Кога бебетата започват да се смеят?

Кога бебетата започват да се смеят?

Вашето бебе вероятно ще започне да се смее на около 4 месеца. Да чуете смеха на мъничето си е един от най-забележителните моменти през първата година. Независимо дали става въпрос за „кикотене“ или силен смях, след като чуете този звук за първи път, ще правите всичко възможно, за да го чувате възможно най-често.

Бебето експериментира със звуците от самото си раждане. Гукания, писъци и бълбукане са просто упражнения за първото избухване в смях, което е жизненоважна стъпка в умението да общувате помежду си.

Ако нямате търпение бебето ви да достигне този крайъгълен камък, не сте сами. Звукът от смеха на бебето е музика за ушите на родителите и е знак за здравословно развитие.

По-голямата част от бебетата започват да се смеят за първи път на около 4-месечна възраст.

Това може да се случи и по-рано или по-късно. Според Американската асоциация за говорни и слухови умения, възрастовата рамка, в която бебетата започват да се смеят с глас, е някъде между 4 и 6 месеца.1

Като всяко ново умение, усъвършенстването на смеха може да отнеме известно време. Но с времето смехът на вашето бебе ще става все по-изразителен. Освен това, макар че няма съмнение, че „кикотенето“ на вашето бебе е музика за ушите ви, звукът вероятно ще зарадва и вашето мъниче.

Смехът е приятно изживяване за всички, но за вашето бебе е новост, която носи удоволствие. Радост за бебетата носи и реакцията, която техният смях предизвиква у родители, братя и сестри и други грижещи се за тях.2

Как да накарате бебето си да се смее

Не се страхувайте: не е нужно да сте сценичен комик, за да пробудите чувството за хумор на вашето бебе. Първият му смях може да дойде от любимата му играчка или домашен любимец, който прави нещо глупаво. Или просто когато гледа усмихнатото ви лице.

Подобно на възрастните, бебетата имат свои собствени настроения и предпочитания. Най-добър шанс да предизвикате „кикотене“ имате, ако опитате това по време, когато бебето ви е нахранено, отпочинало и будно. С други думи, не позволявайте часът на веселието да съвпада с времето за дрямка.

Забавленията с вашето бебе е най-добрият начин да насърчите смеха. Ето няколко начина, по които можете да накарате бебето си да се смее:

Смешни физиономии

Вашето бебе вече познава вашите изражения и често се опитва да ги имитира. Изобразяването на глупава физиономия, като широко отворена уста или изплезен език, може да е достатъчно неочаквано, за да накара вашето мъниче да се засмее.

Смешни звуци

Кой може да устои на сладко бебешко коремче? Смешните звуци на издухване върху корема на вашето бебе са чудесен начин да предизвикате коремен смях. Всичко, което трябва да направите, е да целунете коремчето на вашето бебе, докато духате. Звукът и усещането със сигурност ще предизвикат кикот от вашата малка любов.

Гъделичкане

Понякога интуитивно гъделичкате бебето си, за да се смее, но най-добре е да изчакате, докато започнете да разбирате смеха му. Някои бебета се наслаждават на гъделичкането, но други могат да се почувстват зле. Така че, изчакайте, докато бебето ви се научи да общува по-добре и да изразява емоции, преди да се превърнете в гъделичкащото чудовище.

Пеене

Не се притеснявайте, ако вокалите ви са малко „опасни“ – вашето бебе обожава гласа ви. Песни със забавни движения на ръцете (помислете за „Itsy Bitsy Spider“ или „The Wheels on the Bus“) са големи хитове за малките и за тях няма по-добри аплодисменти от смеха.

Целувки по носа

Това малко личице е толкова неустоимо, но вашето бебе очаква редовни целувки. Започнете, като потриете носове и вижте дали мъничето ще реагира с радостен смях.

Криеница

Хей, къде отиде? Скриване на лицето в ръце, след което радостно крещене може да изненада и забавлява вашето бебе и да предизвика смях.

Бебешки етапи

Бебетата се променят бързо през първата година от живота си. Значимите етапи на развитие, през които преминават, се наричат ​​постижения, а усмивката и смехът са вълнуващи постижения, които очакваме с нетърпение.

Точната възраст, на която всяко дете достига своите постижения, варира, но те могат да служат като еталон.

Знанието за това кога и какво може да се очаква по време на растежа на детето, може да ви помогне да бъдете сигурни, че развитието му върви в правилна посока.3

Много постижения се допълват едно с друго (помислете за изправяне, за каране, за ходене). Така че, ако виждате у детето си проблясъци на усмивка, има вероятност скоро тази усмивка да бъде придружена със смях.

Смехът е начинът, по който вашето бебе може да общува с вас. Всеки нов звук, който то издава, идва от откритието как се движат устата и езикът му, така че като всяко ново умение, и смехът изисква малко практика.4

Признаци на изоставане в развитието

Важно е да запомните, че бебетата достигат своите етапи на развитие по различно време. Графиките дават чудесен начин за справка, но може да откриете, че вашето бебе придобива някои умения по-рано или по-късно от очакваното. Основните етапи са прогнозни и има диапазон от нормални отклонения по отношение на това кога бебето ще достигне значителни постижения.

Ако все пак изглежда, че вашето бебе е пропуснало етапа на смеха, това може да е сигнал за потенциален проблем. Ако бебето ви не се смее до 6-месечна възраст, добра идея е да обсъдите това с педиатър. Ако детето ви има изоставане в развитието, една подходяща, ранна и компетентна намеса може да му помогне да преодолее изоставането.5

Често срещаните червени сигнали, за които трябва да внимавате през първата година от развитието на вашето дете, включват:

  • Липса на гукане или бърборене
  • Липса на зрителен контакт
  • Неспособност да маха и жестикулира
  • Треперене или неконтролирани движения
  • Липса на социална усмивка или смях
  • Загуба на предишни умения
  • Лош мускулен контрол

Лесно е да сравнявате детето си с другите, особено във времето на родителските групи и социалните медии. Може би се притеснявате, ако детето на вашите приятели, което е на същата възраст като вашето, е развило определено умение, което вашето мъниче все още не е придобило.

Въпреки всичко, докато бебето ви е здраво и не проявява никакви отклонения по отношение на развитието, опитайте се да се отпуснете и да се насладите на този, единствен по рода си момент от възрастта му. Разбира се, ако имате някакви въпроси или притеснения относно развитието на вашето бебе, винаги е най-добре да се обърнете за съвет към педиатър.

1American Speech-Language-Hearing Association. Birth to one year.
2Heggie BA. The healing power of laughter. J Hosp Med. 2019;14(5):320. doi:10.12788/jhm.3205
3Centers for Disease Control and Prevention. CDC’s developmental milestones.
4National Institute on Deafness and Other Communication Disorders. Speech and language development milestones.
5Centers for Disease Control and Prevention. Milestone moments: Learn the signs, act early.

Източник: www.verywellfamily.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Светлана Савова
Photo credit: Freepik