Защо децата се нуждаят от домашни задължения, за да бъдат успешни в живота

Защо децата се нуждаят от домашни задължения, за да бъдат успешни в живота

Проучване сочи, че когато даваме на децата да помагат с домашните задължения това им помага в училище, във взаимоотношенията и по-късно в техния професионален живот.
Следващия път, когато решите да записвате децата си на уроци или допълнителни занимания, замислете се за нещо, което се е доказало през годините като подход, който помага на децата да израснат емоционално и професионално: Домашните задължения. 

Според проучване на Браун Рисърч, 82% от днешните родители са имали домашни задължения като деца, докато към днешна дата това се прави само от 28% от децата.
Но защо домашните задължения имат толкова благоприятно влияние върху децата?

 

Как домашните задължения са толкова въздействащи върху децата?

 

Според проучване на Марти Розман от Университета в Минесота, децата на възраст между 3 или 4 години, които помагат с домашните задължения, е по-вероятно да имат добри взаимоотношения в семейството и с приятелите си, да постигат академичен и кариерен успех, да бъдат самостоятелни, в сравнение с децата, на които не им се възлагат такива или това започва да се прави през тийнейджърските години.

Проучването е обхванало 84 деца от различни възрастови групи – в предучилищна възраст, между 10 и 15 годишни, и около 20 годишни, като са наблюдавали начина им на възпитание, пола, типа на дадените им домашни задължения, време за тяхното изпълнение, поведението и мотивацията им в тези задачи, за да се определи по какъв начин това влияе върху тях.

Друго проучване, на Училище към Харвард, също потвърждава, че ежедневните домашни задължения учат децата как да бъдат съпричастни и да са отзивчиви на нуждите на околните.
И нека да не пренебрегваме и най-очевидната полза: домашните задължения дават на децата основни умения и знания, които са нужни в поддържането на всеки един дом и всяко едно домакинство. Липсата на такива базови умения може да бъде неудобство за хората в тяхна зряла възраст.

 

Как успешно да делегирате част от домашните задължения на децата?

 

Докато изследването е категорично, то самата подготовка на домакинска работа за децата и мотивацията да задържите интереса им, може да бъде едно сериозно предизвикателство. С малко предварителна подготовка, това да имате деца, които да помагат в домашните задължения, може да се превърне в нещо съвсем нормално във вашето ежедневие. Тук ще споделим няколко идеи как да постигнете този резултат:

  • Започнете колкото се може в по-ранна възраст (но не се притеснявайте, ако децата ви са вече големи). Най-лесният период, в който може да започнете да възлагате домашните задължения на вашите деца, е когато те са малки и нетърпеливи да ви помогнат. На около две годишна възраст децата вече могат да помагат в простички дейности като сгъване на кърпи, измитане на пода или бърсане на прах. Децата в предучилищна възраст могат да помагат в подредбата на масата, помощ с прането, докато тези в гимназиална възраст вече могат да мият чиниите или да ги слагат в съдомиялната, да си приготвят сами обяда. В тийнейджърска възраст всичко това става много по-трудно, но никога не е късно да го започнете.
  • Дефинирайте конкретно време от деня. За да не забравяте и вие, и децата, какви са ви домашните задължения, изберете си конкретно време, което да бъде удобно за всички. Ако децата стават много рано сутрин, домашните задължения могат да бъдат изпълнени преди да тръгнат за училище, или ако обичат да спят до късно, подходящ момент би бил времето преди или след вечеря. Целта е да имате ясно определено време от деня, в което както вие, така и вашите деца да сте отдадени на изпълнението на домашните задължения.
  • Използвайте визуални ефекти за напомняне – наличието на визуални напомняния за вече определените домашни задължения, може да помогне както на родителите, така и на децата, да не забравят, че заниманията вече са част от ежедневието на семейството. Пример за това са листчета по хладилника или дъска, на която да слагате бележки с основните задачи, картинки или графики. При по-големи деца дъски с такива графики може да се използват и за проследяване на прогреса на всяка от задачите.
  • Не се фокусирайте върху бройката на задълженията, а по скоро върху развитието на чувството за отговорност: Често родителите се чудят точно колко задължения да възложат на децата си. Тази бройка зависи много от семейството и колко голямо е то. Основната цел на домашните задължения е да се развие чувството на отговорност в децата. За едно семейство правилното решение би било по едно задължение на ден, докато в друго може да бъде почистване на дома няколко пъти в месеца.
  • Да не мисли само за себе си: Освен, че трябва да си оправят леглото и да си подготвят обяда за училище, децата трябва да бъдат включвани в задължения, които обхващат цялото семейство. Това може да бъде грижа за домашен любимец, подреждане на чинии, почистване на масата и други.
  • Оставете децата да се учат от собствените си грешки. Джесика Лахи, автор на книга, казва, че родителите не трябва да се впускат и да поправят грешките, които децата правят, докато вършат задачите си. Както тя казва в една статия: „…кое е по-важното – чиниите да са идеално чисти или това вашето дете да развие чувство за значимост и гордост, че допринася по истински и ценен начин за доброто в семейството? “
  • Бъдете учители. Аргументът на Джесика Лахи е убедителен, но родителите също могат да дадат на децата посока в началото, за да им помогнат да бъдат успешни. Ключовото тук е да се обясни внимателно, че децата са можещи и е нормално, ако съвършенството не бъде постигнато за един ден (или за една година).

Източник: https://selfsufficientkids.com
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Петя Маринова