10 от най-успешните хора със Синдром на Даун

10 от най-успешните хора със Синдром на Даун

Не е тайна, че хората със Синдром на Даун не винаги са добре приемани от обществото. Дори и в най-богатите и най-развити части на света, подобен предразсъдък продължава да господства и няма изгледи това да бъде променено в скоро време. Но където има предразсъдъци, там има и хора, които се изправят срещу тях и следващите 10 примера са за хора, разбили бариери и стени, в името на всички, живеещи със Синдрома на Даун.

10. Ангела Бачийер – политикimages 16Ангела Бачийер стартира политическата си кариера през 2011 г., когато започва да работи в кметствотоl в испанския град Ваядолид. Член на Народната партия, Бачийер работила над 2 години като административен сътрудник в кметството, преди да стане кандидат за общински съветник. Въпреки че Бачийер не спечелила място в общината при тези избори, класирайки се 18-та при 17 свободни позиции, тя станала общински съветник 2 години по-късно, когато скандал, свързан с корупцията, принудил Исус Гарсия Галван да напусне мястото си.
Понеже някои хора биха могли да се опитат да омаловажат успеха на Бачийер, посочвайки че тя всъщност не е спечелила изборите, трябва също да се отчете фактът, че тя би имала големи шансове да спечели, ако хората със синдром на Даун бяха упълномощени да гласуват в Испания. Въпреки че няма конкретна забрана хора с умствени проблеми да гласуват, испанските съдилища обикновено декларират хората със синдром на Даун като „недееспособни”. Целейки да ги предпази от финансови измами и експлоатация, подобно управление също така ограничава правото им да гласуват, правейки още по-впечатляващ фактът, че Бачийер успява да заеме такава позиция, без дори да има правото да гласува.


9. Колет Дивито – предприемачimages 1 6

Хората със Синдрома на Даун непрекъснато водят несправедлива битка, опитвайки се да се впишат и да бъдат приети. Колет Дивито разбрала това, когато, въпреки че завършила 3-годишен курс по готварство в университета Клемсън за години 2, на всяко интервю за работа не получавала друго освен учтив отказ.
Решена да работи, Колет взела най-популярната си рецепта „Възхитителна бисквитка” и основала „Бисквитките на Колет”. В началото, работейки само с един хранителен магазин, Колет постепенно увеличава клиентите си, популяризирайки профила си с гостувания на каналите CNN, MSNBC, CBS, GMA, BBC и други, като, най-накрая, това довело до партньорство с компанията за чипсове Lay´s. В момента Колет е работодател на 13 човека и се надява, чрез използването на платформата си, да намали нивата на безработица и бедност сред хората с увреждания.

8. Джейми Бриър – актрисаimages 2 3Вероятно най-известното лице в списъка, Джейми Бриър е актриса, която много от вас ще разпознаят от нейните забележителни и постоянни роли в сериала American Horror Story. Работила в театър за над десетилетие, Бриър печели международна слава, когато прави своя телевизионен дебют, изигравайки Аделайд „Ади” Лангдън в трейлъра на хитовото страшно шоу и оттогава е често срещана фигура.
В интервю, проведено скоро след излъчването на първия сезон, Бриър казва: „Най-трудната част от това да играя Аделайд беше да се науча да играя някой, който не винаги е приеман от майка си или от обществото. Това е ново предизвикателство за мен.”
От започването ѝ в шоуто, Бриър се е снимала за голям брой телевизионни предавания и филми, и в момента се очаква да играе принцеса Аврора (т.е. спящата красавица) в сериен филм, който дава по-активна роля на главните женски персонажи в старите приказки.

7. Марте Векселсен Гоксьор – драматургimages 3 2 Родена в Норвегия през 1982, Марте Векселсен Гоксьор e оратор и активист за хората с увреждания, но е най-позната с работата си като писателка, по-точно, драматург. Най-известната ѝ работа е преработката ѝ на Пепеляшка, базирана на собствения ѝ живот, изиграна в един от най-престижните театри в Осло и включваща жива музика от свежата поп банда Hellogoodbye.
Творбата на Гоксьор я направи първата жена, спечелила наградата Бьорнсън, присъждана от Норвежката академия по литература и свобода на словото, а нейната версия на Пепеляшка дори била използвана като основа на научно изследване, което изучавало разликите в отношението на деца и възрастни спрямо актьорите с увреждания.

6. Джудит Скот – скулпторB5 9LsuIEAAOGFd
Джудит Скот (1943-2005) имала точно типа детство, което очакваш от някой, станал световно известен артист. Родителите на Джудит решили да игнорират нейното състояние, което било усложнено от факта, че тя оглушала, без никой в живота ѝ да разбере за това. На седем годинки, близначката на Джудит, Джойс се събудила и разбрала, че Джудит е била отведена в дом за социални грижи, където липсата на диагноза на нейната глухота, станала причина тя да не успее да се класира за каквито и да е уроци.
Джойс, чиято майка ѝ забранила да посещава Джудит, прекарала голяма част от живота си работейки с деца в нужда, докато след 35-годишна битка, станала настойник на Джудит и я преместила в друга институция. Години наред, Джудит не проявявала никакво внимание към творческите дейности предлагани там, докато един ден гост-учител не дошъл да даде урок по приложно изкуство с текстил.
Джудит веднага възприела това изкуство, взимайки всякакви предмети и оплитайки ги в конци и прежда. Работата ѝ надминавала естетиката. Директорът на института коментирал, че по този начин Джудит „се учела да говори”. Много от нейните произведения ясно отразяват самотата и изолацията, преживени в детството ѝ. Близнаците също са често срещана тема в тях.
След 10 години, Джудит направила първата си изложба, която съчетана с книга за творчеството ѝ, получила вниманието и признанието на Националната общност за изкуство. Скоро тя станала обект на 4 документални филма на 3 езика и до ден-днешен има постоянни изложби в 12 музея, разположени в 6 държави.

