Как се почувствах, когато видях TikTok Аутизъм предизвикателството като възрастен с аутизъм

Как се почувствах, когато видях TikTok Аутизъм предизвикателството като възрастен с аутизъм

Нова мода в TikTok, наречена “Аутизъм предизвикателство” (Autism challange) набира скорост и оказва влияние на общността на хората с увреждания. Целта на предизвикателството е да се подиграва и забавлява за сметка на хората с аутизъм.

За тези, които не са виждали видеата – те показват хора, които имитират пристъпи, ходят “забавно”, имитират специфични движения, характерни за хората с аутизъм и пр.Още по-унизително е, че много от тези видеа са на фона на пародийната песен “Let’s Get Retarded”.

В началото бях шокиран да науча за това предизвикателство. Като активист за правата на хората с аутизъм и като човек, който живее с аутизъм, когато за пръв път чух за това си помислих, че ТикТок предизвикателството цели повече разбиране и осведоменост за аутизма.

Това наистина ме нарани. Отне ми години да се почувствам приет и всичко това ми напомни колко много невежество има по света. Докато се борим с адаптирането към новата рутина заради COVID-19, продължавах да си мисля “Защо някой би решил да е толкова груб, особено във времена като тези?”

autism challenge 1024x569

Не можех просто да се примиря. Свързах се с ТикТок незабавно с молба да прекратят всичко това. Така и не получих отговор. Поради тази причина публикувах видео отговор в YouTube с надеждата, че ако достатъчно хора го споделят, може би ще стигне до някой от ТикТок. Видеото, което публикувах достигна 40 000 гледания.

Във видеото ми, заедно с обяснение какво представлява въпросното предизвикателство, отправих молба към нашето общество да обмисли кампании на добротата в ТикТок. Радвам се, че благодарение на отклика на общността на активистите за защита на правата на хората с увреждания, ТикТок реши да свали видеата, които стартират кампанията, заедно с хаштага #AutismChallenge. Дори представител на ТикТок направи изявление в тази връзка.

“Това съдържание не отразява ценностите на ТикТок и е в разрез с общоприетите норми за поведение и стандартни на общността. Първоначалните видеа бяха премахнати и всички последващи видеа, които нарушават нашите стандарти ще бъдат премахвани”.

По мое мнение, този отговор показва, че когато общността на хората с увреждания се обедини, може да промени света към по-добро. Горд съм да нарека себе си активист, борещ се за доброто в нашата общност. Мога само да се надявам, че тези, които дори си помислят да се подиграват на някого чрез ТикТок или други подобни платформи, ще помислят за емоционалните щети, които биха нанесли с поведението си.

Източник:The Mighty
АвторKerry Magro
@kerry-magro

Кери Магро е защитник за правата на хората от аутистичния спектър, известен автор и професионален говорител. Можете да следвате Кери в www.kerrymagro.com