Може ли да кърмя в неонатологичното отделение

Може ли да кърмя в неонатологичното отделение

Ето и отговора на експертите

Много е стресиращо бебето ти да бъде в неонатологично отделение. Никоя майка не си представя, че бебето й може да бъде отделено от нея още в момента, в който е родено. Случилото се може да повлияе и на плановете ви за кърмене, защото нямате възможност да кърмите бебето си на поискване, когато не сте постоянно заедно. Това не означава, че категорично трябва да се откажете от намерението си да кърмите. Ако някога сте си задавали въпроса “Дали мога да кърмя докато бебето е в неонатологично отделение?’’ отговорът е да, но ще се изискват доста повече усилия от обичайното.

Д-р Мариан Гарланд, медицински директор на програмата за лактация в неонатологичните отделения за новородени и програмата за донорско майчино мляко в Ню Йорк – Детска болница Морган Стенли, споделя за изпитанията по отношение на кърменето, пред които са изправени майките и бебетата в неонатологичните отделения.

Д-р Гарланд споделя, че кърменето в неонатологията е предизвикателство, но малките бебета черпят много блага от тази възможност. Недоносените бебета са изложени на много по-голям риск от инфекции и по-специално – некротизиращ ентероколит. Болестта е толкова опасна, колкото подсказва и името й и единственият начин да се предотврати или поне да се намали риска от нея е чрез майчиното мляко. Кидс Хелт описва некротизиращия ентероколит като “най-честата и сериозна чревна болест сред недоносените бебета”. Това се случва, когато тъкан в тънкото или дебелото черво се нарани или възпали. При некротизиращия ентероколит червата вече не могат да държат изпражненията и така бактериите могат да преминат в кръвния поток и да причинят животозастрашаваща инфекция.

Колкото и да е полезна кърмата, някои бебета в неонатологичните отделения не могат да бъдат кърмени непосредствено след появата си. “Бебетата, които са родени преди 32-33 гестационна седмица, обикновено не се поставят на гърдата за хранене, защото не са готови да се хранят през устата’’ – обяснява Ашли Харпър, медицинска сестра в отделението по неонатология в болница Форест Дженеръл, Мисисипи. При тези бебета се поставя сонда за хранене, която обезпечава приема на майчината кърма до настъпване на възможност за хранене от биберон или на гърда.

Дори бебетата, които са родени на термин, могат да изпитват затруднения, учейки се да координират сукането, гълтането и дишането при хранене на гърда.

Майките, които кърмят бебета си в неонатологичните отделения, трябва да обсъдят захранването на бебето с медицинския екип, за да бъде съставен план на посещенията им, тъй като не са много неонатологичните отделения, които позволяват родителите да бъдат с бебето си 24 часа в денонощието. При тези ситуации, за съжаление, майките често прекарват много време цедейки се с помощта на помпа.

“Обичайно бебето се храни от гърда около 12 пъти на ден, когато насърчаваме майките да се цедят по 8 пъти на ден, това със сигурност не е толкова често, колкото бебето се храни. Проблемът е, че повечето от тях се цедят между 3 и 5 пъти на ден, а това не е достатъчно, за да могат да поддържат добро количество мляко. Ако се изпомпвате само по 2 пъти на ден, вашето тяло ще реши, че не е необходимо да произвежда толкова много мляко.’’, споделя д-р Гарланд.

“Опитваме се да насърчим майките да осъществяват контакт кожа-до-кожа с бебето. Тогава те започват и да разпознават сигналите за хранене на бебето. По този начин могат да практикуват нещо, което ние наричаме ненутритивно сукане, като по този начин бебето може да се опитва да засмуква и изучава зърното, да го държи в устата си и да си играе с него, което е изключително полезно, въпреки че не представлява същинско хранене.”, казва Гарланд.

Кърменето на бебе в неонатологично отделение е напълно възможно, но е изключително трудна задача. Харпър напомня на майките да не пренебрегват себе си през този процес. “Нашите кърмещи майки трябва да спят, да се хранят, да се хидратират и да не се поддават на стреса.” Ако можете да направите всички тези неща и все пак успявате да се цедите или да кърмите, когато бебето ви пожелае, шансовете ви да изградите желаната връзка и отношение към кърменето са много големи.


За съжаление достъпът на родителите до интензивното отделение за недоносени бебета в България е доста ограничен. Персоналът е малко и често няма възможност да обръща достатъчно внимание на майката. Усилията им са насочени основно към това да осигурят възможно най-добрите грижи за вашето бебе. В нагласите на повечето медицински лица все още присъства идеята, че контактът между майката и бебето може да има някакви негативни отражения върху детето. Всички тези неща силно затрудняват както храненето с кърма, така и ранното поставяне на гърда и са причината често кърменето да се случва за първи път едва у дома. Въпреки това е важно майките да са информирани какви са ползите за техните недоносени бебета и да опитат да съхранят лактацията си по време на периода на раздяла с бебето. Майките могат да получат информация за кърменето както от тяхната акушерка, така и от обучен консултант по кърмене.


Източник:https://www.romper.com