“9-годишната ми дъщеря не беше поканена, защото не е достатъчно хубава и слаба”

“9-годишната ми дъщеря не беше поканена, защото не е достатъчно хубава и слаба”

На тази крехка възраст, сърцето й вече е разбито от детската грубост. Майка й призовава “Обичайте се така, както искате децата да обичат себе си”.

Тя е на 9. Само на 9 и вече е научила колко боли да ти разбият сърцето. Вече знае какво е съучениците да коментират лицето ти, тялото ти, дрехите ти, семейството ти.

Наричаха я

“глупава, прекалено дебела, много грозна, бедна, ужасно шумна, твърде гушкава, много дива, прекалено разпиляна.”

Не беше поканена, защото не е достатъчно красива, слаба, щастлива, забавна… защото не е достатъчно харесвана.

Тези думи не ме нараняват, защото знам, че не са истина. Това, което ме наранява истински, е колко много раняват нея. Това, което ме убива, е това, че тя вярва на тях, а не на мен – човека, който я познава най-добре.

Затова, скъпи приятели, ние трябва да се научим да се обичаме.
Тези мъници ни гледат. Те учат от НАШЕТО отношение към самите нас как да обичат СЕБЕ СИ. Те не ни чуват, когато им казваме, че са прекрасни и че не трябва да се променят, защото са прекалено заети да възприемат начина, по който се отнасяме към себе си, нашия постоянен стремеж да сме по-добри, по-красиви, по-умни, по-успешни… защото не сме си достатъчни.

nicole oshea bullying bully beauty standards2 900x675

Заричам се да залича себеомразата от живота си! Обещавам да се науча как да ценя коя съм и каква съм, без изключения! Ще обичам себе си. Защото, обичайки се такава, каквато съм …. е единственият начин и тя да се приеме такава, каквато е.

Ако всичко това ви докосва по някакъв начин, знам че е, защото си представяте собствените си деца и болката, която те изпитват. Аз съм само една майка и нашата история не е уникална. Това е историята на всяка майка и дъщерята, която отглежда.

Но ние не сме тук, за да живеем в постоянна мъка и да се самосъжаляваме. Ние сме тук, за да учим нашите деца на увереност и устойчивост. Затова бих искала от всички майки, лели, баби, учителки… от всички жени, които отглеждат момичета… да си представите тази малка жена, която гледа на вас, като пример и да ми обещаете СЕГА, че ще започнете да обичате себе си по начина, по който искате да научите нея.

Източник: LoveWhatMatters Nicole O’Shea