Как да насърчим децата към добри дела?

Как да насърчим децата към добри дела?

Нашият свят би могъл да се развива много по-добре, ако използва по-голяма доза доброта. Приемам с радост всички начини, по които хората се обединяват към тази цел. Мисля, че е особено важно за нашите деца да възприемат това послание и винаги търся начини да помогна на децата ми с този урок. Независимо дали става дума за случайно добро дело, или за осъзнаване, че извършваме целенасочени жестове на доброта в нашата общност – и двете са чудесен начин да научим децата си на добро отношение към околните.

Различният рожден ден
Основната идея е, че вместо да празнувате рожден ден по традиционния начин, вие можете да се възползвате от възможността да разпространите радост сред другите. Идеята е да извършите еквивалентен брой добри дела, равни на вашата възраст.

Най-голямото ми дете, Оливия, навършва 13 години тази година и когато й казах за тази идея, тя сметна, че е страхотна! Бях развълнувана, тъй като всички знаем, че, навлизайки в тийнейджърските години, децата ни могат да бъдат доста себецентрирани. Това беше чудесен начин да започнем този важен жизнен етап по начин, който подчертава по-слабо това отношение към себе си. Оливия обмисляше идеи в продължение на месеци, решена да намери 13 перфектни прояви на доброта, значими за нея. За да направи нещата малко по-празнични, тя покани няколко приятели и ние тръгнахме да покриваме града с доброта!


Забележка:
Това дете е мечтател, с усет към драматичното. Имахме енергични дебати за това какво всъщност означава добротата, как се изразява тя и какво ли още не. Просто ви представям реалността.

Не се обезсърчавайте, ако детето ви не изглежда „увлечено“ по процеса на планиране.
Урокът във всичко това ще бъде научен по време на „творенето“, може би… Малко повече за това след малко. Това е, което тя, най-накрая (сериозно, в продължение на седмици обсъждахме, променяхме и преразглеждахме и т.н….), реши:

13 добри дела за децата – Проектът за различен рожден ден

Шоколади за медицинските сестри в болницата, където е родена.

Букет цветя за педиатъра и понички за офис служителите, които се грижат за нея от раждането до момента.

Плати сметката на двама души, които купуват храна в болничната кафетерия.

В момента се изгражда нова детска болница близо до нас и ние направихме дарение за проекта, докато бяхме в болницата.

Принцеси “Рейнбоу Луум” за децата, които видяхме в различни чакални в цялата болница.

Залепихме монети на всички вендинг автомати, за да покрият разходите за лека закуска или напитка.

Чипс, салса и бисквитки бяха оставени в пожарната.

Скри 13 банкноти от 1 долар около магазина за покупки за един долар. Тя и приятелите й ги скриха на „детско ниво“ с етикет, на който пишеше, че “който го намери, може да купи каквото си поиска в целия магазин!”.

Постави на различни места подаръчни карти от 5 долара в женската тоалетна в Таргет.

Плати за колата зад нас, когато отидохме в Соник Хепи Ауър.

Връчи окуражителна бележка и подаръчна карта на служител на църквата, подписана като „анонимен“.

Взе малки тортички и артикули за изкуството в Роналд Макдоналд Хаус.

Боядиса ноктите на краката на малката си сестра.

Изчисти стаята си и направи дарение на “Гуудуил”.

Актът на получаване
Оливия използва част от парите си за рождения ден, за да финансира тези дела, а ние й дадохме парите, които бихме похарчили за традиционно парти за рожден ден. Момичетата се забавляваха добре, но бързо научиха, че повечето хора нямат представа как да ПОЛУЧАВАТ доброта.
Когато бяхме в пожарната, пожарникарите изглеждаха малко учудени, но и благодарни за лакомствата. Сестрите изглеждаха объркани, но благодарни, а хората в кафенето, на които купихме ядене, не знаеха какво да направят… И всички тези реакции предизвикаха добра дискусия сред всички нас.

Говорихме за акта на получаване.
Говорихме за това как понякога хората интерпретират нещата по различен начин. Говорихме за това, че никой от нас наистина не знаеше обхвата, който имаше този ден. Говорихме за всички добри възможности, които биха могли да произлязат от случилото се. Говорихме за ИСТИНСКАТА причина, поради която направихме всичко това… Не ставаше дума за спечелване на похвала или възхищение, не беше за реакциите на другите хора, а просто за разпространение на радост с добри дела.

По думите на Оливия, ставаше въпрос да проявим доброта към другите и да мислим за тях повече, отколкото мислим за себе си.

Източник: https://www.sunshineandhurricanes.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Гергана Гугуманова