Майка изработва кукли със слухови апаратчета, цепка на устната и белези от операции

Майка изработва кукли със слухови апаратчета, цепка на устната и белези от операции

Майка изработва кукли със слухови апаратчета, заешка устна и белези от операции, които помагат на малки дечица да учат докато играят.Тридесет и три годишната Виктория Банд започва да преобразява кукли, вдъхновена от сина си, който използва слухово апаратче от както е бебе. Виктория споделя, че и се е искало да направи нещо различно, в което да има смисъл.

 113257908 specialfriends

Скоро тя започва да получава поръчки , а когато нейният бизнес бива публикуван в група за подкрепа на хора със заешка устна и небце в САЩ, броят на поръчките драстично се увеличава. Днес тя израбтва по 15 различни кукли всяка седмица. Виктория разказва, че от групата Cleftopedia са се свързали с нея , след като са видяли една от куклите и със заешка устна онлайн. Някой е споделил нейната страница в групата и за седмица последователите и са се умножили от 100 до над 3000.

 113259334 74f3e676 5e0e 45c8 aa09 769694d1dc0fМладата майка не е осъзнавала, колко важно е за децата да имат кукли, които изглеждат като тях. „Играчките са особено важни за ученето по време на игра –казва тя. –Подарих на училището на моите деца кукли със синдром на Даун, с заешка устна и със слухово апаратче. Казаха, че ще бъдат много полезни на децата.

Катрин Томсън е купила две кукли на дъщеря си Сапфир която се е родила с bilateral cleft lip. Майката разказва как четиригодишното момиченце носи навсякъде своята кукла Талула и обича гордо да я показва на хората с думите „Вижте бебето има заешка устничка, аз също имах“. Устничката на Сапфир е била възстановена преди да стане на една годинка, а майката казава, че е прекрасно да имат такава кукла.

 113259067 mediaitem113259066Иан Валенс от благотворителната организация за деца със заешка устна „Усмихнатото влакче Великобритания“ казва: всяко дете заслужава шанса да види себе си по хубав начин и Special Friends дава на децата със заешка устна точно това.

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Радослава Димова

Източник и снимки:https://www.bbc.com