YouTube инфлуенсъри се отказват от осиновения си син с аутизъм. Вълна от недоволство в социалните мрежи.

YouTube инфлуенсъри се отказват от осиновения си син с аутизъм. Вълна от недоволство в социалните мрежи.

Години наред семейството споделя идилични снимки и видеа в социалните мрежи (от които всъщност печели), свързани с техните преживявания като родители, преминали през международно осиновяване на дете със специални нужди.

YouTube канал, посветен на родителството – Myka Stauffer се сблъсква с вълна от недоволство, след като заедно със съпруга си Джеймс Стауфър обявяват, че се отказват от настойничество над техния осиновен син с аутизъм. Хъксли е едва на 4 годинки, осиновен от Китай и вече живее със своите нови родители.

Много хора в социалните мрежи изказаха своето разочарование, след като семейство Стауфър обяви в YouTube видео, че се отказва от сина си. Най-силните аргументи, на които е базирано общественото недоволство са, че семейството е монетизирало присъствието на Хъксли в дома им, създавайки визуално и рекламно съдържание за YouTube и Instagram, с финансова цел и трупане на последователи.

Коя е Myka Stauffer?

mykastauffer 70197485 427398027878585 3229556164573264236 nСтауфър има родителски и лайфстал YouTube канал с повече от 700 000 последователи. Семейството има още един семеен канал “Животът на Стауфър” | The Stauffer Life с повече от 300 000 последователи. Двойката има 4 други деца – Кова, Джака, Радли и най-малкият Оникс, който се ражда през 2019 година.

През 2016 година семейството започва да споделя видеа в социалните мрежи относно опитът им с международно осиновяване.
Двойката пуска видеото “Големи новини!!! || Бебе #4”, където съобщават, че възнамеряват да осиновят момченце от Китай. Оттогава Стауфър публикуват 27 видеа, посветени на осиновяването на Хъксли, споделяйки всичко – от набиране на средства през постоянно променящите се правила на международното осиновяване, до това как да се справят със специалните нужди на детето.

В статия за Parade през септември 2019, Стауфър призовава повече хора да помислят за международно осиновяване, също обяснявайки, че първоначално не са имали намерение да осиновят дете със специални нужди. “Но с времето започнахме да свикваме с идеята. Бог разнежи сърцата ни. Преди да се усетим, вече бяхме готови за почти всеки тип специални потребности.”

Стауфър пише, че от агенцията по осиновяване са ги уведомили, че Хъксли има мозъчен тумор и мозъчно увреждане, но при пристигането му в Съединените Щати, те научават, че е претърпял удар още докато е бил в утробата на биологичната си майка, има аутизъм и нарушения на сензорната преработка.

Въпреки всичко това, Стауфър пише за предимствата на международното осиновяване, определяйки го като “красив и специален процес”, който тя “винаги ще цени”, добавяйки “Има ли трудности, с които никога не сте се сблъсквали в Съединените Щати? Абсолютно. Но въпреки това, вие давате на едно дете бъдеще, което иначе никога не би било възможно”.

През годините Стауфър споделят актуални новини с техните последователи, като какво е да осиновиш дете със специални потребности от Китай. Понякога във видеата има рекламно съдържание. Видеото “5 неща, които не очаквах от осиновяването от Китай! Международно осиновяване” е спонсорирано от Dreft, перилен препарат за бебешки дрешки.
Други техни видеа са спонсорирани от Good American, Fabletics и Ibotta.

Не всички видеа за Хъксли са рекламни, но много от видеата за осиновяване са сред най-гледаните в канала им, което всъщност ги популяризира и увеличава аудиторията им. През последните две години най-гледаното видео има 5.5 млн гледания и е “Емоционално видео за осиновяването на Хъксли!! Осиновяване от Китай.”

Какво се случва с Хъксли?

mykastauffer 82340591 460623457941207 3143069275914018819 nПоследователите на Стауфър забелязват по-рано тази година, че 4-годишният Хъксли вече не присъства на снимки и постове в социалните мрежи и в YouTube канала им. Във вторник, Стауфър споделят видео обяснение, какво всъщност се е случило с детето.

“След като Хъксли дойде вкъщи се сблъскахме с много повече специални нужди, отколкото ни бяха известни и не ни бяха съобщени.” – казва Джеймс във видео, наречено “Новости за нашето семейство”.

