15 неща, които да правим всеки ден, за да покажем на децата колко много ги обичаме

15 неща, които да правим всеки ден, за да покажем на децата колко много ги обичаме

Аз съм от онези родители, които вярват със сърце и душа, че казвайки на децата ми колко много ги обичам има огромно значение за тяхното развитие. Още повече вярвам обаче, че най-добрият начин да покажем безусловната си родителска любов е посредством действия. Все пак, нали учим децата, че действията говорят по-добре от думите, така че показването на любов може да действа като пример за тях.Ето защо, реших да споделя няколко лесни идеи, посредством, които всеки един родител ще може да демонстрира любовта си към мъниците. Те не са трудни и не изискват много време. Но пък, ако ги изпълнявате всеки ден, със сигурност ще усетите как децата си лягат всяка вечер, знаейки за вашата безрезервна любов. Какво повече може да иска един родител от това?

Без много да увъртам, ето го и моя списък с предложения на неща, които родителите могат всекидневно да изпълняват, за да покажат на децата си своята безгранична отдаденост и привързаност.

1. Правете им комплименти за нещо, което са казали или направили.
Всеки обича да получава комплименти и децата не са изключение. Обърнете внимание на хубавите неща, които детето е направило или казало, и ги изтъкнете посредством комплимент.

2. Прегръщайте ги когато се прибират или излизат.
В забързаното си и сравнително пренатоварено ежедневие, родителите често пъти забравяме за нещо, което е изключително просто. Това е магическата сила на прегръдката. Самата аз никога не пускам децата да излязат от вкъщи без да ги прегърна, а после, когато се приберат от училище – го правя отново. Това е особено полезно в онези дни, когато сутрините не минават без дребни семейни конфликти между родители и деца. Чрез прегръдката, хлапетата ми знаят, че без значение какво са направили, мама ги обича много.

3. Увеличете зрителния си контакт с тях.
Днешните родители прекарваме изключително много време онлайн. Залисани в правенето на редица неща, понякога забравяме, че най-лесният начин да покажем на някой колко много ни е грижа за него, е чрез контакта очи в очи. Каквото и да правим в дадения момент, поглеждайки детето в очите е крачка напред в демонстрирането на нашата привързаност и грижа към мъника.

4. Покажете на децата, че изключвате мобилния телефон, за да сте на тяхно разположение да говорите за каквото им се иска.
Аз самата прекарвам доста от времето си, буквално залепнала за телефона, заради поддържането на блог и всички онези онлайн дейности, с които се занимавам. Но когато кажа на децата си, че всеки ден има един промеждутък от време, в който оставям телефона настрана, означава че аз съм на тяхно разположение – готова да ги изслушам. А и също така демонстрирам, че дори възрастните имат нужда да се откъснат поне за малко от екрана на мобилното устройство.

5. Кажете „ДА“ на нещо, което принципно заслужава твърдо „НЕ“.
На мен ми отне няколко години да се науча и да свикна да не държа толкова изкъсо децата относно някои неща. Когато понякога смените „НЕ“ с „Да“, това ще направи децата по-щастливи и ще им покаже, че живо се интересувате от това какво искат да направят те. Разбира се, това трябва да става в рамките на разумното.

6. Благодарете им, че са добри деца.
Едно от моите деца е изключително критично към себе си. За това и ежедневно се опитвам да му казвам, че е чудесно дете. Защото той наистина е! Децата имат нужда да знаят колко добре се справят и колко са чудесни, затова и употребата на думата „чудесен/чудесна“ помага доста за приповдигане на самочувствието им.

7. Слушайте внимателно техните истории.
Накарайте детето да сподели как е протекъл денят му или пък какво е сънувало предната вечер, а защо не и история от любимото му телевизионно шоу. Децата обичат да споделят какво им е направило впечатление през деня или какво са преживели, но понякога имат нужда да видят, че родителят наистина ги слуша и разбира какво му говорят. Ето защо е и добра идея да накарате мъника да споделя поне по една от своите истории всеки ден – защото така той наистина ще се почувства обичан и разбиран.

8. Кажете им, че имате едни специални 15 минути само за тях и им позволете те да изберат как ще ги оползотворят.
Това е едно от любимите ми неща, което също така върши чудеса вкъщи. Чрез този метод успявам наистина да разбера какво искат децата от мен (като ги оставям да изберат как ще прекараме тези 15 минути заедно). Понякога те просто искат да се гушкаме, друг път да играем на игри, или пък просто да им разкажа някоя история. Това е един страхотен начин да се почувстват обичани, а родителите да надникнат в необикновения им свят и да разберат от какво се нуждаят.

9. Включете ги в някоя от вашите дейности.
Децата обожават да помагат и макар, че може да отнеме доста време, включването им в някоя от вашите ежедневни задачки наистина ще им помогне да разберат колко много ги обичате. Ето, вчера например, петгодишният ми син зареди миялната машина с прибори за миене (като част от нещата, които правим заедно) и беше много горд от себе си.

10. Превърнете досадните задължения в игра.
Надникването във въображаемия свят на децата и превръщайки досадните на пръв поглед задължения в забавни е идеалният начин едно дете да се почувства специално и много обичано. Ако на малчуганите им се налага да се справят с досадно задължение, като например да си изчистят стаята, просто намерете начин да го обърнете на игра. Това наистина ще покаже на хлапето, че ви е грижа.

11. Гледайте как децата си играят заедно.
Кога за последно просто седнахте и наблюдавахте как децата си играят заедно? Наистина е изключително примамливо да се отдадете на нещо, което ви интересува живо и представлява време само за вас, но децата имат нуждата да видят как родителят ги наблюдава, докато си играят. Така те се чувстват забелязани и усещат че това, което правят, е много важно.

12. Когато се прибират вкъщи просто им кажете колко много се радвате да ги видите.
Няма как да отречем, че натовареното ни ежедневие оказва негативно влияние върху начина по който посрещате децата всеки ден – като например, забравяйки да им покажем колко се радваме, когато се приберат вкъщи. Една приятелка ми сподели, че въпреки всичко, винаги се опитва да се усмихва и да бъде щастлива, когато децата се приберат вкъщи и как с нетърпение им казва, колко много се радва да ги види. Ако сте постоянни в тази тактика, децата наистина ще започнат да го вярват.

13. Научете ги на нещо ново.
Може да бъде нещо дребно, като нещо, което сте прочели в интернет, или пък как да си завързват обувките. Ако намерите начин как да установите връзка с децата и да ги научавате на нещо ново всеки ден, на хлапетата ще им стане любимо.

14. Четете им.
Може просто да си изберете забавна статия от детско списание, или пък да четете нещо от книжка. Дори моите по-големи деца все още обожават да им чета.

15. Отделяйте време за гушкане в края на всеки ден.
Няма по-добър начин да установим стабилна връзка с децата от физическия контакт в края на всеки изтощителен ден. А и всички деца обичат да ги гушкат. За това им покажете колко много значат за вас като ги нагушкате в края на деня.

Тези 15 неща не са задължителни за изпълнение всеки ден, но колкото повече от тях намират приложение в ежедневието ви, толкова по-обичани ще се чувстват децата. А последното е онова, което детето иска от родителите си.

Превод: Дияна Илиева
Източник: https://perfectionpending.net