Проучвания показват забавяне на умственото и двигателното развитие при деца, използващи проходилки

Проучвания показват забавяне на умственото и двигателното развитие при деца, използващи проходилки

Удивително е как някои от най-простичките етапи в развитието на вашето дете могат да се окажат критични за обучителните му способности в бъдеще. Ние дори не забелязваме повечето от тях, докато детето е още бебе. На кого би му хрумнало, че пълзенето може да бъде свързано с четенето и писането или че бърборенето е предпоставка за развитието на социалните и комуникационните умения на детето? Те изглеждат като толкова простички етапи в развитието, че често ги приемаме за даденост, но всъщност могат да имат голямо влияние, което да си проличи, когато детето тръгне на училище.

Един от важните етапи, за които не се замисляме често, е моментът, когато детето се учи да ходи. За повечето деца това се случва инстинктивно. Когато видите детето ви да се изправя от пода или да върви, подпирайки се на дивана, вие се вълнувате и започвате да го окуражавате, за да подкрепите неговите усилия да върви самостоятелно.

Тъй като детето се справя толкова добре, дали не е добре да подтикнете процеса чрез проходилка? Те са по-качествени днес, в сравнение с миналото и биха могли единствено да подтикнат детето да върви повече, нали? Не е така!Много родители харесват проходилките, защото те дават възможност на детето да се движи навсякъде из къщата и така му осигурява лесен достъп до различни обстановки. Всъщност, проходилките не само могат да бъдат опасни, те също могат да „увредят, а не да подпомогнат, развитието на двигателните и умствени способности при детето“, според статия в Ню Йорк Таймс.Проходилките могат не само да забавят двигателното развитие на вашето дете, но също да навредят и на неговите умствени и обучителни способности.

Какво представляват проходилките?
Какво всъщност са проходилките? Те са седалки, закачени на рамка, позволяващи на бебето да стои изправено, да подскача и да обикаля из къщата, докато краката му висят и докосват пода. Пред детето е поставена табла с колелца в основата.

Вие може би си мислите: „Моето дете има нов модел проходилка, която трябва да е по-добра за неговото развитие от старите, нали?“ Грешите!
Децата, използващи по-стари проходилки, всъщност се представят по-добре от тези, които използват по-новите модели с табли. Защо ли? Таблата в новите модели пречи на детето да вижда своите крака, което би помогнало на детето да насочва краката си по пода визуално. Визуално-двигателните умения на едно дете са много важни за развитието на възприятието за дълбочина и обработването на визуалната информация, необходимо за проследяването на думите, местенето на очите на следващия параграф или следващо изречение при четене. Те пречат на детето да използва своите естествени движения, което е важно за развитието на доминантна половина, а това от своя страна влияе на развитието на лявото и дясното полукълбо на мозъка, двигателните умения, баланса, позата и езиковите умения.

Изследване, публикувано в „Журнал по педиатрия за развитие и поведение“ съобщава, че бебетата, използващи по-новите модели проходилки с табла, се научават да сядат, пълзят и ходят на по-късен етап, сравнено с децата, които не използват проходилка или използват така, която им позволява да виждат своите крака. Авторите откриват връзка между употребата на такива проходилки и забавено развитие на паметта, езиковите и обучителните способности, те отбелязват и по-честа проява на затруднения в балансирането и стойката при преждевременно родени бебета и деца със затруднения в развитието. В допълнение, авторите откриват, че бебетата, които никога не са използвали проходилки, се справят най-добре в умственото си развитие, последвани от тези, които са използвали по-старите модели. Най-лоши са резултатите на децата, които използват новите модели проходилки.

Ще има ли разлика в академичното развитие на детето ми, когато използва проходилка?
Учените са открили, че децата, които не използват проходилка, не само започват да пълзят и ходят по-рано от своите връстници, но проявяват и по-добро умствено развитие. „Оценката за умственото развитие е средно 113 за децата, които използват проходилка, скриваща краката, докато резултата при децата, които не използват проходилка, е 123.“.


Как да разбера, дали развитието на моето дете е било забавено поради използването на проходилка?

Ако детето ви е използвало проходилка, докато е било бебе, а вие забелязвате някои забавяния в неговото развитие, има няколко симптома, за които може да наблюдавате своето дете. Може да използвате представения списък, за да определите дали някое забавяне може да бъде свързано с използването на проходилка.

Списък със симптоми на забавяне в развитието:

 • Затруднения в движението по права линия, особено при пълзене.
 • Забавяне на общите двигателни умения (пълзене, търкаляне, вървене, запазване на баланс).
 • Лоша стойка или координация.
 • Липса на сила в горната част на тялото.
 • Висока чувствителност към звук, докосване и визуални стимули.
 • Говорни или езикови затруднения.
 • Дисграфия, проблеми при записването на собствените мисли.
 • Дислексия, проблеми с фонемното осъзнаване, четенето и разбирането.
 • Проблеми с вниманието и концентрацията.
 • Забавяне във възприемането или умственото развитие.
 • Затруднения с решаването на логически задачи, креативността и задачи с абстрактно мислене.

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Михаил Пешев
Източник: https://ilslearningcorner.com
Снимка: Getty images