Защо е нужно да бъдем внимателни с хипербарната кислородна терапия?

Защо е нужно да бъдем внимателни с хипербарната кислородна терапия?

Не, хипербарната кислородна терапия, при която пациента бива подложен на лечение с кислород под високо налягане във специална камера, все още не е доказано ефективна за лечение на ракови заболявания, аутизъм или диабет. Едно бързо проучване в интернет ще ви даде много информация за най-различни случаи на успешно лечение на тези и други болести и състояния с този метод, но трябва да знаете, че той все още не е одобрен от агенцията за контрол на храните и лекарствата.

При хипербарната терапия с кислород пациентът бива подложен на лечение с кислород под високо налягане в специална камера. Тези камери са разрешени от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ за определени медицински практики като лечение на декомпресионна (кесонна) болест при водолазите.
И все пак въпросната терапия, противно на подвеждащата информация в интернет, все още не е доказано универсална за лечение на редица заболявания. Напротив, агенцията за контрол на храните и лекарствата, съветва да не се оставяме да бъдем подведени от твърдения които ни представят тази терапия като Панацея, защото така можем да застарашим собственото си здраве.

“Пациентите, които биват подведени да се подложат на тази недоказано ефективна терапия с кислород, понякога заради нея се отказват от вече доказано и одобрено лечение.” – твърди Наян Пател, който се занимава с биомедицина в отдела по анестезиология към Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ. “Вземането на подобни неинформирани решения, може да доведе до забавяне на подобренията или влошаване в състоянието на пациента.”

Хипербарната кислородна терапия не е одобрена за лечение на следните болести:

 • СПИН/ ХИВ
 • Алцхаймер
 • Астма
 • Парализа на Бел (парализа на лицевия нерв)
 • Мозъчни увреждания
 • Церебрална парализа
 • Депресия
 • Сърдечно-съдови заболявания
 • Хепатит
 • Мигрена
 • Множествена склероза
 • Паркинсон
 • Увреждания на гръбначния мозък
 • Спортни травми
 • Инсулт

Петел добавя още, че за последните 3 години Агенцията за контрол на храните и лекарствата е получила 27 оплаквания от пациенти и лекари за лечебни центрове, рекламиращи хипербарната кислородна терапия като подходяща за терапия, неодобрена от Агенцията.

Как работи терапията?

Налягането в специалната камера, в която се провежда лечението, е три пъти по-високо от нормалното атмосферно налягане. При тези условия дробовете на човек могат да поемат до три пъти повече кислород, отколкото при нормални условия.

Тялото се нуждае от достатъчно количество кислород, за да работи безпроблемно. Увреждането на някоя тъкан може да е обвързано с необходимост от по-голямо количество кислород. “Хипербарната кислородна терапия води до увеличаване на концентрацията на кислород в кръвта.” – казва Петел. Такова увеличение на кислорода може да спомогне при борбата на имуннта систем с увредената тъкан. Хипербарните камери обаче са медицински уреди, които все още не са одобрени от агенцията за контрол на храните и лекарствата, което означава, че все още не е представено научно обосновано доказателство, че този медицински уред е поне толкова ефективен и безопасен, колкото някой друг, вече одобрен и валиден на пазара.

Използването на тази камера е позволено при лечение на 13 болести сред които – газова емболия (опасни мехурчета въздух в кръвта, които възпрепятстват нормалния обмен на вещества в тялото), отравяне с въглероден оксид (CO), декомпресионна болест, често срещана при гмурците и термични изгаряния, причинени от силна топлина или огън.

Какви са рисковете?

Пациентите, подлагащи се на хипербарната кислородна терапия, са застрашени от развитие на леки травми (като болка в синусите или в ушната раковина, болка в ставите) или на по-тежки, като парализа и газова емболия.

Пател съветва: ”Ако се питате дали да се подложите на тази терапия, най-добре е първо да проведете изчерпателна консултация с личния ви лекар.Каквото и лечение да предприемете, винаги трябва да сте информирани както за предимствата, така и за рисковете. Подобна консултация е първата стъпка към избора на най-подходящото лечение.”

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Йоана Кичева
Източник: https://www.fda.gov