието
  • По-задълбочени умения за обработка на информация.
  • Три независими проучвания са установили, че по-големите деца с маниакални влечения към играчки, са склонни да бъдат с ниво на интелигентност над средното. А според психолозите, родителите трябва да направят каквото е по силите им, за да подкрепят интереса на детето си, дори и да не е точно тяхното нещо…
  • Да се потопиш в дадена страст е нещо наистина голямо, а родителите могат да покажат на децата си отрано, че винаги има още нещо за научаване.

Източник: yourmodernfamily.com
Превод и редакция: Веселина Спасова-Петрова
Photo credit: Freepik