Как да помогнем на децата си да се справят с домашните в основното училище?

Как да помогнем на децата си да се справят с домашните в основното училище?

Основното училище е предизвикателство за децата. Вместо един учител, те вече имат няколко. Изискванията се променят. Хормоните стават част от уравнението, а приятелската среда се променя. Не е необичайно децата да променят приоритетите си, да се фокусират твърде много над социалния си живот и да оставят училището на заден план. С някои напътствия и ясни правила детето ви може не само да оцелее през този период, но и да процъфти.

  1. Помогнете му да стане по-организирано. Подгответе детето си за промяната на академичните отговорности, като говорите за това, което може да изпита. Насочете го да започне да взима решения как да организира времето си още от самото начало. Говорете за това как да планира времето си и кой би бил най-добрия начин, спрямо неговите нужди.
  2. Определете граници. Важно е да говорите за задълженията у дома, времето за извънкласни занимания и времето за почивка. Работете за това да разделя времето си по реалистичен начин. Децата на тази възраст често се опитват да се включат в твърде много извънкласни дейности. Помогнете им да определят приоритетите си и да си слагат граници.
  3. Установете какви са очакванията. Комуникацията е в основното преди да започне училище. Важно е да дадете на детето информацията, която имате и да го напътствате, за да взима собствени решения. То ще се чувства по-силно и уверено, ако има роля във вземането на решенията, които го засягат. Но също така трябва да знае и какво вие очаквате от него. Има ли последствия за лоши оценки? Ще следите ли оценките и домашните му? Какво ще стане ако се бори срещу това? Какво трябва да прави? Разговорите с детето ви му помага да е по-фокусирано, особено ако знае, че го подкрепяте.
  4. Ограничете екранното време. Изследванията показват, че родителите, които ограничават екранното време имат по-здрави и по-добре приспособяващи се деца. Американската педиатрична асоциация препоръчва 1 час на ден, извън времето в училище за децата в началните класове и 2 часа за децата в основното училище. Това са 14 часа на седмица, които включват видео игрите, телевизията, онлайн чатове и тн. Домашните, които трябва да се правят на компютър са извън това време.
    Един от начините да помогнете на детето си да контролира екранното си време е като му дадете лимит от 14 часа. То може да го използва по всякакъв начин, стига да си е написало домашните. Например може да гледа 7 часа телевизия в събота и само по 1 час през останалите дни. Контролът е негов, но границите определяте вие.

Накрая, ако сте установили, че ще има последствия за ненаписани домашни и лоши оценки – следвайте ги. Ако кажете на детето си, че оценките му не трябва да падат под 4 или ще е наказано да не излиза и получат 3, тогава е редно да го изпълните и да си седят у дома. Твърдите и реалистични последствия ще подкрепят детето ви да успее.

Източник: https://childdevelopmentinfo.com/
Превод: Татяна Митова, логопед към Център за детско развитие „Малки чудеса“