Стикери за деца с дислексия – как да организираме по-лесно учебния процес?

Стикери за деца с дислексия – как да организираме по-лесно учебния процес?

Училището вече започна и първолаците, а и техните родители, са изправени пред редица нови предизвикателства, с които трябва да се справят. Това напълно ново ежедневие, изпълнено с много повече отговорности и задължения от когато и да е до сега, може да бъде наистина стресиращо за децата.

Педагозите съветват да направим всичко възможно, за да организираме училищния процес и ежедневие по начин, който е лесен и забавен за детето. В съвременната образователна система, учениците са поставени в ситуация да свикват да боряват с цял куп нови учебници, тетрадки, помагала, сборници и т.н., които понякога са объркващи и за самите родители, а за децата – още повече. Когато става дума за дете с дислексия или друг тип обучително затруднение, нещата стават дори по-сложни.

notebooks mockup

Ето защо подготвихме тази графична система за нашите малки герои,
която да им помогне по-лесно да разграничават кои учебници и тетрадки по кой учебен предмет са, коя тетрадка е за домашна работа и коя за работа в клас. Обикновено педагозите съветват всички учебни материали по даден предмет да са разпределени в папки по цветове, но някои деца дълго време изпитват трудност да запомнят кой цвят за кой предмет се отнася. Нашите стикери с картинки веднага подсказват на детето, така че от да не се обърка. Можете да подредите и учебната програма за седмицата, използвайки същите визуални стимули, за да може постепенно детето да привиква към самостоятелност и само да подготвя раницата си за следващия ден.

Комплектът стикери включва:

  • Стикери по български език и литература, математика, околен свят, музика, технология и предприемачество, изобразително изкуство
  • НОВО!!! Стикери по човекът и природата, човекът и обществото, английски, немски, френски, испански, компютърно моделиране
  • Стикери за домашна работа и работа в клас
  • Стикери за учебните тетрадки и помагалата – четене, писане
  • НОВО!!! Стикери по развитие на речта

etiketi chudesa 03

etiketi chudesa 04

1. Изберете различен цвят папка за всеки учебен предмет.
2. Използвайте същия цвят етикети и стикери, които да помогнат на детето да се ориентира коя тетрадка/учебник/помагало са по математика, български, околен свят и т.н.

Нашите етикети можете да разпечатате напълно безплатно от тук.

3. Използвайте коркова дъска или друг вид табло, където можете да организирате учебната програма за седмицата, използвайки същите стикери.
4. Използвайте стикерите, за да ги залепите в чекмеджетата или шкафовете, където държите учебниците по съответните предмети. Това ще улесни децата, когато търсят нежните им пособия.

Надяваме се, че ще ви бъдем полезни.
Успешна учебна година на всички дечица и малки-пораснали герои от екипът на фондация “Нашите недоносени деца” и Семеен център “Малки чудеса”!