Колко точно са важни сетивните преживявания за малките деца?

Колко точно са важни сетивните преживявания за малките деца?

Може би сте чували за важността на сетивните преживявания и колко ключови са те за развитието и обучението на вашето дете. Как използването на всяко от сетивата си по време на игра, хранене и учене, му помага да развие своите когнитивни, социални, двигателни и много други умения.

Когато играем с детето си, е важно да насърчаваме възможностите му да вкусва, докосва, мирише, вижда и чува – различни шумове, текстури, миризми и гледки. Всички това му помага да развие пълноценно усещане за света около себе си и да изгради здрава основа за емоционално, физическо и когнитивно развитие.

Всяко сетиво е важно и има пряко въздействие върху ключова област от образователното и академично развитие на детето. Тактилните преживявания обаче са един от най-важните. Развиването им започва още след раждането на бебето. Важно е да предоставяме на детето възможности за разнообразни занимания, включващи запознаване с различни тактилни усещания (докосване на разнообразни текстури, игра с вода, докосване на по-топли и по-студени повърхности и др.) през първите години от живота му.

Някои деца могат да бъдат твърде чувствителни към различни текстури, температури и други тактилни преживявания. В тези ситуации те често реагират с поведенчески изблици или емоционални сривове, които могат да попречат на учебния процес. В такъв случай е важно да потърсите консултация с ерготерапевт или логопед, от които да получите насоки за подкрепа на детето ви в преодоляването на това затруднение.

Осигуряването на тактилни преживявания през първите години от живота на детето има благоприятно въздействие върху емоционалното и социалното му развитие в зряла възраст. Един лесен начин за това е използването на предмети от бита с различни текстури и повърхности, които вече имате в дома си. Вземете например всякакви възглавници, одеяла, хавлиени кърпи и постелки, които вече имате у дома – всеки от тези предмети може да даде на детето ви тактилен опит, който е ценен за развитието на разнообразни умения. С други думи, не е необходимо осигуряването на тактилни преживявания за детето да бъде скъпо или сложно.