Най-добрите игри с пластилин за развиване на фината моторика

Най-добрите игри с пластилин за развиване на фината моторика

Може би съм малко пристрастна, но имам най-сладките внуци в света и когато са ми на гости вкъщи, обичаме да се поизцапаме с пластилин. Накрая, не само имаме страхотни фигурки на динозаври и супергерои, но също така и лепкави пръсти и смачкан пластелин в косата, и винаги имаме нужда да се преоблечем. Но най-хубавата част е, че децата обожават тази игра.
Интересното при играта с пластилин е, че тя всъщност е и много добър метод за учене. Звучи нелепо, нали? Не мога да ви опиша колко е страхотно, че лесни, забавни и изобретателни дейности като играта с пластилин, могат да допринесат толкова много в класната стая.

Играта с пластилин е без съмнение едно от любимите ми занимания, защото децата могат да използват ръцете си по няколко различни начина и да развиват своята фина моторика. Но какво общо има това с ученето? Истината е, че развитието на фината моторика при децата и забавленията, които изискват координация между очите и ръцете са добра подготовка за децата да се научат след това как да държат молив, да изписват буквички, да четат думи и да решават математически задачи. Звучи изненадващо? По-интересното е, че повечето хора не знаят, че двете неща са тясно свързани.

Но защо точно играта с пластилин, след като има толкова много забавни занимания, където децата могат да използват ръцете си? Аз обичам играта с пластилин, защото е лепкава, цветна, децата могат да го пипат, да го помиришат, да го разточват и да го моделират; това са все страхотни начини за развитието на мускули в ръцете и пръстите. Разнообразието от игри с пластилин е безкрайно и децата могат да си играят с часове. Тази игра като, че ли никога не омръзва.
Можете също и сами да си го приготвите.

След като вече знаете за възпитателните ползи от играта с пластилин и как забавните игри с ръце могат да подготвят децата за предстоящите по-сложни задачи в училище, нека да се изцапаме! Достатъчно приказки, нека да се позабавляваме!

Игри с пластелин

Разточване
Децата обожават да разточват пластилин. Можете лесно да намерите точилки, които създават страхотен дизайн. Тези точилки са още по-забавни защото децата могат да създадат интересни черти и фигурки, докато разточват пластилина. Хубавото нещо при точилките е, че децата трябва да ги хванат в двата края и да положат натиск върху пластилина, за да го разточат и да го направят равномерен. Това са все страхотни начини за укрепване на ръцете и пръстите.

Формички за курабии
Намерете ваши стари формички за курабии, които вече не използвате. Децата ще трябва едновременно да полагат натиск върху пластилина и да използват пръстите си, за да оформят фигурката.
По този начин, те могат да научат колко натиск е нужен, за да се получи желаната фигурка. Същото се отнася и при държането на молив. Прекалено много натиск ще го пречупи, докато умереният натиск ще им позволи да пишат буквички и думи върху лист хартия.

Хващане и мачкане
Както казах преди, обичам да играя с пластилин защото е лепкав и може да се мачка. Децата трябва да хванат пластилина в ръцете си, понякога трябва да го стиснат силно, за да направят топка или да оформят тялото на снежен човек. Помогнете им да мачкат пластилина между пръстите си и да го стискат силно. Комбинацията от хващане и мачкане помага за укрепването на мускулите на ръцете и е също страхотна за деца, които са чувствителни към текстури. Ще останете изненадани от това как тази комбинация помага на децата да се научат да държат молив или да хвърлят бейзболна топка. Това са все страхотни тренировки за мозъка и тялото да се научат да работят заедно.

Червеят
Всички знаем колко много децата обичат да правят червеи от пластилин и можете да ги направите по няколко различни начина. Първият начин е да сложите пластилина на масата и да кажете на детето да го разточи с ръце, така че тялото на червея да стане тънко и равномерно. Този метод ще накара детето да използва лявата и дясната ръка в синхрон, това ще спомогне за развитието на координацията между очи и ръце.
Другият начин за оформяне на червей, е да помогнете на детето да сложи пластилина между ръцете си и да го разточи напред и назад, като отново оформя тънка формичка на червей. Това е много добър метод за развитие, който учи децата да полагат правилния натиск, като използват само ръцете си, без помощта на масата.

Щипане и дърпане
Едно упражнение, за което може да не сте се сещали досега, е да кажете на детето да смачка пластилина между палеца и показалеца си. Помнете че пластилинът е лепкав и децата ще трябва да използват сила, за да могат да си отлепят пръстите, след като са го смачкали. Повторете това упражнение няколко пъти. То е страхотно за укрепването на пръстите за писане. За същата цел, можете да вземете и забавни инструменти за рязане. Няма да повярвате, колко много деца имат затруднения при държането на молив и нямат достатъчно сила да го държат между пръстите си. Упражнението е толкова лесно!

Това са само няколко идеи как децата да използват ръцете си, за да развият своята фина моторика, но има и много други.

Може да получите повече ценни съвети относно развиването на определени умения или да направите консултация с Милица Соколов, ерготерапевт в Център за детско развитие “Малки чудеса”.
Свържете се с нас на тел. 0887 54 54 46 или на e-mail: office@premature-bg.com

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Веселина Николова
Източник: https://ilslearningcorner.com