Отгледайте отговорно дете с тези 3 стъпки

Отгледайте отговорно дете с тези 3 стъпки

Децата са удивителни същества, достатъчно е да спрем и вземем под внимание всички качества, които естествено се развиват по време на техния растеж и развитие. Въпреки това, някои качества не се развиват по естествен път, като карането на колело или научаването как да се използват прибори. Отговорността също е едно от тях и е качество, което повечето родители биха сложили като първо в техния списък с желания. Ние вскички целим да отгледаме деца, които искат и са способни да изпълняват отговорностите си у дома докато са малки и по-късно, в техните собствени семейства и общности.

Изграждането на отговорност може да изглежда обезсърчителена задача, но съществува едно основно преимущество. Децата притежават вродено желание за смисъл, допринасяне по положителен начин към света около тях. Ние всички сме ставали свидетели на малките задачи, които правят децат ни особено горди, като помощ, оказана на бебе със залъгалка или помощ при разбъркване на супата по време на хранене. Децата имат нужда от връзка с хора и копнеят да се чувстват оценени от тези, които обичат. Отговорността позволява на децата да намерят удовлетворение, когато помагат или са продуктивни от свое име, или от името на другите.

Родителите могат да приложат положителен подход, като насърчават изграждането тези три основни компоненти на отговорността.

Потенциал

Когато се чувстваме способни, ние сме уверени и можем да свършим определи задачи, използвайки собствените си умения и усилия. Когато нашето дете се чувства по този начин, то се ангажира в нови задачи и умения без да бъде възпирано от страха от провал. Как можете да насърчите усещането за потенциал у детето си?

1. Позволете на детето си върши дадена задача само и да завърши нещата по собствен начин. Постоянното включване и правенето на неща за детето намалява неговата мотивация и увеличава зависимостта му. Има време да учите, има време и да позволите на децата да докажат, че могат да се справят и сами.

2. Задавайте въпроси, които подпомагат решаването на проблема. Когато детето се обърне към вас с проблем или конфликт, от особена важност е да удържите порива веднага да предложите решение.

3. Питайте какви идеи то обмисля, за да се справи с проблема. Това демонстрира увереност в способността на детето да разреши проблема самостоятелно.

Уважение

Проявата на уважение към себе си и другите е основен компонент на отговорността. Самоуважението може да се развие, докато децата растат и учат своето значение и стойност. Когато децата се учат да уважават себе си, те по естествен начин са ангажирани в просоциално поведение като споделяне и коопериране. Ще се включват във връзки и ситуации, които изискват достойнство и уважение.

Как можете да насърчите самоуважение у детето?

1. Показвайте безусловна обич. Това не означава, че не трябва да има граници или ограничения, а това, че детето има вашето приемане и обич.

2. Научете децата си, че са ценни. Когато родителите затвърдят у децата си усещането, че са стойностни хора – извън техните постижения – те ще започнат вътрешно да осъзнават тази концепция. Говоренето за тяхната ценност в семейството и в света помага за развитието на здравословно усещане за собствената идентичност, което, от своя страна, позволява естествен прилив на самоуважение.

3. Научете децата на отговорност. Когато децата правят грешки, помогнете им да разберат, че зависи само от тях да го направят по-добре. Дали ще бъде да помогнат на братче или сестриче, или да поправят нещо, което сами са счупили, ще бъде от полза за децата да знаят, че те имат способността и уменията да решават проблеми.

Как да научите детето да уважава другите?

1. Демонстрирайте уважение към другите ежедневно. Ако децата чуят родителите им да говорят негативно за личности с авторитет, те ще подражават.

2. Научете ги да комуникират и да разрешават проблеми. Проучвания показват, че децата ще имат полза от разбирането за основнияа етикет и маниери. Никога не е твърде рано да обсъдите как да проявявате уважение с тона си и езика, който ползвате, независимо, че може да сте разстроени. Следвайте този подход и при ролеви игри, което ще помогне на децата ви постепенно да повярват в тази концепция.

3. Покажете уважение към детето си. Когато децата говорят с уважение с детето си и му показват разбиране със слушане, когато те говорят, децата се учат да показват същия този респект към другите.

Работен етикет

Когато децата ни имат стабилна работна етика, те могат да се мотивират и да устояват на предизвикателства, независимо дали са свързани с училищен проект или изтощаваща домакинска задача. Прочувания показват, че когато родителите са ангажирани и проактивни в насочването на децата си към тези качества, компетенцията на детето е по-висока. Деца със силна работна етика няма да се отдръпнат при предизвикателство и са по-склонни да разберат стойността на прилагането на солидни усилия в училище и вкъщи.

Как може да развиете силна работна етика у децата си?

1. Давайте на децата си лични и домашни отговорности в съответствие с възрастта им.

2. Намерете начини да направите работата забавна. Децата по природа обичат да играят, така че намирането на различни начини да вмъкнете музика, игри или въображение в домакинските задачи ще бъде от полза.

3. Развийте усещане за израстване. Това означава да им помогнете да превръщат неуспехите във възможности за растеж, както и да внушите идеята, че положените усилия са също толкова важни, колкото и резултатите.

4. Възнаграждавайте правилно. Когато родителите поощряват, използвайки специфични примери и фокусирайки се върху усилената работа и усилията вместо върху представянето, те дават на децата си възможност да надграждат и да увеличават тяхната устойчивост.

5. Дефинирайте целите. Когато децата имат цели (фокусирани върху усилията и развитието, а не върху резултата), тяхната мотивация и упоритост расте.

Сега имаме солиден модел за отглеждането на отговорно дете. Проучвания показват, че потенциалът, уважението и етичната етика изграждат основата на отговорността.

Полагането на усилия сега ще даде началото на отговорността, за да се развива тя естествено в годините по-късно.

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Ирина Иванова
Източник: https://parentswithconfidence.com