“Зони за регулация на емоциите” и приложение на метода у дома

“Зони за регулация на емоциите” и приложение на метода у дома

“Зони на регулация на емоциите” е учебна програма, създадена за да научи децата на контрол над собствените емоции. Най-често се преподава в училище или от терапевти в техните сесии, но е подходяща и за родители. Тази статия описва накратко метода на “Зоните за регулация на емоциите”, как той се преподава и как можете лесно да го използвате у дома.

Цветните зони

В програмата се използват четири цвята, които улесняват децата самостоятелно да определят емоциите си и да ги подреждат на основа на цвета. Програмата помага на децата да разбират своите емоции, нужди и мисловни модели. Те научават различни начини за справяне с емоциите си и да ги контролират спрямо това в коя цветова зона са ги поставили.
Освен това зоните помагат на децата да разберат какво провокира емоциите, да разчитат израза на лицето на събеседника си, да развият уменията си за решаване на проблеми и да разбират, че техните действия оказват влияние на околните.

Зелената зона включва състоянията на спокойствие, радост, концентрация и готовност за учене на нови неща. Това е зоната, в която предпочитате децата ви да бъдат. Тя създава и най-подходящата учебна атмосфера.

Жълтата зона показва, че имате повишена емоционална активност, което не винаги е лошо, защото все още имаш контрол над своите емоции и реакции. Възможно е да се чувстваш напрегнат, тревожен или нервен, но може да си развълнуван или превъзбуден, което е добре в някои ситуации.

В Червената зона човек изпитва изключително силни емоции като яд, гняв, ужас или изтощение и няма контрол над тях и над своите реакции.
От друга страна, за синята зона са характерни по-монотонни и отрицателни чувства, като тъга, умора и скука. Тук отново, както в жълтата зона, човек има контрол над емоциите, но няма много енергия.

Преподаване на зоните за контрол над емоциите

Ако сте родител, имайте предвид, че дейностите и уроците са предназначени за малки групи деца и ще се наложи да промените някои елементи от учебния график, но има много начини да помогнете на детето у дома. Може да изгледате безплтен курс по темата (видеото е на англисйки език).

Определяне на зоните:
Първата и най-важна стъпка е да научите детето си само да определя кои емоции към коя от зоните принадлежат. Може да постигнете това като често се упрежнявате, говорите на детето си за зоните в различни ситуации и го насърчавате да определя в коя зона се намира в даден момент.

Например:

Играйте бинго, но вместо традиционното бинго, нека децата използват зелени, жълти, червени или сини чипове за да определи към коя зона принадлежи всяка емоция.

Четете на детето книжки за емоциите и свържете всяко от представените в тях чувства с някой от цветовете в зоните.

Докато гледате любимите филмчета на децата си заедно с тях, помолете ги да определят в коя зона принадлежи всеки от героите. Това е добър начин да направите времето пред екрана по-полезно и да покажете на детето си, че може да използва зоните навсякъде

Помолете детето си да опише или нарисува в коя част от тялото си усеща всяка от емоциите.

Връщане обратно в зелената зона.
Освен да познава зоните и да знае към коя от тях принадлежат неговите емоции, детето трябва да знае и как да се върне обратно в зелената зона.
Упражнявайки методи за регулация и саморегулация докато са в зелената зона, децата научават как да се връщат обратно в нея, когато са напрегнати, тъжни или раздразнени.
Умението да разпознаваш своите емоции, е изключително важно, но много родители пренебрегват факта, че децата им не умеят да го правят.
Да кажем, че детето ви осъзнава, че я ядосано, защото всеки път, когато се ядоса сърцето му се разтупква. Тоест, детето усеща сърцебиене и в следствие от него получава изблик на гняв. Това значи, че е в червената зона.

Но страхът също причинява сърцебиене. Ако детето не е способно да разпознава останалите усещания, които има, докато е ядосано или уплашено, то ще реагира с гневен изблик, когато всъщност се страхува и няма да знае как да реагира и да контролира съответната емоция.

Зоните за регулация на емоциите учат децата кои физиологични реакции отговарят на всяка от техните емоции.Когато децата разбират какво чувстват, те ще могат да имат по-добър контрол над емоциите си.

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Радослава Димова
Източник:https://hes-extraordinary.com