Какво да правим и да не правим във Фейсбук групите за родители

Какво да правим и да не правим във Фейсбук групите за родители

Членувам в няколко групи във Фейсбук, повечето от които за родители на деца с увреждания и научавам много от другите майки.

През последните няколко седмици, докато четях в тях, забелязах, че има неща, които не трябва да бъдат публикувани или поне да бъдат редактирани. Но това е реалността на социалните мрежи – те са нож с две остриета. Ето част от моите наблюдения.

Плюсовете

Вдъхновявам се от публикации на майки, които описват колко много обичат децата си и колко се гордеят с тях. Възхищавам се на техния саможертвен дух и на безусловната им любов. Много от тях споделят своите истории за болка, разочарование или объркване, но също разказват за постижения и радостни моменти.

Виждала съм снимки на сладки малки деца, които въпреки многото операции, през които са преминали, раздават невероятни усмивки. Те са нашите герои.

Минусите

Сред тези положителни истории има и тъжни. Боли ме всеки път, когато видя публикации за деца, откарани по спешност в болница и майки, които призовават да бъдем с тях. За съжаление, има и публикации за деца, които не успяват да се справят в борбата. Те са най-трудните за четене.

Но тези лоши новини носят със себе си положителното – има научени уроци. Родителите показват забележителна любов и смелост, от които черпя сила.

Неприятното

Макар майките в тези групи да са обединени от общ опит и цел, те си остават хора с различни характери и вярвания. Тези различия често водят до конфликти. Понякога публикациите могат да бъдат обезсърчаващи и да насаждат неоправдана вина.

Със сигурност може да бъде натоварващо, когато четете за свръхчовешките умения и способности на други майки. След като прочетете постове им, ще започнете да се питате Какво не е наред с мен?“ „Защо не мога да правя такива неща? За съжаление, отговорът, породен от чувството на вина, може да бъде: аз съм лоша майка”.

Съветите

След внимателно обмисляне на всичко по-горе, реших да направя списък със съвети какво да правим и да не правим във Фейсбук групите, тъй като не бихме искали те да обезсърчават хората.

  1. Преди всичко, уважавайте другите. Осъзнайте, че всички сме различни, идваме от различна среда и имаме различни вярвания.
  2. Помислете преди да публикувате. Винаги се стремете да бъдете вдъхновяващи, насърчаващи и да давате информация. Всеки от нас има достатъчно проблеми в живота си. Последното, от което се нуждаем, е да почувстваме, че се проваляме.
  3. Ако трябва да излеете гнева или разочарованието си заради предизвикателствата, пред които сте изправени, потърсете съвет или човек, който да ви изслуша. Не забравяйте, че сме в групата, за да си помагаме да се почувстваме по-добре, а не да се нападаме.
  4. Избягвайте разпалването на спорове. Доколкото е възможно, не пишете по спорни теми, които няма да бъдат полезни за членовете в групата.
  5. Избягвайте постове за самореклама. Хубаво е да споделяме постиженията и етапите в развитието на нашето дете, защото те могат да вдъхновят други. Възможно е обаче другите в групата да не се интересуват от самореклама.

Групите във Фейсбук за родители на деца с увреждания могат да бъдат отличен източник за вдъхновение. Нека положим усилия те да останат такива.

Защото ние наистина се нуждаем един от друг, нали?

Източник: https://themighty.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Ивелина Георгиева
Photo credit: Freepik