Измити зъби – приказка – сън

Измити зъби – приказка – сън

Помагайте всяка вечер на детето си да си измие зъбите.
Прочете му книжка или две.
Слагайте го да спи по едно и също време.

Създаването на предвидима и постоянна вечерна програма ще позволи на децата да разбират и да предвиждат какво ще се случи. Програмата може да облекчи стреса, който някои семейства изпитват вечерно време. На всички малки деца им е необходима помощ от възрастните, за да си измият добре зъбите. Когато е възможно, научете децата да използват останалата паста и да не изплакват предварително. Останалата паста е полезна за зъбите им. Когато зъбките започнат да се допират един до друг могат и да се почистват с конец. Посещавайте зъболекаря редовно, започвайки с първия рожден ден на детето или по рано, ако имате въпроси и притеснения. Педиатърът ви също може да отговори на въпроси, свързани с устната хигиена. Запомнете – последното нещо, което докосва зъбите вечер, трябва да е четката за зъби.

Още от раждането на бебето може да започнете със спазването на устната хигиена. Ако е възможно, използвайте навлажнена кърпа, за да почиствате венците на бебето след хранене. Когато дойде време да премине на твърда храна, изберете здравословни храни, за да избегнете кариесите.

  • За деца под 3 години, в момента, в който видите зъб в устата на детето, започнете да го миете с гел/ паста за зъби, с големина на оризово зрънце.
  • За деца от 3 до 6 години използвайте количество паста с размера на грахово зърно. Няма проблем да ги оставите да се упражняват сами, но и вие трябва да помагате.

След като измиете зъбите и преди да сложите детето да спи, намерете удобно място и почетете с детето. Дори и да прекарвате 15 минути на ден, четейки на глас с детето, ще му помогне да развие езиковите си способности, както и социално-емоционални умения. Измислете си ваши истории, използвайте смешни гласове, пейте песни или просто се насладете на този момент, в който изграждате връзка. Посетете близката библиотека или книжарница и дайте на детето възможност да изучава различни книги.

Запомнете, никога не е прекалено рано да споделите книги с вашето дете. С възрастта на детето ще се променят и книгите, които му харесват.

Сънят е много важен за здравето и доброто състояние на вашето дете. Всъщност, добрите навици, свързани със съня, започват от раждането. Но да приспите детето и да не го събудите, измъквайки се от стаята, е една от най-трудните задачи за родителите. Без значение от възрастта на вашето дете, ключа е да имате предвидими стъпки за да му помогнете да се отпусне от деня.Изберете време за сън, което да е еднакво (а също и за дрямка, ако е необходимо) и ги спазвайте. Не чакайте дето да започне да търка очи или да се прозява – тогава ще бъде прекалено късно. Да сложите детето да спи 15 или 20 минути по-рано има голямо значение и гарантира, че всички ще си отпочинат през нощта.

Източник: https://www.healthychildren.org
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Магдалина Шошева