Как да помогнем на злоядите деца

Как да помогнем на злоядите деца

Не ги принуждавайте, но намерете начини, по които да им помогнете да се почувстват по-отворени към това да опитат нови вкусове.

Злоядството е едно от най-често срещаните оплаквания на родителите. Рядко се среща дете, което яде всичко, което смело пробва нови зеленчуци, чужда кухня и брауни с орехи. Вместо това повечето деца (подобно на повечето възрастни) смятат някои храни за противни.

„Мисля, че всички родители са казвали поне веднъж „Имам такова злоядо дете“, отбелязва Rachel Busman, доктор по психология, психолог, специализиращ в тревожните разстройства в института Child Mind. „Нормално е за децата да преминават през фази, през които те са малко по-претенциозни, особено, когато се опитват да отстояват своята автономия. Изведнъж започват да казват “Аз искам да си сложа палтото”; “Аз искам сам да си мия зъбите”; “Аз искам да избирам храната, която ям.“

Докато децата растат, техните вкусови рецептори също започват да се развиват, така че естествено е за малкото дете, което щастливо си е ядяло, каквото има пред себе си, да стане по-селективно, докато се развива. Не е необичайно за децата да са толкова внимателни с храненето си и да има по-малко неща, които биха яли, отколкото такива, които не биха.
Не принуждавайте детето си да яде храни, които не иска.

„Да накарате дете да седи на масата, докато чинията му не е празна, не е най-добрият начин да го накарате да яде.“

Въпреки че искаме нашите деца да ядат всички зеленчуци и да приемат всяко ниво на хранителната пирамида, принуждавайки ги, може да постигнем обратния ефект. „Да накарате дете да седи на масата, докато чинията му не е празна, не е най-добрият начин да го накарате да яде“, предупреждава д-р Busman. Принудителното хранене изтощава и децата, и родителите и изгражда негативни асоциации.Щом вашият педиатър ви казва, че детето ви е здраво и то яде разнообразни храни, не се борете с него за всеки зелен зеленчук.


Опитайте се внимателно да разширите менюто
Вместо това, за злояди деца д-р Busman предлага да уважите нещата, които детето ви харесва, и да го окуражавате да пробва нови неща. Може да бъдете добър модел за подражание, като вие самите станете човек, който опитва нови храни. Направете списък от нови храни за семейството и се опитайте да го превърнете в игра – какво ще пробваме довечера? Може да направите и нещо креативно като

Бинго за храна.
Родителите трябва и да насърчават повторното опитване на храни, които може и да не са се харесали първия път. Понякога е необходимо второ опитване (или нова рецепта), за да се открие, че нещо всъщност има хубав вкус в крайна сметка. Може да бъдете пример. Опитайте храна, която не сте харесвали преди, и обяснете, че ѝ давате втори шанс, защото може вкусът ви да се е променил. Искаме да покажем на децата си, че сме адаптивни.

Не правете второ ястие
Когато децата не харесват какво има за вечеря, някои родители се чувстват принудени да направят нещо друго. Това не окуражава децата да дадат шанс на новите неща.„Винаги казвам, „Това не е 24-часовата кухня на мама““, казва д-р Busman.

„Родителите не трябва да правят ново ястие всеки път, в който детето реши, че не му харесва вечерята.“

Вместо това д-р Busman предлага да имате втора стандартна опция – нещо лесно като салата и йогурт или купа зърнена закуска – за вечери, в които децата наистина не могат да приемат това, което се предлага на вечеря. Намалява се напрежението и от страна на родителите, и от страна на децата, когато всички знаят, че има стандартна алтернатива към, която да се обърнат. Разбира се, тази стратегия работи за деца, които понякога са злояди – не за деца, които искат зърнена закуска за вечеря всеки път.


Запазете спокойствие, когато детето откаже храна
Също така е важно да се учат децата, че ястието не е развалено, ако се е докоснало към нещо, което не харесват. Ако намерите нежелана кисела краставичка в хамбургера си, то това няма да го замърси. Децата трябва да бъдат окуражавани да избутат храната, която не харесват, настрани или в друга чиния, или да я предложат на някого другиго. Това може да е трудно за някои деца да го приемат, но е важен урок и ново нещо, за което трябва да бъдете пример на децата си. Ако не харесвате банани, но ресторантът е сложил в палачинките ви, покажете как спокойно ще ги оставите настрани и ще се насладите на закуската си.

Саморъчни стратегии за променяне на злояди деца
Най-добрият начин, по който може да преобразите злоядите деца, е да ги ангажирате повече с храната им. Един добър начин да го направите е да пазарувате заедно. Д-р Busman препоръчва да водите детето си с вас до магазина и да му дадете да избере някои нови неща, които може да хареса. Пробвайте асортимент от продукти, хляб, месо и сирена. Детето ви може да открие, че харесва храни, които имат опушен вкус, или предпочита ябълки, които са по-кисели, отколкото сладки.


Готвенето заедно
също е добър начин да накарате децата си да се чувстват по-отворени към нови храни. Прегледайте рецепти особено такива, които са лесни за деца, онлайн или в готварски книги. Намерете нещо, което и двамата мислите, че изглежда добре, и го сгответе заедно. След като изберат рецептата и след като разбъркат нещо в купа, децата са по-склонни да пробват нещо ново. Любимите за семействата пици или ‚направи си сам‘ съб сандвичи са
перфектни за това. Измислете си няколко забавни съставки и започнете експериментирането.

Ако имате притеснения, свързани с храненето на вашето дете, не се колебайте да се консултирате с Маргарита Габровска – специалист ранна детска интервенция в Център за детско развитие „Малки чудеса“. Запазете своя час тук.

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Шудипта Султана
Източник: https://childmind.org