Защо бебетата се усмихват насън?

Защо бебетата се усмихват насън?

Улавянето на усмивка спейки е страхотно допълнение към вашата колекция от спомени, но също може да станете свидетели на събитие, разкриващо повече за растежа и развитието на вашето дете.

Бебетата се усмихват по различни причини, включително като част от неволен рефлекс, поради газове и като отговор на социална стимулация.

Защо се усмихват бебетата?

Когато бебето се усмихва, типичният отговор е не да се запитате защо, а да се усмихнете и вие в отговор с надеждата да видите повече от този смях. Въпреки това, тъй като етапи като усмихването и пълзенето могат да се използват за проследяване на напредъка на вашето бебе, може да се обърне специално внимание на причината за тази беззъба усмивка.

Рефлексни усмивки

Този тип усмивка обикновено е кратка и може да се появи без реална причина. Възможно е да забележите, че вашето бебе започва да се усмихва истински на около 3 месечна възраст. В действителност обаче те са можели да разтопят едно или две сърца с усмивките си още докато са били сгушени в корема ви.

Проучванията показват, че фетусите са способни да се усмихват около 33-тата гестационна седмица. Този тип усмивка често се описва като рефлексно действие – подобно на ритане или смучене на палеца в утробата. Те могат да се проявят без причина и обикновено не се нуждаят от визуална стимулация, за да се появят.

Газове

Друга потенциална причина за усмивка може просто да е, че вашето бебе има газове! Бебетата се описват като усмихнати, докато отделят газове или се изхождат.

Социални усмивки

Около третия месец може да забележите промяна в начина, по който детето ви избира моментите за усмивка. До този миг им е дадена възможност да взаимодействат с околната среда. Бебетата може да са научили някои социални сигнали. Социалните усмивки се появяват по това време като знак за внимателно ангажиране с човека, който се грижи за тях.

Независимо дали е рефлексна, социална или като реакция на отделяне на газове, вие можете да изберете да интерпретирате усмивката на детето си по най-добрия начин, който сметнете за подходящ.

Важното е те да са здрави и да се интересуват от средата около себе си.

Етапи на сън при бебетата

Може да изглежда в покой отвън, но много неща се случват в тялото ни, докато спим. Най-често бебетата се усмихват в съня си, докато са в активен или БДО сън. Ще надникнем по-подробно, за да разберем как видовете сън, които преживяваме, помагат на бебетата да се усмихват, докато дремват.

Вашето тяло обикновено преминава през два основни типа сън: сън с бързо движение на очите (REM/БДО) и сън с небързо движение на очите (non-REM). Преминавате през всички етапи на всеки тип сън няколко пъти на нощ. Ще обърнем специално внимание на REM съня, където е най-вероятно да се появи усмивка по време на сън.

Има 3 етапа на сън с небързо движение на очите (non-REM):

  • Етап 1: Тук тялото ви преминава от будно състояние към лек сън. Продължава няколко минути, при които сърдечният ви ритъм, дишането и движенията на очите се забавят. Освен това започвате да усещате как мускулите ви започват да се отпускат.
  • Етап 2: Това е фазата преди да преминете от лек към по-дълбок сън. Характеризира се с по-бавни сърдечни удари и дишане. Освен това ще забележите, че мускулите ви започват да се отпускат още повече. Това е най-повтарящият се етап на сън на нашето тяло.
  • Етап 3: В този етап тялото ви е преминало в дълбок сън. Сърдечният ритъм и дишането ви се забавят до най-ниските си нива, докато мускулите ви се отпускат още повече.

Сън с бързо движение на очите (REM)

Това се случва след около 90 минути сън. В тази фаза очите ви се движат бързо зад клепачите и започвате да се приближавате до събуждане. Дишането ви става по-бързо и неравномерно, докато сърдечната честота и кръвните ви нива се увеличават до точките, които изпитвате по време на будни часове.

В тази фаза на съня ще изпитате известна временна парализа на мускулите на краката и ръцете, за да ви попречи да станете прекалено ентусиазирани и започнете да се движите по време на сън.
Ако забележите, че бебето ви се усмихва или смее, докато спи, това вероятно се случва по време на тази фаза, въпреки че тя е по-точно известна като „активен сън“ при децата.

Проучванията показват, че бебетата могат да изпитат усмивки, гримаси, потрепвания на тялото и сукане в тази фаза.

Причини бебетата да се усмихват в съня си

В крайна сметка е трудно да се знае точно защо бебетата се усмихват насън, но се предполага, че е по много от същите причини, както когато са будни. Например, бебетата често се усмихват по рефлекс, без определена причина и не като реакция към човек или нещо друго. С течение на времето може да забележите усмивката на вашето мъниче при изпускане на газове или изхождане, или може би в отговор на приятно усещане.

Има и случаи, когато бебетата имат сетивни реакции на вкус или мирис. Не е нечувано бебетата да се усмихват, когато влязат в контакт с миризма или вкус, които намират за приятни.

Докато децата се запознават по-добре с околната среда, може да забележите, че вашето бебе започва да се усмихва, когато види познато лице, или може би защото са наясно, че това ще предизвика реакция от ваша страна. Когато обаче става въпрос за бебета, които се усмихват в съня си, все още има някакъв непознат участък.

Тъй като няма начин да знаем дали бебетата сънуват и какво сънуват, може да е добро предположение, че тяхната усмивка, която обикновено се случва по време на активен сън, е всъщност рефлексно действие и най-вероятно е неволно.

В случай, че бебетата все пак сънуват, усмивката в съня им може да е реакция на спомен, случил се през деня, или събитие, нанизано в тяхното подсъзнание.

Може ли усмивката на бебето да е предупредителен знак?

Улавянето на усмивката на бебето по време на сън винаги е удоволствие да се изживее. Има обаче редки случаи, когато тази усмивка може да говори за нещо по-сериозно.

Геластичните припадъци са изключително рядка форма на епилепсия. Това състояние обикновено се наблюдава с неконтролируеми пристъпи на смях. В някои моменти звуци, подобни на смях, могат да бъдат съчетани с изкривяване на лицето в усмивка. Геласитните гърчове могат също да включват зачервяване, ускорен сърдечен ритъм и промяна в дишането. Тези гърчове са изключително редки и представляват около 1% от всички случаи на епилепсия. Макар и рядко, ако се притеснявате, че бебето ви получава този тип гърч, незабавно потърсете медицинска помощ.

Как да накарате бебето си да се усмихне

Тъй като вашето бебе започва да осъзнава по-добре средата си, лесно е да го хванете в момент, когато се усмихва на един или друг предмет или просто изразява радост, че сте там и присъствате с него. Усмихването на вашето бебе в отговор на събития също е добър начин да наблюдавате, че сетивата му работят правилно, докато ги използва, за да възприеме по-добре средата около себе си.

Тези моменти могат да бъдат невероятно благоприятни, така че е разбираемо да искате бебето ви да се усмихва често. Въпреки че със сигурност е добре, ако то не се усмихва толкова често, колкото бихте искали, ето няколко начина, които могат да предизвикат повече усмивки от страна на вашето бебе:

  • Ангажирайте се с бебето си по време на контактуване като хранене, обличане и къпане.
  • Четете на вашето бебе.
  • Пейте на вашето бебе.
  • Правете смешни физиономии.
  • Съгласувайте реакциите ви с тези на вашето бебе – когато се усмихне, отвърнете му с усмивка.
  • Реагирайте с ентусиазъм, когато бебето ви се кикоти, суче, оригва или по друг начин реагира положително на околната среда.

Източник: www.verywellfamily.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Маргарита Гюрова
Photo credit: Freepik