Правилна диета за здрави зъбки

Правилна диета за здрави зъбки

Освен редовното миене на зъбите, диетата на детето играе ключова роля за цялостното здраве на зъбите.Често пъти захарта е най-големият злодей. Колкото по-дълго и по-често зъбите на вашето дете са изложени на захар, толкова по-голям е рискът от образуване на кариеси. Храните с „лепкава захар“ като карамел, лакта, дъвка и сушени плодове – особено, когато стоят в устата и покриват зъбите с часове със захар, биха могли да нанесат сериозни щети.

Не забравяйте винаги да миете зъбите на детето си, след като е консумирало продукт, в който се съдържа захар.
Не слагайте в термосите на малките деца течност, съдържаща захар, за по-продължителен период.

 

Как да намалите консумацията на сладки изделия

 

Почти всеки се радва на сладкишите, и детето ви не е по-различно. Децата се раждат с ‘вкус’ към захарта и са доста чувствителни към различни степени на сладост. Така например, ако предложите на децата сладък картоф и печен картоф, те всеки път ще предпочетат сладкия. Дайте на децата избор между сладък картоф и бисквитка и бисквитката ще победи.
Бъдете сигурни, че не е ваша вина, ако децата ви се редят на опашка за бонбони и за сладолед, когато вие предпочитате, вместо това, да си вземат парченце сирене. Но ограничаването на достъпа до сладкиши и осигуряването на диета, съставена от по-питателни храни, насърчава растежа, а не развалянето на зъбите.

 

ТВ реклама

 

Телевизионната реклама, между другото, може да бъде сериозна пречка за доброто хранене на вашето дете. Някои проучвания показват, че децата, които гледат над двадесет и два часа телевизия седмично (над три часа екранно време на ден), имат по-голяма склонност да затлъстяват. Децата са изключително възприемчиви към рекламите за захарни и зърнени храни, особено след като са посетили други домове, където се предлагат тези храни. Затлъстяването е нарастващ проблем сред децата. Затова следете хранителните навици в дома и извън него, за да сте сигурни, че детето ви яде възможно най-здравословна храна.

 

Вкъщи

 

За борба с външните влияния, запасете се в домашни условия с храни с ниско съдържание на натрий (сол), ниско съдържание на захар и ниско съдържание на мазнини. В крайна сметка, децата свикват с вкуса на здравословни храни, което може да ги направи по-малко податливи на изкушението на по-сладкото, по-соленото или по-мазното.

Източник: https://www.healthychildren.org
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Веляна Салмова