„Имало едно време“ на хартия, вместо на таблет…

„Имало едно време“ на хартия, вместо на таблет…

Науката доказва, че децата се увличат повече да четат книги на хартиен носител, а не такива на електронни четци.

„Имало едно време“ на хартия, вместо на таблет…

Ново проучване показва, че подрастващите си взаимодействат много по-активно с родителите си, когато те им четат от хартиен носител, сравнено с родителите, които предпочитат електронните книги. Резултатите са наскоро публикувани в Педиатричен журнал.

Електронните книги се продават сравнително добре. В Америка се бележи ръст на купуването на електронни книги от 17 до 28% за периода 2011 – 2014 година. Едно от изтъкваните предимства на електронните книги е, че те струват по-малко и са по-удобни, тъй като не заемат място в дома.

Нещата стоят по различен начин що се отнася до възприемането им от децата.

„Печатната книга е наистина златен стандарт в постигането на положително взаимодействие между родители и деца“, споделя Д-р Тифани Мунзер пред ABC News. Тя е член на научното дружество по поведенческа педиатрия в Университетската болница в Мичиган. Според нея, на приблизително 30% от децата, поне веднъж седмично , се чете книга в електронен вариант.

Д-р Мунзер и колегите ѝ провеждат изследването върху 37 двойки и техните деца. Всяка двойка е записана докато чете 3 различни истории от детска поредица. За всяка една история родителите разполагат с 5 минути за четене, така че резултатите не зависят от времето за прочит. Раздадени са 3 формата на книгата – таблет с добавени визуални и звукови ефекти, таблет без добавени подобни ефекти, както и книга на хартиен носител с илюстрации. По време на четенето се забелязва, че родителите активно комуникират с децата си, насърчавайки ги да посочват обекти, обяснявайки им какво виждат на страниците, както и да задават въпроси, с които да стимулират допълнително децата към разсъждения.

Оказва се, че родителите и децата взаимодействат най–активно помежду си, четейки истории на печатна книга. Също така, родителите успяват да прочетат повече от историята на хартиен носител за определеното време. Децата, от своя страна, правят много повече заключения и се наблюдават много по-изразени невербални реакции що се отнася до печатните издания.Когато родителите използват електронни четци, отделят доста време в обяснения как работи таблетът, как да се прелисти страница или как да бъде натиснат определен бутон. Това губи от времето, но също така и разсейва детето.

Защо печатните книги са за предпочитане пред електронните четци?

Д-р Мунзер смята, че в електронните книги се съдържат много повече разсейващи фактори, които в някаква степен отнемат и функцията на родителя. Например автоматизираните звуци изместват експресията на гласа, интонацията и имитацията на животински звуци.

„Хартиената книга е наистина красива вещ и в нея всяка комуникация между дете и родител е различна и уникална сама по себе си“, казва Д-р Мунзер. „Родителите познават добре децата си и знаят какво е нужно, за да оживее приказката и да я направят магическа“.

Източник:https://abcnews.go.com

Превод: Десислава Стефанова