5. Маделин Стюарт – супермоделmodel
Маделин Стюарт, която е родена в Австралия през 1996 г., е професионален супермодел. След като посетила модно ревю в Брисбейн през 2014 г., Стюарт решила, че иска да е модел и започнала да тренира. Следващата година, майка ѝ стартирала онлайн кампания, която бързо набрала популярност и дала резултати: Стюарт подписала 2 договора в една седмица.
Кариерата на Стюарт не спряла там и тя бързо събрала цяла колекция от отличия, сред които място на подиума в седмицата на модата в Ню Йорк, седмицата на модата в Париж, седмицата на модата в Лондон и други седмици на модата и модни ревюта по света. Стюарт също има профил във Воуг и Форбс и е завършвала триатлона на Специалните Олимпийски игри три пъти.

4. Пабло Пинеда – обучител и бакалавър по изкустватаimages 5 3Пабло Пинеда е актьор и учител, най-известен с това, че е първият европеец със Синдром на Даун, който е получил университетска диплома, имайки едновременно диплома по педагогика и бакалавърска степен по изкуствата в психологията на обучението. През 2009, той спечели наградата Сребърната мида в Международния филмов фестивал в Сан Себастиан за неговата роля в „Аз също”, филм за човек със Синдром на Даун, завършил университет. Въпреки името, наградата Сребърна мида е всъщност най-важната награда за актьорска игра на фестивала, който е един от 14-те фестивала с категория “А” в света. След завръщането си в родната Малага, Пинеда бил награда с „Щитът на града” от кмета.
Въпреки че все още участва във филми, Пинеда иска да изгради кариера в образованието и в момента работи за създаването на международен план за повишаване на възможностите за наемане на работа за хората с увреждания. Пинеда е чест гост-лектор в университети по целия свят, има написани няколко книги и Ted Talk, достъпен за гледане онлайн.

3.Сухеет Десай – музикантimages 6 2
Сухеет Десай е музикант от Бъфало, Ню Йорк, който се дипломирал в Музикалната академия “Беркшир Хилс”. Десай може да свири на 7 инструмента: пиано, цигулка, барабани, кларинет, бас кларинет, тромпет и саксофон. Два документални филма са направени за постиженията му и той е получавал много медийно внимание през годините, бидейки включван в шоута като Визията, 20/20, Шоуто на Опра Уинфри, също така и в списанията на Уол Стрийт и Ню Йорк Таймс. Най-голямото му постижение до момента е неговото представление в Карнеги Хол през 2015 г., на което изправил публиката на крака и получил бурни аплодисменти.
Десай има пантеон от награди на свое име, включващ дори няколко олимпийски медала. Това, заедно с неговите музикални способности, би могло да е причината той да бъде избран да даде соло представление в церемонията по откриването на зимните олимпийски игри през 2009 г. В момента той живее в Ню Йорк със съпругата си Каролин и работи, за да си заслужи втори концерт в Карнеги Хол.

2.Карен Гафни – атлетimages 7 4
През 1977 г., Джим Гафни държал своята 9-месечна дъщеря Карен и подухвал въздух в лицето ѝ. Веднъж щом устните ѝ били затворени, той я потапял леко във водата, надявайки се, че така постепенно ще подобри нейното дишане и мускулен тонус. Като следствие от тази необикновена идея, Карен се наслаждава на невероятно успешна кариера като плувкиня.
В допълнение на спечелването на 2 златни медала в Специалните олимпийски игри, Карен била първия човек със Синдром на Даун, който участвал в състезание за преминаването на Английския канал, но дори тогава нейната кариера едва започвала. От преминаването на канала, тя е надвила Бостънското пристанище, заливът Сан Франциско (16 пъти и продължава да го преплува), езерото Чемплейн, пристанището Дън Лаохейр и триатлонът „Бягство от Алкатраз”. През 2007 г., тя е била на фокус в документалния филм „Да преминеш Таое: мечтата на плувеца”.

1. Исабела Спрингмюл Техада – дизайнерimages 8 2
От ранна детска възраст, Исабела Спрингмюл Техада вървяла по стъпките на баба си, която също била дизайнер. Като дете, Исабела правела дрехи за куклите си, но играта постепенно се превърнала в работа, когато тя се записала на моден курс, където започнала да работи върху дрехи, вдъхновени от Гватемалската култура, както и върху дизайни, създавани специално за хората със Синдром на Даун.
Спрингмюл направила своето първо голямо ревю през 2015 г., където продала цялата си колекция. Успехът на ревюто ѝ събрал внимание от целия свят и второ ревю било бързо организирано в Панама. Тя продължила с добро темпо и през 2016 г. нейните дизайни били показани в седмицата на модата в Лондон, която била последвана от друга изложба в Рим. Всичко това ѝ спечелило място в списъка на BBC “100 жени„ – годишна колекция от най-вдъхновяващите и влиятелни жени в света, редом до лица като Алиша Кийс, Симон Билс и Золека Мандела.

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Виктория Ценова
Източник: https://listverse.com