5 причини защо да оставите децата си сами да приготвят обяда си за училище

5 причини защо да оставите децата си сами да приготвят обяда си за училище

“Мамооо, ГЛАДНА СЪЪЪМ! Какво има за обяд?”

Обърнах се, преместих бебето малко по-нависоко в скута си, и отвърнах – “ Не знам. Какво смяташ да ни приготвиш за обяд?”
Трийсет минути по-късно постнах нейния отговор в инстаграм: Пилешки хапки с карамелизиран лук и каперси с авокадо, приготвени без помощ от мен. При това, дъщеря ми е само 6-годишна. Признавам, че се шегувах, като я попитах какво ще ни сготви, но тя явно го прие като знак за гласувано доверие и смело се впусна в предизвикателството.

Е, аз не съм ядрен физик, но вземайки предвид този славен ден, в който тя сготви за цялото семейство, реших, че е настъпил моментът, в който да и позволя сама да се грижи за приготвянето на здравословния си обяд по време на домашното обучение.

Няма да ви лъжа, радвам се на новопридобитата си свобода. Въпреки че винаги съм в кухнята с нея, за да я опазя да не се нарани случайно или за да предложа някой и друг съвет, признавам, че съм направо изумена от нейните способности, които напълно надминаха очакванията ми. Ето защо ви предизвиквам да се присъедините към мен, като изпробвате нещо ново тази година.
Нека покажем на децата си как сами да приготвят обяда си за училище!

Може в началото да ви звучи като ужасна идея, но нека първо помислим по-обстойно:

 

5 Причини защо да оставите децата си сами да приготвят обяда си за училище

 

Убедена съм, че ще съгласите, че не съществува нещо като магическа възраст, когато децата изведнъж ще придобият необходимата сръчност и познания, че да ви отменят в това, така или иначе, досадно задължение. Едно добро начало за най-малките би било да и гласуваме доверие за пълненето на бутилките за вода или подреждането на резените плодове в кутията. Така постепенно ще трупат увереност и сами ще поискат да правят повече. Ето 5 причини, защо да поощряваме децата си да се грижат за приготвянето на обяда си:

1. Придобиват усет за здравословното хранене

С дъщеря ми вече хубаво си поговорихме на тема храна – например, обсъдихме защо не е добре да се ядат само банани. Тя постепенно се учи как да разчита собствения си апетит и как да прави по-здравословни избори за самата себе си. Надявам се, че, научавайки се от толкова рано, тя несъзнателно ще придобие полезни хранителни навици, които ще и помогнат в по-късните години.

 2.Децата ядат повече

Когато оставяме децата сами да решат какво ще обядват, е много по-вероятно те да изядат храната си, просто защото ще се гордеят с тяхното си постижение. Те ядат според собствените си предпочитания, което неизбежно прави всяка храна по-вкусна.

3. Децата улесняват родителите си

Да бъдем честни, всеки родител заслужава почивка. По този начин сутрин ще имате с една отговорност по-малко.

4. Децата трупат самочувствие

Децата постепенно стават по-самостоятелни, в тях се заражда идеята, че са полезни, че може да им бъде гласувано доверие и че могат да постигнат всичко, което им хрумне.

5. Децата придобиват чувство за отговорност

Нашата цел, като родители, е да направим от децата си добри хора, способни да се справят с всичко. Приготвянето на собствения обяд е една стъпка напред към превръщането в отговорен възрастен.
Трябва да признаем, че плюсовете никак не са малко, нали?

Ако все пак все още се чудите как това би проработило на практическо ниво, мога да ви посъветвам да опитате с онлайн курс за деца готвачи. Той ще помогне на детето ви да придобие основни умения в кухнята, като например, как да работи с нож или как да следва лесни и прости рецепти – като сандвичи от ябълки.

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Йоана Кичева
Източник и снимка: https://mommypotamus.com