11 житейски умения, на които да научите децата си

11 житейски умения, на които да научите децата си

Житейските умения са ценни уроци, които ще бъдат полезни за децата през целия им живот – например умения за вземане на решения, за решаване на проблеми, за поддържане на лична хигиена, за приготвяне на храна и за общуване. Много деца обаче не научават тези уроци и как да се справят със ситуации в реалния свят, докато не постъпят в гимназията. Не чакайте децата ви да станат тийнейджъри, за да ги научите на тези житейски умения.

Започнете да преподавате на децата си практически уроци: първо как се вземат решения, а след това надграждайте всеки урок, докато децата ви растат. И научете повече за това как да им предадете най-добре тази инэформация.

Умения за вземане на решения

Вземането на добри решения е житейско умение, което всяко дете трябва да започне да учи от ранна възраст. Започнете с основни избори като шоколадов или ванилов сладолед, сини или бели чорапи, игра с влакчета или колички. Когато децата достигнат начална училищна възраст, ще започнат да разбират ползите от добрите и последствията от лошите решения.

Помогнете на децата си да преминат през множеството стъпки на вземане на решение. Насочете ги да претеглят възможностите си, да оценят плюсовете и минусите, да вземат окончателно решение и след това да видят как се развиват нещата.

Здраве и хигиена

Вашите деца никога не са твърде малки, за да се запознаят с правилата за здравето и хигиената. В нашето забързано ежедневие винаги инструктираме децата си да се изкъпят, да си измият зъбите, да си измият ръцете и да сменят бельото си. Но никога не им казваме защо.

Обяснете им защо здравето и хигиената винаги са основна част от тяхното ежедневие. Когато децата ви започнат да се учат да ги поддържат, направете табличка, която им позволява да отбелязват всяка задача, след като я изпълнят. Когато тези здравословни навици бъдат изградени, можете да премахнете таблицата и децата ще изпълняват тези задачи, без да се налага постоянно да им напомняте.

Управление на времето

Всеки родител знае колко важно е управлението на времето. Важно е децата да започнат да се учат да управляват времето си, докато са малки.

Чрез обучението на по-малките деца как да измерват времето, да изпълняват задачите и да спазват график можете да улесните ежедневието си. Това им помага да станат господари на времето си, така че да могат да правят всичко – от ставането в определен час до явяването навреме на работа след време.

Приготвяне на храна

Дори най-малките деца могат да се научат как да приготвят храна. Разбира се, не говорим за петстепенни менюта, но в предучилищна възраст могат да се научат как да приготвят сандвичи, а децата в началното училище – как да използват микровълнова фурна. Оттам нататък, децата могат да бъдат ваши помощник-готвачи.

Докато децата ви стават по-уверени в кухнята, могат постепенно да усложняват уменията си за приготвяне на храна, и да се научат как да опаковат собствения си обяд, да избират здравословна храна, да сготвят някое лесно ястие под надзора на възрастен, както и да планират собствените си хранения.

Управление на парите

Учим децата си да броят. Учим ги на основни математически умения. Можем постепенно да ги усложняваме и да ги превърнем в житейски умения, които да започнат да използват веднага.

Управлението на парите е нещо, с което много възрастни имат проблеми. Ако дадете отговорност на децата си за парите, тяхното значение и как да ги управляват, ще им помогнете да се подготвят за деня, в който започнат да получават собствена заплата.

Научете децата си на ефективно управление на парите, за да знаят как да спестяват, да харчат разумно и да правят промени.

Също така е важно за тях да разберат, че използването на чекове, кредитни карти и приложения за печелене на пари, не са безплатни и подарени пари.

Почистване

Понякога за родителите е по-лесно сами да се справят с домакинството. Но това е пропусната възможност за нас да научим децата си как да поддържат къщата чиста, което те в крайна сметка ще трябва да умеят да правят, когато напуснат дома ви и имат собствено пространство, за което да се грижат.

