Десет съвета за предотвратяване на агресивното поведение при малки деца

Десет съвета за предотвратяване на агресивното поведение при малки деца

Много често поведението на децата ви е мило и затрогващо. Има обаче моменти, в които най-вероятно ви подлудява. Децата в предучилищна възраст не винаги имат изградено чувство за самоконтрол, чрез което да изразят гнева си спокойно, и могат инстинктивно да агресират, като например да удрят или хапят.

Макар подобни прояви да са нормални от време на време, особено когато детето има гневни изблици, ето няколко неща, които можете да направите, за да насочите поведението му в правилната посока.

1. Научете го на домашните правила. Децата не знаят правилата на дома, докато някой не ги научи, така че това е важна родителска отговорност. Малките деца обикновено изследват чрез допир, така че ако имате ценни вещи, които не искате да пипат, ги скрийте или премахнете. Помислете за пространства на конкретно място в дома си, където детето ви да може да играе с книжки и играчки. Когато детето наруши конкретно правило, веднага трябва да реагирате, за да знае къде точно е сгрешило, какво е позволено и какво – не.

2. Заплахите са безсмислени. Винаги е по-ефективно да насърчавате желаното поведение и да учите децата на алтернативи, вместо просто да им кажете „Спри или ще видиш.“ Обяснете им, че следващия път, в който са ядосани, е по-добре да го изкажат на глас.

3. Разсейвайте детето по правилния начин. Няма нищо лошо да разсеете детето или да опитате други подходи, докато се опитвате да го научите на алтернативи. Стига да не го „подкупвате“ да се държи по определен начин като му предлагате сладкиши в замяна. Например, няма нищо лошо в това умишлено да му отвлечете вниманието.

4. „Контролирай се!“. Ами, малкото дете не може това. Не забравяйте, че малките деца имат ниско ниво на самоконтрол. Вие сте тези, които трябва да ги научат да не ритат, удрят или хапят, когато са гневни, а да изразяват чувствата си чрез думи.

5. „Не се нараняваме един друг“. Наблюдавайте внимателно детето си, когато забележите неразбирателство между него и други деца. Ако несъгласието е леко, стойте настрана и оставете децата да се справят помежду си. Трябва обаче да се намесите, ако децата започнат физическа саморазправа, която продължава, дори когато им е казано да спрат, или ако едното дете изпадне в пристъп на неконтролируем гняв и посегне, или захапе другото. Разтървете децата и ги дръжте на разстояние едно от друго, докато не се успокоят. Ако конфликтът е особено ожесточен, може да се наложи да прекратите играта изцяло. Бъдете категорични, че не е важно кой „е започнал“. Да се нараняват едно друго е недопустимо.

6. Алтернатива на физическото насилие. Научете детето да казва „не“ с твърд тон, да обръща гръб или да търси компромис, вместо да влиза във физически спор. Чрез тези примери го учите да преодолява различията чрез думи – по-ефективно и цивилизовано – вместо чрез физическо насилие.

7. „Справяш се чудесно!“. Хвалете детето за желаното поведение и му обяснявайте колко „зряло“ се държи винаги когато използва тези тактики вместо да удря, рита или хапе. Винаги насърчавайте и хвалете детето, когато го видите да е нежно и внимателно към другите.

8. Понякога има нужда от пауза. Няма нищо лошо в това да отделите детето от останалите, когато поведението му е неприемливо – това може да се прилага дори при деца на една година.

9. Контролирайте собствения си гняв. Винаги наблюдавайте собственото си поведение около детето. Един от най-добрите начини да го научите на приемливо поведение е да контролирате себе си. Ако изразявате гнева си по тихи и спокойни начини, детето най-вероятно ще последва примера ви.

10. Бъдете силни. Ако трябва да дисциплинирате детето си, не се чувствайте виновни и определено не се извинявайте. Ако детето усети несигурността ви, ще реши, че през цялото време е било право и че вие сте „лошият“. Макар да сте строги с детето понякога, това е необходима част от родителството и няма причина да се чувствате виновни. Детето ви трябва да знае, че е сгрешило, че е важно да понесе отговорност за действията си и че трябва да е готово да приеме последствията.

 

Каква е разликата между дисциплина и наказание?

 

Много родители си мислят, че дисциплина и наказание са едно и също нещо, но това не е така.

  • Дисциплината е метод на учене и начин за поддържане на добри отношения между дете и родител. Когато дисциплинирате, трябва както да насочвате детето с твърд тон, така и да го насърчавате, с цел подобряване неговото поведение.
  • Наказанието е изцяло негативно и при него вие осигурявате неприятните последствия от това, което детето ви е или не е направило.
  • До тригодишна възраст, а понякога и по-късно, децата, обикновено, не разбират понятието наказание. Установяването на граници е по-добър подход – повечето деца разбират от ясно и спокойно поставени ограничения.

 

Кога да се свържете със специалист?

 

Ако детето ви се държи необичайно агресивно за по-дълго време от няколко седмици и не можете да се справите сами с поведението му, консултирайте се със специалист по детско развитие. Други предупредителни знаци включват:

  • Физическо нараняване на себе си или другите (следи от зъби, синини, удари по главата)
  • Напада вас или другите
  • Бива изпратено вкъщи или му се забранява да играе от съседите или в училище
  • Вие самите се притеснявате за безопасността на другите около него

Най-важното нещо, за което трябва да следите, е честотата на тези прояви. Понякога децата с поведенчески разстройства могат да издържат дни или седмица-две без инциденти и дори да се държат много приемливо през това време, но рядко могат да издържат цял месец без да се забъркат в проблеми.

Щом веднъж се установят ефективни методи, чрез които да се насърчава доброто поведение и да се порицава лошото, те могат да се използват за изграждане на подход, който да действа както у дома, така и навън. Напредъкът може да е бавен, но подобни подходи обикновено са успешни, ако бъдат започнати в началния стадий на идентифициране на затрудненията.

Запомнете: Най-добрият начин да предотвратите агресивно поведение, е да осигурите на детето си стабилен и любящ дом с твърда дисциплина и непрекъснато наблюдение през детските и предучилищни години.

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”:
Вероника Стоилова
Източник: https://www.healthychildren.org