7 типа игри бележещи скок в социалното и емоционалното развитие на децата

7 типа игри бележещи скок в социалното и емоционалното развитие на децата

Тези 7 типа игри са онсовополагащи за развитието на всяко дете и допринасят за емоционалното му здраве по много и важни начини.

Колко насериозно взимате игрите на Вашето дете?

Ако трябва да бъдем честни, отговорът на повечето от нас ще бъде „не чак толкова“. Неосъзнаването на огромната роля, която играта заема в живота на детето ни, му прави лоша услуга, защото без да приемаме играта като магически ключ за усъвършенстване, какъвто всъщност е, поемаме риска самото усъвършенстване да не бъде приоритет.

Поемаме риска да мислим, че да планираме много академични и организирани спортни дейности е по-лесно, по-предвидимо и дори е кратък път към „успеха“.
Поемаме риска да мислим, че играта в ежедневието всъщност е една бъркотия и е твърде хаотична.
Поемаме риска да приемаме игрите на децата ни като неналожителни, вместо като определящи и важни.

Казано накратко, играта е основна дейност, чрез която детето Ви ще научи всяко едно съществено в живота му умение. Стабилната основа от социални и емоционални умения е комплектът от принадлежности, задължителен за бъдещите взаимоотношения, самоувереност и самочувствие на детето. Време е да започнем да взимаме игрите на децата ни по-сериозно. Добрата новина за социалното и емоционалното здраве на твоето дете е, че през ранното детство, децата имат потенциала да изградят силна социално-емоционална рамка чрез опита от различните форми на игра. Може да Ви изненада да научите, че има много различни типове игри, в които децата се впускат, всяка от които допринася по различен начин за развиването на уменията им.

Впечатляващо е, че експерти в областта на детското развитие са открили, че децата търсят определени типове игри, от които чувстват, че се нуждаят в определено момент от развитието си.

„За играта се говори сякаш е почивка от сериозното учене. Но за децата играта е сериозно учене. Играта всъщност е работата на детството.“ – казва Фред Роджърс, по-известен като Мистър Роджърс в детското телевизионно предаване “Кварталът на Мистър Роджърс”.

Така че с малко помощ от Ваша страна в осигуряването на време и подходяща обстановка за игра, децата Ви ще са свободни да намират и участват във видовете игри, нужни за техния растеж и просперитет!

Тези 7 типа игри са практически изумителни за развитието на нужните социални и емоционални умения, включително комуникационни умения (изслушване), емоционална интелигентност (справяне с емоциите по здравословни начини), самоувереност (как да се „самоуправляват“ и владеят) и самоконтрол (сдържане на импулси за общото благо).
Мисля, че сега сте готови да приемете играта малко по-сериозно! Когато се запознаете с тези 7 типа игри , ще разберете, че чрез тях детето Ви може да полага усърдни усилия и да постига невероятно развитие!

 

7 Типа игри за здравословно социално и емоционално развитие

 

Независима игра

 

Има толкова много удивителни ползи от самостоятелната игра на детето! Когато си играе само, то има важната възможност да упражнява лидерски умения като своята идентичност и самоувереност. Има възможността да поеме отговорност за нещо изцяло само и да осъществи собствените си идеи!
Самостоятелната игра също дава и шанс на мъничето Ви да се наслаждава на собствената си компания, като развива квалификации на независимост и самодоволство. Тези умения образуват основата за стабилни отношения по-нататък в живота!

 

Разпиляна игра

 

Играта-бъркотия е важна за социалните и емоционални умения на детето, тъй като помага за изграждането на самоконтрол и емоционална регулация.
Игрите с различни материали като кал, пясък, и разбира се други „цапащи“ такива, помагат на детето да засили сетивните си умения и нервната си система. Излагането на много различни сензорни възприятия подпомага неговия мозък да се напасне към бъдещи сетивни сблъсъци, например в училище.


Драматична/Въображаема игра

 

Все още помня игрите на „къща“ почти всеки ден с голямата група съседски деца в мазето на един от съседите ни.
Драматичната игра позволява на децата да изпробват различни роли и персонажи и междувременно да тренират за ситуации от истинския живот в обстановка без реален стрес и заплахи.
По-малките деца все още нямат капацитета да рефлектират върху собствените си мисли и емоции, така че драматичната игра е базов начин за тях да изследват мислите и емоциите си в ситуации от живота, включващи ходенето на доктор, ситуации в семейна среда или позвъняване на супергерой да отстрани възникнал проблем!
Драматичните игри помагат също и за развитието на контрол над импулсите в детето и решаване на конфликти като резултат от придържането към идеите на дадена роля и интеракцията с останалите персонажи по време на игровия сценарий.


Физически игри

 

Проучванията винаги са показвали ползите от физическата игра и упражняването на социалните и емоционални функции.
Как упражненията подобряват ученето? Включването във физически игри подобрява кръвообращението и достигането на кислород до мозъка, като стимулира невронните връзки и растежът на нервни клетки в хипокампуса, центърът на ученето и паметта. Следователно физическата активност в действителност променя структурата на мозъка, с безброй ползи: повишена концентрация и памет, увеличена мозъчна дейност и когнитивна функция, подобрено настроение и възможност за справяне със стреса. -Edutopia


Сензорни игри


Още от новородени, децата използват сетивата си, за да откриват и събират информация за заобикалящия ги свят. Сензорните дейности изграждат важни невронни пътеки, които ще подпомогнат навигирането им през гледките, миризмите, звуците, вкусовете и докосванията в света, през съзнателния им живот!
Сетивната игра може да бъде, също така, и много успокояваща и да спомогне за регулирането на детската нервна система.
Предлагането на много различни видове сензорни игри на детето ще помогне да прецизира поносимостта си към различни типове сетивни възприятия, спомагащи мозъка му да създава по-силни връзки с цел насърчаване на нови ценни умения като филтрирането на ненужни сетивни възприятия, за да се фокусира върху конкретен стимул.

 

Съвместни игри


Съвместните игри се обясняват точно така, както звучат. Когато децата са преминали през паралелна игра и са готови да общуват едно с друго, те започват да си играят заедно.
Настолните игри са чудесен пример за съвместна игра и предлагат милиони възможности за децата като улесняване решаването на проблеми и развиване на комуникационните способности.

 

Символични игри


Символична игра е, когато едно дете използва даден обект (например играчка, изкуство или герой) да пресъздаде нещо друго. Това често служи за терапевтичен подход за децата, когато не са когнитивно способни да изразят мислите и емоциите си вербално.
Използвам много символични игри, когато практикувам терапия чрез игри с деца. Това е безопасен и сигурен начин децата да прожектират уязвимите си мисли и чувства върху друг обект.

 

Играта изгражда умения за цял живот


Невероятно е да видите как играта формира и моделира много аспекти от това в какъв човек ще се превърне детето Ви! Като родител, ролята Ви е относително лесна (Ура!) като осигурявате време и пространство (буквално) нужно на Вашето дете за игра, и емоционално усъвършенстване, за да преуспее.

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Антония Хаджигаева

Източник: https://parentswithconfidence.com