Започнете с подходящи за възрастта домакински задължения, например как да оправят леглото си, да изпразват съдомиялната машина и да почистват мебелите от прах. Освен това помислете за ежедневните бъркотии, които вашите деца правят и как могат да почистят след себе си.

Например, дръжте кърпа или гъба в банята, която позволява на децата да бършат петънцата паста за зъби, които оставят по мивката. Когато играчките магически се местят от стая в стая, накарайте децата да ги слагат в кош, за да могат да ги приберат в края на деня.

Определете ежедневен график за почистване, за да го направите част от рутината на вашето дете, и се придържайте към него.

Пране

Ако имате деца, имате много пране. Да научите децата си как да перат, сгъват и прибират прането ще им бъде от полза – ще бъде от полза и за вас.

Малките деца могат да научат много, като ви помагат с прането,например със сортиране на дрехи по цвят и различаване на текстури. Докато растат, децата могат да започнат да поставят дрехите в пералнята и да ги прехвърлят в сушилнята или да ги простират. Децата в началното училище могат да научат как да работят с пералнята и сушилнята и колко препарат за пране е необходим.

След изсъхване на прането, можете да им покажете как да сгънат дрехите си и да ги приберат. Съвсем скоро те ще се справят с цялото си пране сами.

Пазаруване със сравняване

„Искам го! Искам го! Искам го!“

Колко пъти сте чували това, когато децата ви забележат бонбони, играчка, тениска, риба или почти всичко друго, което смятат, че трябва да имат точно сега? Като възрастни ние разбираме стойността на парите и колко е важно сравняването при пазаруване.

Често обаче пренебрегваме това ценно житейско умение, на което трябва да учим децата си.

Следващият път, когато се озовете между високата цена и детето, което изисква от вас да отделите от парите си, отделете време да извадите телефона си и да потърсите артикула в различни сайтове за пазаруване. Покажете на децата си колко струва този артикул в други магазини и какви подобни артикули има, които може да са с по-добро качество.

В крайна сметка е възможно тази стока да се окаже с най-добра цена и качество в магазина, където се намирате. Но обучението на децата да бъдат интелигентни купувачи и отделянето на време за сравняване на магазините ще им помогне да спестят пари навсякъде, където отидат, като същевременно вземат информирани решения относно продуктите, които избират.

Поръчки в ресторанти

Като родители сме склонни да поръчваме храна вместо децата си в ресторантите, само за да улесним обслужващия персонал. Въпреки това, когато оставим децата да поръчват сами, това е забавно за тях и изгражда самочувствието и увереността им.

Много ресторанти имат менюта със снимки, така че децата в предучилищна възраст да могат да оградят това, което искат. С нарастването на увереността им децата могат да започнат да казват на сервитьора какво желаят, от предястието до гарнитурите. Напомнете на децата да упражняват добрите си обноски, като казват „моля“ и „благодаря“, след като поръчат.

Обличане и подготовка

Децата могат да се научат как да се подготвят сами в ранна възраст. Оставете ги да изберат дрехите, които ще носят на следващия ден, преди да си легнат. Изберете будилник, който е лесен за настройка. Подредете четката за коса и четката за зъби. Използвайте визуализации, за да илюстрирате целия процес.

Например, направете снимка на будилника, на дрехите им, на четката им за зъби, след това на четката за коса и дори тоалетната, за да им напомните да я посетят, преди да тръгнат за училище. Снимките служат като ежедневни флаш карти, докато придобият навик да се подготвят сами.​

Поддръжка на дома

Децата обичат да помагат и винаги има лесни задължения по поддръжката на дома, която те могат да правят, например да сменят ролката на тоалетна хартия или да събират боклука в торба. По-големите деца могат да се научат как да сменят електрическа крушка, да отпушат канализацията и да сменят торбичката на прахосмукачката.

Източник: www.verywellfamily.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Искра Петрова
Photo credit: Freepik