Как да научите бебето си на езика на знаците

Как да научите бебето си на езика на знаците

Езикът на знаците за бебета (ЕЗБ) е модифицирана версия на Американския език на знаците (АЕЗ). Някои родители го използват, за да комуникират с бебетата си преди те да проговорят. Така бебетата могат да изразят нуждите си и да бъдат разбрани от хората, които се грижат за тях.

Бебетата могат да използват ЕЗБ преди да се научили да говорят. Така този език позволява дори на шестмесечни бебета да си поискат мляко или смяна на памперса. Това намалява причините за безпокойство и подобрява връзката между бебето и хората, който се грижат за него.

Видове езици на знаците

ЕЗБ е специфична форма на езика на знаците, създадена за комуникиране с бебета преди те да проговорят. ЕЗБ не е същият език на знаците, като този, използван от глухонемите хора (АЕЗ):

 • ЕЗБ – използва се от бебетата преди да проговорят, за да комуникират с хората, които се грижат за тях
 • АЕЗ – използва се от глухонеми и хора с проблеми със слуха в САЩ

Ползи от езика на знаците за бебета

Има дискусии, свързани с научните изследвания за ползата на ЕЗБ. Една от причините е, че хората с работещ слух модифицират и използват езика на знаците, предназначен за глухонеми. Друга причина е, че резултатите от научните изследвания по въпроса, са противоречиви.

Учените са съгласни, че ЕЗБ е забавен, ангажиращ и полезен начин за взаимодействие с бебетата. Но те съветват да не се използва за развитие на речта, грамотността и когнитивните способности, защото няма данни, че това е възможно.

От споделен опит, много хора са имали добри резултати, когато са използвали ЕЗБ. „Най-голямата полза от ЕЗБ е връзката и близостта, която се развива между възрастните и бебетата, които използват този вид комуникация“, казва Шерил Уайт, сертифициран инструктор в Международната мрежа на представители на Джоузеф Гарсия Sign 2 Me.

Други ползи са по-добрата комуникация и намаляване на раздразнението на бебетата.

По-добра комуникация

Основната полза от езика на знаците за бебета е по-добрата комуникация между бебетата и хората, които се грижат за тях.

Кърмачетата разбират думите и речта, дълго преди да могат да говорят, затова е важно да се говори на бебетата още от самото раждане. Давайки на бебетата инструменти и възможност да се изразяват преди да проговорят, им позволява да комуникират по-добре.

По-малко раздразнение

Ако бебетата разбират думите, те могат да оформят ясни идеи (като „Искам повече овесена каша“), но не могат да ги изрекат с думи. Езикът на знаците им дава алтернатива да се изразят вместо да плачат, като същевременно родителят научава какво точно иска бебето.

Кога да започнете да използвате езика на знаците с бебето

Започнете когато бебето е на около шест месеца. Това е идеална възраст за целта, защото бебетата започват да развиват жестове между 6 и 12-месечна възраст, обикновено около 9-я месец. Ако започнете да използвате някои знаци по-рано, бебето се научава да ги разбира, преди дори да започне да ги повтаря и използва.

„Обикновено бебетата започват да използват знаците, когато могат съзнателно да помахат с ръчичка или да пляскат с ръце“, казва Уайт. „Точната възраст е различна при всяко бебе.“

Ако сте започнали да използвате ЕЗБ от няколко месеца, между 6-я и 9-я месец, ще забележите, че и то ще започне да използва знаците.

Може да започнете със ЕЗБ и по-късно, когато бебето вече жестикулира свободно.

Независимо кога започнете да използвате знаците, трябва да имате постоянство известно време, преди бебето да ги научи.

Не е вредно или грешно да започнете и преди 6-месечна възраст – може да започнете, когато пожелаете. Според някои родители е по-лесно да се използва ЕЗБ от самото раждане, защото им помага да усвоят този навик. А навикът е важен, защото постоянство и търпение са най-съществените неща, когато учите бебето на езика на знаците.

Как да учим ЕЗБ – стъпка по стъпка

За да научите бебето си на ЕЗБ, решете на кои знаци искате да го научите, научете се да ги показвате правилно и ги използвайте редовно.

Изберете най-полезните знаци

Добре е да помислите предварително кои знаци ще използвате и да изберете знаци, подходящи за нуждите на бебето ви. Започнете само с няколко знака и когато свикнете с тях, добавете още. Не се притеснявайте, че може да използвате прекалено много знаци за бебето, това не вреди – така, както използването на повече думи не вреди на развитието на речта.

Научете езика на знаците

Гледането на видоклипове е много полезно при ученето на знаци и жестове, защото показват и самото движение, което е трудно да се опише в 2-размерна илюстрация.

Видеоклиповете са полезни за родителите, но но не са подходящи за бебето. То учи най-добре от директно взаимодействие с вас. Така че използвайте екраните само, за да ви помогнат да разберете как да учите самото бебе.

