Да започнем игрите по миене на зъби!

Да започнем игрите по миене на зъби!

Тъй като ще мине доста време преди детето ви да усъвършенства самостоятелното миене на зъби, бихме искали да ви дадем няколко съвета, с които да направим това занимание по-забавно.
Ето как!

 

  • Започнете отрано. Не е проблем, ако зъбките още не са се показали. Дори само упражняването на движението е от голяма полза.
  • Мийте зъбите често. Въпреки че основната цел е миенето на зъби преди лягане, много по-добре е да създадем навик за миене на зъбите след всяко хранене. Започнете да учите детето от малко, така ще създадете навик за цял живот.
  • Изпейте песничка. Или насрочете таймер за две минути. Може да измислите и интересен начин, който ще помогне на детето да мие зъбите за цели две минути, докато зъбките са видимо чисти. На пазара се предлагат четки за зъби, които светят или пеят, засичайки необходимото време.
  • Винаги проверявайте. Ако вашето дете има независим дух и иска да мие зъбките само, непременно го оставете, но когато свърши, не забравяйте да проверите как се е справило и да повторите заниманието там, където има „пропуски“.
  • Какво харесва вашето дете? Ако Пепеляшка, Снежанка, или Супермен имат по-голям шанс да се наложат, отколкото вие, задължително се възползвайте. Оставете детето да си избере паста и четка за зъби, които харесва. Сега на пазара се предлагат толкова много пасти с различни вкусове (ягода, бонбон, дъвка, т.н.).
  • Всеки да има собствена четка. По същото време, когато детето започне да си мие зъбите, ще започне да използва ръцете си. Дайте му негова собствена четка за зъби (или 2), за да не взема вашата. Дори и да се наложи да купите три детски четки, вместо една, това е една малка цена за един добър навик.
  • Нито едно зъбче не бива да бъде пропускано. Обърнете специално внимание на тези зъби, които често оставят забравени. Докато помагате на детето да си мие зъбите, описвайте какво правите, така че то да разбере – зъбките, с които дъвчем; зъбките, с които се смеем, и трудните зъбки най-отзад. Целта е да научите детето да не оставя нито един зъб неизмит.

Не се поддавайте на изкушения


Флуоридът безспорно е полезен, но е много важно да се използва правилното количество. Зъболекарите препоръчват да се използва количество паста, колкото зърно ориз за деца под тригодишна вързаст и колкото грахово зърно, за деца от три до шестгодишна възраст. Наблюдавайте детето докато си мие зъбите, защото е много важно да не глътне пастата с флуорид. Когато детето е достатъчно голямо, просто му кажете да изплюва пастата за зъби след като свърши с миенето.

Автор: Доктор Лора А. Лана и Доктор Дженифър Шу
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Николина Колев
Източник: https://www.healthychildren.org