Занимания за развиване на изпълнителната функция

Занимания за развиване на изпълнителната функция

В мазето беше пълна бъркотия! Ботуши, палта, шалове и шапки бяха разпръснати по целия под – точно до закачалките и етажерките, където им беше мястото. Явно не съм била достатъчно конкретна, когато помолих децата да занесат нещата си в мазето.Не им бях помогнала да поставят основите и да изградят уменията си за изпълнително функциониране и заради това бях по-разочарована от себе си, отколкото от тях.

Какво всъщност е „изпълнително функциониране“?
Официалната дефиниция на „изпълнително функциониране“ е съвкупност от процеси, които управляват личността и средствата, използвани за постигане на определена цел. Този термин е под шапката на неврологично базирани умения, свързани с умствния контрол и саморегулация.

За да помогнете на децата си да развият правилните умения за изпълнително функциониране, е нужно да им позволите да се провалят.Нужно е да им дадете шанс сами да се справят с решението на проблема. Ако детето ви се опитва да направи нещо, което вие знаете, че умее, най-добре е да се отдръпнете. Не забравяйте обаче, че този процес трябва да бъде балансиран с ваша помощ, когато е необходимо, за да не се обезсърчава детето.Важно е да учите детето си да бъде самостоятелно.

Занимания за развитие на уменията за изпълнително функциониране при малки деца:

 • Помолете детето ви да ви обясни или научи нещо
  Когато си усъвършенствал нещо можеш лесно да научиш някого на него. Това умение показва не само възприятие относно последователността, но и познания. Изберете нещо лесно – като например как да си направиш сандвич или как да измиеш чиния.
 • Играйте игри
  Игрите са подходящи за упражняване на паметта, реда и спазването на правила по забавен и ненатоварващ начин.
 • Когато възлагате задачи, използвайте мултисензорният подход
  Обяснете устно задачата на вашето дете. Например, каква трябва да бъде рутината при лягане вечер. Ако детето ви вече умее да чете, то тогава опишете стъпките преди лягане. Ако ли не знае, то нарисувайте стъпките. Удобен момент да обясните какви са те е докато играете дама или хвърляте топка напред-назад.
 • Поощрявайте гъвкавото мислене
  Изберете предмет по желание от ежедневието ви и помолете детето да ви обясни за какво още може да се използва. Опитайте се да го/я поощрите да измисли колкото се може повече нестандартни идеи.
 • Използвайте списък със стъпки, за да упражните следването на указания
  Пъзелите, игрите и списъците със стъпки помагат на мъниците да развията уменията си за следване на указания , които ще са им от полза при задачи с повече стъпки. Започнете да се упражнявате с лесни списъци със стъпки.
 • Игри на думи
  Още един начин, по който можете да насърчите гъвкавото мислене е чрез игри на думи. Можете да създавате игрословици, да четете заедно книгиили да си разказвате забавни шеги.
 • Поощрявайте семплата подредба
  Ако детето ви не се справя с подреждането на стаята си, то тогава можете да му помогнете като му представите няколко лесни решения. Осигурете му oрганайзери и текстилни кутии , които са ясно надписани. Например можете да приберете плюшените играчки в една кутия, а в друга да бъдат обувките на детето. Използвайте органайзер за художническите материали, за да може детето да забележи, ако нещо не е на мястото си и да го прибере.

Визуалните промени могат да помогнат в организацията на детето.

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Петинка Дикулакова
Източник: https://raisinglifelonglearners.com