Как да научим деветмесечно бебе да пие от сламка?

Как да научим деветмесечно бебе да пие от сламка?

1. Отворете малко бурканче от любимото бебешко пюре на вашето дете. Подходящо е както домашно приготвено, така и купено от магазина.

2. Сложете в бурканчето с пюре къса, твърда сламка. Потопете я, така че да има пюре вътре в сламката и отвън по нея. Сложете пръста си отгоре на сламката и притиснете, за да не излиза пюре от нея.

3. Докато пръстът ви продължава да е на върха на сламката, сложете около сантиметър от мократа сламка върху езика на детето ви, сякаш е лъжица с пюре.

4. Изчакайте устните на детето ви да се затворят върху пюрето на края на сламката, махнете пръста си от върха на сламката и бавно извадете сламката от устата на детето. Малкото количество пюре, което е било върху сламката и в основата й, сега е върху езика на детето ви и то може да го преглътне.

5. Продължете този процес, докато детето ви може да се справи с малко по-голямо количество пюре вътре в сламката. Запомнете – отвън на сламката също трябва да има малко пюре, за да се изкуши детето да затвори устни.

6. След като детето ви овладее стъпки от 1 до 5 (това може да отнеме няколко дни, а може и да се случи в рамките на един ден), издърпайте част от пюрето по-нагоре по сламката (5-7 см) като всмуквате и след това сложите пръста си върху дупчицата на сламката. Потопете края на сламката в малко пюре, за да може детето ви да усети пюрето от външната страна, когато му я подадете.

7. За да го научите на следващата стъпка, всмукването, ключът е да оставите сламката в устата на детето за 1-2 секунди по-дълго. Подайте сламката, както бихте подали лъжица, изчакайте устните да се затворят… сега почакайте отново. В момента, в който детето засмуче, махнете пръста си от сламката, за да може пюрето да минава по нея. Изчакайте детето ви бавно да всмуква и да преглъща, докато сламката остане празна.

8. Когато детето ви може да се справи с пюрето на около 5-7 сантиметра в сламката, започнете да издърпвате пюрето до края на сламката. Упражнявайте се детето да всмуква цялото пюре от сламката, както е описано в стъпка 7.

9. Вземете бурканчето с храна (или напълнете чаша с капак до края с пюре) и оставете около 2-3 сантиметра от сламката да стърчат от пюрето. Сложете малко количество пюре на върха на сламката, за да насърчите всмукването. Може да се наложи да държите бурканчето под ъгъл от около 45 градуса, за да може сламката да влезе в устата му в правилната позиция, докато се учи да смуче със сламка само.

10. След като детето ви се е научило да пие пюрета със сламка, постепенно разреждайте пюрето до консистенция на нектар, а накрая и до консистенция на вода.
Поздравления! Детето ви вече може да пие всякакви течности със сламка!

11. Една последна стъпка! Време е да срежете сламката толкова къса, че да стига до съвсем малко след устните и съвсем леко да докосва езика в устата. Защо? Защото ако сламката е прекалено дълга, върхът на езика не може да се изправи до алвеоларния гребен и детето да се научи да преглъща правилно.

Автори: Нимали Фернандо и Мелани Поток
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Ана Николова
Източник: http://mymunchbug.com/