Пет съвета, с които да помогнете на детето си да се справя с домакинските задължения

Пет съвета, с които да помогнете на детето си да се справя с домакинските задължения

Домакинските задължения са полезни за децата. Ако детето ви мисли и учи различно, може да бъде трудно да го накарате да се включва редовно в домакинството. Тези съвети може да помогнат на детето ви да се справя със задълженията си по-лесно.

1. Създайте таблица със задачите.

Когато по-малките деца се затрудняват със запомнянето на своите задачи, таблицата може да ви помогне. Може да я направите на обикновена хартия или да закупите такава от детски магазин или магазин за офис консумативи. Дайте на детето си забавни стикери, които да залепя на таблицата след като приключи с определена задача. Когато детето види всички задължения маркирани, ще се почувства гордо, че ги е завършило.

2. Задайте график със задачите.

Повечето деца, които учат и мислят различно, се справят добре когато имат някаква структура. Би могло да помогне на детето ви ако поддържате последователен график. Може да изхвърля боклука в понеделник, а във вторник да помага с прането. В случай, че изпълнявате всички задължения през уикенда, правете го в същия ред всеки път,
например – първо пазаруване, следвано от пране, после почистване с прахосмукачка и за финал забърсване.

3. Изградете стимули.

Детето ви може да се чувства по-мотивирано да върши задължения, ако има какво да очаква с нетърпение. Може да планирате забавно занимание за времето след приключване, като отиване на детската площадка или на кино. По-големите деца могат да получават джобни пари за изпълнени домакински задължения. Също така може да спечелят допълнителни пари, ако вземат по-трудна задача, като дърпането на плевели от градината или косене на тревата.

4. Бъдете настоятелни, когато задълженията не се изпълняват.

Децата, които учат и мислят различно, може да се затрудняват да останат фокусирани върху домашните задължения. Също така може да започнат дадена задача, но да не я завършат. Вместо да се отказвате и вие да изпълните задачата, окуражете детето си да продължи. „Нека вземем почивка и после може да довършиш сгъването на прането. Когато всичко е сгънато, може да идем на гости на твоя приятел.“ Важно е да се уверите, че домакинските задачи са подходящи за вашето дете и че то може да ги изпълни.

5. Направете домакинските задължения приятно занимание.

Домакинската работа може да бъде приятно занимание за децата.
Най-добре да е нещо, което вашето дете да прави, за да помага на семейството. Важно е да го похвалите, когато е готово със задачите си.
Допълнителната работа като наказание обаче може да има обратен ефект. Това може да го накара да види домакинската работа като нещо отрицателно. Тогава то може да се съпротивлява да ги изпълни напълно.

Помагайки на вашето дете да изпълнява домакинската работа, вие го учите на отговорност. Това може да помогне и за подобряване на самочувствието му. Когато получи положителна реакция от вас за положените усилия, това ще бъде моментална награда!

Източник: https://www.understood.org
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Теодора Гинева