Как да се справите с непоискани съвети за възпитанието на децата

Как да се справите с непоискани съвети за възпитанието на децата

Когато детето ви се сблъска с проблем с поведението или ученето, ще откриете, че други родители бързо дават съвети как да се справите. Обикновено тези предложения са непоискани (и не са много полезни).
Ако сте родител на дете, което изпитва затруднения, ето няколко нежелани съвета, които може да чуете от непознати (ако вече не сте ги чували). Те са последвани от предложения за отговор, които ще ви помогнат учтиво да признаете желанието на другия човек да помогне, като същевременно ще покажете, че коментарите му не са полезни.

Какво казват хората: „Трябва да го заведеш на преглед“
Ако непознат види детето ви да се държи по неприемлив начин, вероятно ще почувства необходимост да ви каже да го заведете при специалист. Има вероятност вече да сте го направили или да обмисляте този вариант.
Какво да отговорите: „Може би е така!“
Вместо да се въвличате в обсъждане с непознатия човек на стъпките, които сте предприели за успокояване на детето си, по-добре просто кажете „Може би е така!“. Това е добър начин да прекратите разговора като в същото време донякъде приемате дадения съвет.

Какво казват хората: „Това е начинът, по който аз бих се справил/а със ситуацията!“
Някои хора ще се приближат към вас и ще ви предложат съвет как да се справите със ситуацията с вашите деца. Този съвет ще бъде свързан с начина, по който те лично действат в подобни ситуации, но те нямат никаква идея за уникалните нужди на вашето дете.
Как да отговорите: „Това е, което върши работа при нас“
Вместо да навлизате в дискусия относно техния начин да се справят с децата, просто им обяснете: „Това е, което върши работа в нашето семейство.“ Вие познавате вашето дете по-добре от всеки и сте намерили начини, които работят за обуздаване на поведението и стреса. Може просто да покажете на човека, че съветът му не е необходим като обясните, че вие сте експертът в справянето със ситуациите във вашето семейство.

Какво казват хората: „Бъди по-строга, детето ти има нужда от повече дисциплина.“
Когато хората виждат децата да се държат зле, те бързат да окуражат родителите да наложат повече дисциплина. Често говорят за своя опит да бъдат дисциплинирани или да дисциплинират техните деца (понякога в различно време, когато стриктната дисциплина или физическите наказания са били приети).
Как да отговорите: „Иска ми се да беше толкова просто!“
Продължете нататък и им кажете, че строгата дисциплина е работила при тях. Но може също да споделите, че ситуацията с вашето дете и вашите вярвания са различни, а вашите методи за възпитание не са толкова прости като напляскване и викане.

Какво казват хората: „Опитвали ли сте това натурално лекарство?“
Хората често подхождат към родителите на деца с проблеми като предлагат билкови или хомеопатични лекарства. Те също така коментират колко безполезна е традиционната медицина.
Как да отговорите: „Благодаря за предложението, ще го включа в процеса.“
Да осъзнаеш как да възпитаваш дете със затруднения е процес и е възможно да включва или не лекарства. Приемете предложението като обясните, че работите с професионалисти, за да изберете най-доброто решение за вашето семейство.

Какво казват хората: „Ще го надрасне.“
За да ви окуражат, хората ще се опитат да кажат, че детето ви ще „израсте“ това държание, което показва.
Как да отговорите: „Няма да го израсте, но има някои посоки, в които се развива.“
Децата със затруднения често не могат да се справят с проблемите сами. Може да кажете тази истина на човека, който ви дава съвет, като признаете, че детето ви все пак расте и се развива по много начини. Радвайте се на детето си и на постиженията му, и кажете на хората, че то е все така любящо и ценно, дори все още да не е израснало състоянието, на което са свидетели.

Ако имате притеснения, свързани с развитието на детето ви, не се колебайте да се свържете с нашите терапевти и специалисти по детско развитие. Можете да запазите час за консултация тук или на телефон 0887 545 446.

Източник и снимка: https://blog.brainbalancecenters.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Нели Господинова