Забавни дейности за укрепване на умението за рязане с ножици на децата в предучилищна възраст

Забавни дейности за укрепване на умението за рязане с ножици на децата в предучилищна възраст

В статията са представени 5 забавни дейности за укрепване на умението за рязане с ножици на децата в предучилищна възраст. Използването на материали, различни от хартия, може да бъде най-лесният начин децата да се научат как да използват ножици. В тази публикация ще намерите упражнения за рязане, които можете да използвате с децата си.

Няколко въпроса, които често чувам от родители с малки деца, са: „Как мога да помогна на детето си да подобри боравенето с ножици?“ и „Кога детето ми да започне да използва ножици?“. Прочетете нататък, за да видите как може да запознаете малките деца и децата в предучилищна възраст с използването на ножици с разнообразни, забавни и прости материали за рязане.

Не се стремим към краен резултат, когато използваме тези материали. Тези дейности целят експериментиране, забавление и вълнението, което децата изразяват, когато се справят добре.

КОГА ДЕТЕТО ВИ МОЖЕ ДА ЗАПОЧНЕ ДА ИЗПОЛЗВА НОЖИЦИ?

Може би се чудите кога детето ви може да започне да използва ножици. Отговорът на този въпрос е различен за всяко дете, но повечето деца започват да експериментират с ножици на 2-годишна възраст или дори по-рано. Повечето от децата режат доста добре, когато станат три.

НОЖИЦИ ЗА НАЧИНАЕЩИ

Що се отнася до вида ножици, с които да запознаете детето си, чифт обикновени безопасни ножици са чудесен начин да започнете. Ако обаче на детето ви е трудно да ги използва, ножиците за начинаещи, подобни на шивашките ножици тип „кръцка“ са супер, за да започнете, защото са с пружина, а детето ги използва с цялата си ръка, а не само с пръстите.

ПРО СЪВЕТ: КАК ДА НАУЧИТЕ ДЕЦА ДА ДЪРЖАТ НОЖИЦИ ПРАВИЛНО?

Ако използвате обикновени обезопасени ножици, добър съвет, който да помогне на детето ви да запомни как да позиционира ръката си, е да нарисувате усмивка върху нокътя на палеца на ръката, с която реже и да му напомняте, че винаги трябва да може да вижда усмивката, докато реже. Това помага на детето да не обръща ръката си надолу, докато реже.

5 ДЕЙНОСТИ ЗА РЯЗАНЕ ЗА ДЕЦА

ИЗПОЛЗВАНЕ НА НОЖИЦИ С ПЛАСТИЛИН

Когато малчуганите си играят с пластилин, поставете на масата няколко чифта ножици. Те винаги са един от най-популярните инструменти на масата. Пластилинът е лесен за рязане, така че е чудесен за подпомагане на деца, които тепърва се учат да използват ножици. Можете да дадете на детето си обикновени ножици за тази дейност или можете да използвате пластмасови ножици, предназначени за рязане на пластилин.

РЯЗАНЕ НА СЛАМКИ ЗА ПИЕНЕ

Цветни пластмасови сламки за пиене. Сламките са забавни и лесни за разрязване, така че те са едно от любимите неща на децата, с които да практикувате рязане. Това занимание е много забавно, тъй като сламките издават щракащ звук, когато ги срежете, и летят във въздуха, предизвиквайки пристъпи на смях.
Бонус: След като всичките ви сламки са нарязани, можете да нанижете малко прежда през парчетата, за да направите огърлица.

РАЗРЯЗВАНЕ НА СТИРОПОРЕНИ ТАРЕЛКИ

Тарелките за месо от стиропор са друг фаворит за децата, с който да упражняват уменията си за рязане. Подобно на сламките за пиене, стиропорът издава приятен звук, когато го прерязвате. Ножиците лесно разрязват стиропора и парчетата могат да се използват по-късно за творчество (например картина с мозайка от парчета стиропор).
Забележка: Преди да режете тарелки за месо, първо ги измийте добре.

РАЗРЯЗВАНЕ НА МОСТРИ ЗА БОЯ

Децата могат да практикуват рязане по права линия, като следват белите линии на картите с цветове. Използвайте изрязаните образци от цветове за правене на различни проекти, изкуство и занаяти.

ИЗПОЛЗВАНЕ НА НОЖИЦИ ЗА СКРАПБУК ИЛИ РЕЛЕФНИ НОЖИЦИ

По-големите деца, които са усвоили уменията за рязане, обичат да използват ножици за скрапбукинг, за да правят интересни разрези. Тези ножици са по-остри от обикновените, така че преценете дали са подходящи за детето ви.

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Екатерина Стоянова
Източник: https://happyhooligans.ca