Сънуват ли бебетата?

Сънуват ли бебетата?

Както повечето родители, така и вие вероятно сте се чудили защо вашето бебе се усмихва в съня си. Възможно ли е да е рефлекс или вашето мъниче е потънало в приятен сън? Нека разгледаме съня на бебето, включително и това дали сънува или не.

Истината е, че все още не се знае много за това какво се случва в съзнанието на бебето по време на сън. Това отчасти се дължи и на липсата на комуникационни умения, за да може то да ни предаде тази информация. Изследователите все още проучват, за да разберат как мозъците на бебетата обработват информацията – една от основните причини, поради която хората сънуват.

Ако вашето бебе изглежда радостно или разстроено по време на сън, вероятно има други фактори. Нека да разгледаме цикъла на съня му, какво знаем за сънищата и каква информация изследователите все още обработват, за да разбелат повече за подсъзнателните състояния на бебетата.

Бебетата и БДО съня

Сънищата могат да се случат по време на всеки етап от съня, но е най-вероятно да се появят по време на съня с бързо движение на очите (БДО).

Според Американската академия по педиатрия, бебетата прекарват до 50% от спането в БДО-сън, докато възрастните прекарват приблизително 20% от времето си за сън в тази фаза.

Какво ни казва това за сънуването? По същество това означава, че ако бебетата сънуват, те прекарват много време в света на сънищата!

Мозъчни вълни, наподобяващи БДО сън, са наблюдавани в утробата между 25-а и 28-а гестационна седмица. Макар и все още неубедително, изследователите предполагат, че това може да означава, че БДО сънят започва дори преди раждането.

Ако бебетата изпитват БДО сън, тогава може да се предположи, че те също сънуват. Изследователите обаче казват, че всичко не е толкова просто. Процесът на сънуване означава, че сте способни на развитие на абстрактно мислене.

Някои невролози смятат, че децата първо трябва да имат способността да си представят нещата визуално и пространствено, за да сънуват, а бебетата нямат това самосъзнание.

Разбиране на поведението на вашето бебе при сън

По време на БДО сън основните мускули в тялото, като тези на ръцете и краката, които обикновено контролирате, не могат да се движат и временно се парализират.

Въпреки това, докато възрастните в повечето случаи остават неподвижни по време на тази фаза на съня, бебетата в БДО сън ще имат неравномерно дишане (няма да дишат правилно) и могат да правят физиономии или сучещи движения, да имат потрепвания на краката и ръцете, или кратки движения на главата.

По-вероятно е вашето бебе просто да се развива и да се учи как функционира тялото му или да се опитва да развие нови умения. Бебетата, които плачат по време на сън, може да преработват нещо, което се е случило по-рано, което означава, че е по-скоро спомен, отколкото сън.

Рефлекс на Моро

Новородените също се раждат с така наречения рефлекс на Моро. Този рефлекс се развива между 28-а и 32-а гестационна седмица и обикновено изчезва между 3 и 6 месечна възраст.

Това е неволен, защитен рефлекс, който кара бебетата да изпънат ръцете, краката и врата си и след това бързо да ги съберат. Рефлексът на Моро може да се задейства от придърпвания или потрепвания, които се появяват по време на БДО сън. Повиването може да намали тези движения и следователно да намали вероятността рефлексът да се случи по време на сън.

Как циркадните ритми влияят на съня

Биологичните ритми се определят как естествените химични процеси и функции на нашите тела се променят през 24-часовия цикъл. Това понякога се нарича „вътрешен часовник“ на нашето тяло.

От четирите биологични ритъма, циркадният е най-тясно свързан със съня. Според изследване, публикувано в “Журнал за клинична медицина на съня”, новородените постепенно развиват компоненти на циркадния ритъм след раждането.

„Ритъмът на кортизола се развива на 8-седмична възраст, мелатонинът и ефективността на съня се развиват на приблизително 9 седмици, а ритъмът на телесната температура и този на циркадните гени се развиват в 11-а седмица“, се посочва в доклада.

Бебетата се събуждат по-често, защото не следват същите циркадни ритми като по-големите деца и възрастните. Това също обяснява защо те прекарват повече време във фазата на БДО съня, отколкото в дълбок сън.

Като се има предвид тази информация, би било логично бебетата да сънуват по-често от по-големите деца и възрастните, тъй като голяма част от времето им прекарват в подходящ за сънища БДО сън.

Изследванията обаче подкрепят идеята, че сънуването не започва, докато децата не пораснат, въпреки че получават по-малко БДО сън с течение на времето. Когато бебетата са в БДО, те позволяват на мозъка си да развие пътища, връзки и в крайна сметка да научи езици.

Кога децата започват да сънуват?

Сънищата често включват хора и ситуации, с които се сблъскваме предишния ден, защото мозъците ни обработват тази информация. За да могат децата да сънуват, те трябва да си представят отново същите срещи – нещо, което бебетата едва ли ще постигнат със същата точност.

Според Дейвид Фоулкс, психолог и един от водещите световни експерти по детски сън, способността на бебетата да възприемат света около себе си често кара хората да вярват погрешно, че те са способни да сънуват.

В книгата си „Детските сънища и развитието на съзнанието“, публикувана от Harvard University Press, Фоулкс отбелязва, че ако един организъм има способността да възприема реалността, тогава е много възможно този организъм да може и да сънува реалност.

Въпреки това, мозъците на бебетата нямат зрялост и опит, за да създадат сънища, теоретизират невролозите.

И макар все още да нямаме точен отговор кога хората започват да сънуват, изследователите смятат, че децата нямат сънища, докато не започнат да разбират по-ясно света около тях.

Естествено е да се чудите какво се случва в ума на вашето бебе, докато спи. В крайна сметка бебетата прекарват средно 12-16 часа в сън всеки ден през първата година от живота си! Макар това да е потенциално много време за сънуване, ние просто не знаем дали бебетата наистина сънуват.

Може да забележите, че очите на вашето бебе се движат, крайниците му потрепват или мърдат, а устата му се движи и се опитва да суче. Това е нормална част от определени етапи на съня и може да е рефлекс през първите няколко месеца или обикновено неспокойствие през нощта. Когато това се случи, вероятно изглежда, че вашето бебе сънува – особено ако се разплаче, но е по-възможно то просто да работи за достигане на нов етап в развитието си.

В крайна сметка, няма как да знаем кога децата ни наистина сънуват, докато не могат да ни го разкажат. А ако имате някакви притеснения относно моделите или навиците на съня на вашето бебе, свържете се с вашия педиатър за съвет.

Източник: www.verywellfamily.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Любка Димитрова
Photo credit: Freepik