Учени съветват: Майчиното мляко е най-мощното средство за стимулиране на мозъчното развитие при недоносените бебета

Учени съветват: Майчиното мляко е най-мощното средство за стимулиране на мозъчното развитие при недоносените бебета

Изследване показва, че мозъчното развитие на преждевременно родени бебета, които се хранят с майчина кърма е по-добро, отколкото при бебетата, хранени с адаптирано мляко. Експертите твърдят, че насърчаването на майките да осигуряват кърма за своите недоносени бебета, още през първите седмици след раждането, може да подобри дългосрочното развитие на тези деца.

Преждевременното раждане е свързано с повишен риск от обучителни затруднения, свързани с мозъчното развитие на децата още от най-ранна възраст.
Проучвания показват, че при недоносените деца се наблюдават изменения в бялото мозъчно вещество, благодарение на което клетките в мозъка “комуникират” помежду си, предавайки си нервни импулси. Учени от Университета в Единбург изучават ЯМР мозъчни скенери на бебета, родени преди 33 г.с. Бебетата, които са хранени с майчина кърма за поне ¾ от времето, което прекарват в болница, показват по-добри мозъчни функции в сравнение с останалите, хранени с формула. Най-добри ефекти са наблюдавани при бебетата, които са хранени ексклузивно с майчина кърма по време на престоя им в неонатологичното отделение.

“Нашето проучване показва, че мозъчното развитие на недоносените бебета е по-добро за тези от тях, които получават повече и по-дълго време майчина кърма” – казва Проф. Джейм Бордман, Директор на лабораторията към Университета в Единбург.

“Тези резултати подчертават необходимостта от повече проучвания, за да разберем каква е ролята на храненето в ранните дни след раждане на недоносено бебе по отношение на дългосрочното развитие на тези деца”.

“Майките на недоносени бебета трябва да бъдат подкрепяни да поддържат лактацията си, докато бебето им е под интензивни грижи. Това може да осигури на децата им най-добрата възможност за пълноценно развитие на мозъка.”

Тези впечатляващи резултати са доказателство, че храненето с майчина кърма трябва да бъде сред основните приоритети за качествена грижа в неонатологичните отделения, дори когато се отнася за най-малките и рано родени бебета. Тази проста стъпка може да означава за тях изключително много по отношение на тяхното дългосрочно развитие, здравословно състояние, успехи в училище и дори да окаже влияние върху качеството на животът им като възрастни.

Снимка:byUniversity of Edinburgh|https://medicalxpress.com