“За нас беше наистина трудно да чуваме всички разстройващи неща, които ни казваха медицинските специалисти” – продължава той. “Никога не сме искали да сме в такава ситуация. Опитвахме се да отговорим на неговите нужди и да му помогнем колкото можем… Наистина го обичаме.”

“Няма дори частичка от тялото ни, което да не обича Хъксли от душа.” – добавя г-жа Стауфър. “Няма и минута, в която не съм се опитвала да му дам всичко от себе си и мисля, че това, което Джим се опитва да каже е, че след многократни прегледи и оценки, много специалисти имаха усещането, че той се нуждае от по-подходящо семейство, което да отговори по-добре на медицинските му потребности.”

“Дали, като майка, се чувствам пълен провал? Да, 500%.”– казва Стауфър, добавяйки че Хъксли живее с новата си майка в своя нов дом, който този път ще бъде завинаги.

“Последните няколко месеца бяха най-трудното нещо, което бих могла да си представя, че бих избрала да направя … след като дадох сърцето си за това момченце.” казва тя. “Той процъфтява, щастлив е, справя се чудесно и новата му майка има медицинска подготовка как да се справи. Мисля, че тя е наистина много добър избор за него”.

Стауфър добавят, че “не е трябвало да казват каквото и да е” по темата, но биха искали последователите им да са наясно какво се случва.

Решението на семейството отприщва буря от негативни коментари и недоволство в социалните мрежи

Отказът от осиновяване всъщност не е нещо непознато за хората, които работят в системата на децата, които се нуждаят от дом и семейство. Според някои проучвания 6-10% от осиновяванията в САЩ всъщност завършват с отказ, преди да бъдат финализирани. Много по-рядко това се случва, когато осиновяването е финализирано, но отново не е съвсем непознато – около 1 до 7% стигат до такова решение.

Въпреки всеобщото недоволство, видеото на Стауфър среща и много подкрепа.

“След като гледах това, имах нужда да се оттегля за известно време и да си напомня да не съдя другите за техните решения. Защото в края на краищата, никога не съм преживял това, което те преживяват. Никога не съм бил във вашето семейство. Гледайки видеото, наистина усетих болката ви. Не мога да си представя колко трудно трябва да е било за вас. Желая ви любов и подкрепа през този период. Благодаря, че споделихте с нас.”

Много други обаче критикуват родителите за решението да намерят нов дом за 4-годишното момченце.

“Що за човек осиновява дете, гледа го заедно със собствените си деца години наред, използва това колко е сладък и колко докосваща е историята му, за да печели и след това тихомълком се отърва от него като някакво кученце, само защото специалните му нужди са прекалено … специални??”

Оказва се, че Хъксли първо е постъпил в приемно семейство, но всъщност то решава да го осинови и съвсем скоро той ще има официално нови родители.

mykastauffer 94123132 934281503673197 6730210500422532385 nИзявление от адвокатите, които представляват семейство Стауфър, гласи, че това решение е взето с оглед на най-добрия интерес на Хъксли.

“Ние сме наясно с този случай и с оглед на фактите, смятаме, че това е най-доброто решение за Хъксли. Познавайки нашите клиенти, знаем, че те са обичащо и загрижено семейство. Родители, които биха направили всичко за децата си. Откакто детето е осиновено, те постоянно се консултират с различни специалисти във връзка със здравето и образованието на детето, и най-добрата грижа за него. С времето, екип от медицински специалисти съветва семейството, че може би за Хъксли е по-добре да бъде отглеждан от друго семейство. Това е опустошителна новина за всеки родител. Клиентите ни стигат до тежкото решение да изпълнят препоръката на професионалистите. За да е ясно, не е била обсъждана възможността Хъксли да попадне в системата за приемна грижа, а по-скоро да бъде потърсено най-доброто семейство, което е в състояние да се грижи за нуждите на Хъксли. Те са били принудени да вземат тежко решение, но всъщност това е правилното решение, взето от любов към детето. Посъветвахме клиентите си да не казват нищо повече в момента. Вероятно те ще споделят повече, когато е подходящото време за тях и всички, свързани със случая. Нека помним, че Хъксли е на 4 години и неговото лично пространство трябва да бъде уважено. Знаем, че нашите клиенти биха ви помолили да се молите за тях, да ги подкрепите и уважите тяхната нужда от лично пространство в този най-труден етап от техния живот.”

Повече от 30 000 човека са подписали петиция в подкрепа на Хъксли, която настоява семейството да премахне всички видеа с детето, чрез които печели.