Какво научават децата от играта с вода? 7 забавни дейности, които да опитат това лято

Какво научават децата от играта с вода? 7 забавни дейности, които да опитат това лято

Играта с вода е не само забавна, но и подобрява физическото и познавателното развитие на децата, затова трябва да прекарате малко време, плацикайки се това лято. Прочетете статията, за да научите и няколко лесни занимания с вода за всеки ден от седмицата.

Вече знаете как малките деца обожават да тичат покрай пръскачките, да се плискат във ваната и да изпробват надуваемия воден басейн. Оказва се обаче, че така наречената „водна игра“ е полезна и за тяхните познания и физическо развитие.

„Удивително е как една обикновена баня или времето прекарано в детското басейнче може да провокират интерес и към ученето“, казва Алисън Уилсън, старши директор на учебната програма и иновациите в Стратфордското училище. „Децата често се насочват към водата, затова е лесно да превърнете свободното им време във време, изобилстващо от забава и нови открития.“

 

Ползите от играта с вода

 

„Играта с вода е превъзходна сензорно-двигателна активност, която увлича децата в забавления“, казва Лий Скот, председател на образователния консултативен съвет в училището Годард. Тя добавя, че докато си играят с вода, децата развиват умения в научното изследване, математиката, фините и грубите двигателни умения и творческата изява.

„Играта с вода, също така, поощрява социално-емоционалното развитие и обогатява езика“, казва Уилсън. Тя споделя, че езикът може да бъде моделиран и подсилен чрез играта с вода, тъй като предоставя време за говорене, комуникация и задаване на отворени въпроси. Родителите могат да помогнат като насърчават двустранните разговори и като подканват децата да споделят какво правят. (Например: „Какво смяташ да правиш с четката? Чудя се какво ли би станало, когато сложиш гъбата във водата?“)

Накрая, в зависимост от избраната от вас дейност, играта с вода може да има и успокояващ ефект. „Загребването, изливането и движението с ръка през водата има свойството да успокоява малките деца, дори и възрастните. Насладете се на спокойствието от това да си поиграеш с водата“, съветва  Уилсън.

 

Забавни занимания за малки деца и деца в предучилищна възраст

 

Тези дейности не само ще забавляват вашето дете, но ще помогнат и за неговото физическо и познавателно развитие.

 • Пренасяне на вода
  Научете детето си на математически и научни схващания с лесно пренасяне на вода. Използвайки лопати, големи лъжици, кофи или гъби, за да може детето да премества вода от един съд в друг. Също така, може да брои колко лъжици с вода или напоени гъби ще отнемат, за да бъде завършено пренасянето. „Чрез това лесно проучване децата се учат на математически представи за броенето и измерването на обем“, казва Уилсън. „Също така могат да наблюдават и записват своите предвиждания, да изследват попиването и наситеността, да видят причината и следствието по свой начин.“
 • Експеримент за потъването и плаването
  Скот препоръчва експериментът за „потъване и плаване“, в който децата поставят малки предмети във водата, за да видят кой ще потъне и кой ще изплува. Предметите могат да включват играчки за баня, камъчета, стотинки, клонки, кухненски прибори, гумени топчета, листа, капачки на бутилки, копчета, ключове и коркови тапи. Можете да изпробвате експеримента навсякъде – във ваната, в кухненската мивка или в кофа.
  Този експеримент създава научна представа за плаваемост и плътност (предметите с по-малка плътност от водата ще изплуват на повърхността). Детето също така ще се възползва от сензорна игра, ако изберете предмети с различна текстура. Накрая, по-големите деца, могат също да предполагат дали предметът ще потъне или изплува, което ще ги запознае със способността да правят хипотези.
 • Рисуване с водаДецата ще се чувстват като тайни агенти с тази игра! Ето как работи: Кажете на детето да застане на бетонна повърхност в двора или градината. Дайте му кофа с вода и четка за рисуване и го оставете да рисува на земята. Рисунките бързо ще изсъхнат от слънцето и по този начин детето ще се запознае с изпаряването. Освен това, тази дейност развива фините двигателни умения и се упражнява творчеството чрез рисуване с вода.
 • Изстискай, греби, търкай
  За тази водна дейност дайте на детето си разнообразни предмети, докато то е във ваната или басейна. Уилсън има няколко предложения: пипета, различни лъжици или мерителни чаши, бутилки, които могат да се изстискват, гъби, четки, кукли, колички и играчки за баня. Можете да добавите и допълнителен елемент на забавата с балончета.
 • Пречистване на вода
  Скот препоръчва това занимание, което включва прецеждане на мръсна вода с филтри за кафе или тензух, за деца на предучилищна възраст. Започнете като разбъркате във вода различни вещества като пръст, пясък, кал или камъчета. След това вземете филтър за кафе или тензух, сложете го върху една чаша и изсипете съдържанието вътре. Не забравяйте да направите това в мивката или навън, за да предотвратите бъркотията!
  Детето ще се научи, че предмети с големи частици, като камъчета или пясък, се прецеждат по-добре, в резултат на което се получава по-бистра вода. Предмети с по-малки частици, като кал и пръст, оставят след себе си остатък, дори и след филтриране, защото са се смесили с водата.
 •  Цветно завихряне
  Този експеримент визуално демонстрира понятието плътност. Смесете няколко супени лъжици растително масло или зехтин с хранителни оцветители и изсипете сместа в прозрачна чаша вода. Маслото ще остане на повърхността, тъй като не е толкова плътно, колкото водата, докато хранителните оцветители ще потънат на дъното. Това се получава, защото хранителните оцветители са на водна основа и следователно са по- плътни от маслото. Резултатът е интересен ефект, наподобяващ мини фойерверки.
 • Язовир
  Ето още една идея от Скот. Язовирите в реалния живот се използват за задържане на вода – детето може да направи своя реплика като само си построи язовир. Изкопайте малка рекичка в пръстта навън и я напълнете с вода. Насърчете детето да построи импровизиран язовир с пясък, кал, камъни или с други предмети, които намери. То ще види, че водата не може да премине през плътната стена на язовира. Когато премахнете стената, водното течение ще продължи своя път.

Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Борис Стефанов
Източник: https://www.parents.com