Защо е толкова важно мъжете да говорят открито за болката от спонтанен аборт, споделя звездата Джеймс Бийк

Защо е толкова важно мъжете да говорят открито за болката от спонтанен аборт, споделя звездата Джеймс Бийк

Тъжните събития не се случват само на „обикновените хора“. Звездите не са застраховани от загуба и нищо човешко не им е чуждо.
Спонтанният аборт е нещо, което смятаме, че засяга повече жените, но истината е, че за мъжете може да бъде не по-малко болезнен.

Според световната статистика около една на всеки четири бременности завършва със спонтанен аборт и въпреки това, тази загуба все още е скрита мъка, за която много хора не се чувстват комфортно да говорят открито.

Това е вярно за жените, които трябва да понесат основната тежест на травмата, разбира се, но и за техните съпрузи и партньори също.

„Съсипан. Опустошен. В шок. Ето как се чувствам в момента, след като душата, която смятахме, че ще посрещнем в семейството си през април… сякаш мина по прекия път на това, което е отвъд този живот. Преминавали сме през това и преди, но никога в толкова късна бременност и заобиколени от тази плашеща, ужасяваща заплаха. Благодарен съм, че съпругата ми се възстановява, но едва сега започваме да се срещаме с различните пластове болка. Благодаря на всички приятели и колеги, които бяха до нас през тези моменти. Както много от вас казаха „Нямаме думи“… и е вярно. Затова, във времена като тези, е важно просто да знаем, че сте до нас. Скърбим и броим всичко, за което можем да се почувстваме благословени днес.“

vanderjames 67735028 579856519489537 8288614903620200002 n

Това споделя актьорът Джеймс Ван Дер Бийк, показвайки, че е важно и за мъжете да се справят с мълчанието около загубата на бременността на жената до себе си.
Ван Дер Бийк разкрива в своя Instagram профил, че той и съпругата му, Кимбърли Брук, която е известен продуцент, наскоро са преживели загубата на своето бебе в 17 гестационна седмица.

Двойката има пет деца, които са на възраст от две до девет години. Но са преживели и общо 5 загуби на бебета.

„След като през ноември миналата година изгубихме едно бебе и това стана публична новина, за нас беше истинско щастие да научим, че Кимбърли отново е бременна“, пише Ван Дер Бийк. „Този ​​път запазихме новината само за себе си. Но миналият уикенд в 17 седмица се оказа, че има още уроци за нашето семейство, които трябва да научим и те не включваха присъединяването на още един член към нашето семейство.“

В емоционалния пост актьорът споделя как съпругата му е приета в болница за кръвопреливане, а той е „безпомощен да направи много за жената, която обича, освен да масажира краката й и да се опита да я стопли“.Той призова всички да се грижат по-добре един за друг и завършва с послание за единство:

„на всички семейства, които са преминали през това… не сте сами“.

vanderjames 104289112 155560769371642 5862826589837420990 n
Думите на Ван Дер Бийк са важни, защото спонтанният аборт остава загуба, която трудно се споделя с много хора: невиждана физическа и емоционална болка.Това може да бъде много самотно изживяване“, казва комикът Катрин Райън, която е преживяла спонтанен аборт в 10 г.с. „Чувствах се смутена и изпитвах срам. Тези емоции ме накараха да потърся други истории на хора, които страдат по подобен начин, но не успях да намеря.“

Оказва се, че за мъжете е изключително трудно да разкрият емоциите си. „Мъжете по-специално, не знаят какво да кажат или поне не споделят опита си в публичните пространства“, казва журналистката Кийн Миланиан, която претърпява пет аборта.

Откровеният пост на Ван Дер Бийк проправя пътя към различен вид диалог: този, в който откритостта и съпричастността са ключови.

Както той казва:

„Няма думи, които да облекчат болката. Какъв е изходът тогава? Започва с открито съзерцание на този въпрос: Как да се грижим по-добре един за друг?“

Източник: https://www.stylist.co.uk/|Снимка: Instagram @vanderjames