Постоянство

Постоянството е много съществено, когато учите ЕЗБ. Когато искате да включите нов знак, използвайте го, жестикулирайки всеки път, когато казвате и думата, едновременно с изричането ѝ.

Например, когато кърмите бебето или храните с адаптирано мляко, ясно кажете думата „мляко“ и същевременно направете знака за мляко (отворен и затворен юмрук). Включете тези знаци в ежедневието си.

Включете всички, които се грижат за бебето

Ако и други хора се грижат за бебето, най-добре е и те да използват ЕЗБ. Колкото повече бебето ви вижда знаците, толкова по-добре ги осъзнава и учи. Много е важно за всички, които се грижат за бебето да знаят знаците, за да може да комуникират с него.

Кои знаци да ползваме най-напред

Най-полезните знаци за бебето са тези, които ще помогнат да разберете от какво се нуждае. Помислете за всичко, което прави мъничето неспокойно или го кара да плаче. Може би му се спи, или стомахчето му къркори, или го боли. Или иска да бъде взето на ръце.

Ето няколко полезни идеи за първи знаци:

 • Мляко
 • Котка или Куче
 • Ям
 • Мама
 • Татко

ЕЗБ на масата за хранене

Езикът на знаците може да помогне при някои проблеми с поведението що се отнася до храненето. Например, малките деца често се ядосват, когато искат още храна. Ако нямат друг начин да го покажат, те пищят и плачат, надявайки се да бъдат разбрани.

От друга страна, бебетата често хвърлят храна на земята, когато са на столчето си, показвайки, че са се нахранили. ЕЗБ може да помогне като дава на бебето възможност да се изрази.

Ето няколко полезни знака, които ще помогнат, когато кърмачето започне да яде твърда храна:

 • Ям
 • Още
 • Моля
 • Вода
 • Нахраних се
 • Зърнена закуска
 • Авокадо
 • Банан

Знаци за приучване към гърне

Част от научаването на бебето да ходи до тоалетната е да може да покаже кога изпитва нужда. Бебетата осъзнават, че им се ходи до тоалетна по-рано, отколкото могат да ни го кажат. ЕЗБ може да помогне за приучаването на гърне от по-ранна възраст.

Ето някои полезни знаци:

 • Гърне/тоалетна
 • Акам
 • Пишкам

Други полезни знаци

Има още много други знаци, които може да са полезни за семейството ви и специфичните нужди на вашето бебе. Някои от тях може да включват:

 • Помощ
 • Книга
 • Благодаря
 • Боли

Тъй като всяко семейство и бебе са различни, трябва да изберете знаците, които са най-полезни за изразяване на нуждите на детето ви. Думи, които ще намалят раздразнението около храненето, ходенето до тоалетна или обръщения към членове на семейството, са добро начало.

А ако бебето не иска да използва ЕЗБ?

Не се обезкуражавайте, ако бебето не отговаря на знаците ви със знаци или не реагира, когато използвате ЕЗБ. Така както е нужно време на бебетата, за да кажат първите си думички, така им трябва и време, за да наблюдават, осъзнаят и научат знаците, преди да опитат да ги използват.

„Забавлявайте се без очаквания кога бебето ще разбере и ще отвърне със знак. Просто използвайте ЕЗБ ежедневно и то ще започне.“ – Шерил Уайт

Първото използване на жест/знак на бебето ви, най-вероятно няма да изглежда дори като точния знак. Така че бъдете готови да видите помахване с ръчички, които може би са опит за някакъв знак и винаги ги насърчавайте.

Кога да спрете използването на ЕЗБ

ЕЗБ обогатява комуникацията ви с бебето като предоставя начин на бебето да общува, преди да проговори.

Най-вероятно използването на ЕЗБ ще намалее и изчезне, когато детето може да говори и да изрази нуждите си с думи.

Имайки предвид това, няма причина да спрете използването на ЕЗБ, ако не искате. Няма доказателства, че знаците влияят негативно на развитието на говора и езика. Бебето ви само ще спре – най-вероятно, когато може да изрази нуждите си с думи.

А ако искате може да продължите да използвате ЕЗБ или някои думи от него.

ЕЗБ е базиран на АЕЗ, и е временна форма на комуникация с бебетата, преди те да проговорят. Най-добре е използването му да започне около 6-.я месец, въпреки, че това може да стане по всяко време. По-ранното започване дава достатъчно време на бебетата да наблюдават и разберат знаците, преди те самите да започнат да ги използват, когато са между 6 и 9-месечни.

Постоянството е ключът, когато учите бебето си на ЕЗБ. Винаги показвайте с жест думата, която казвате, едновременно с изричането ѝ. Постепенно бебето ви ще започне да изразява нуждите си с по-малко раздразнение.

Източник: www.verywellfamily.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Цветана Керелска
Photo credit: Freepik