Няколко изненадващи идеи за сензорни дейности, които да помогнат на злоядите деца

Няколко изненадващи идеи за сензорни дейности, които да помогнат на злоядите деца

Имате ли злоядо дете? Знаете ли, че има връзка между злоядите деца и сензорната преработка? Всъщност, можете да използвате сензорни дейности, за да помогнете на вашия придирчив малчуган да понася по-дълго седене на масата и дори да яде храна с различни текстури?

Като детски ерготерапевт, който е специализиран както в сензорното, така и в придирчиво хранене, мога да ви кажа, че връзката е неоспорима.Позволете ми да обясня и тогава ще споделя 5 изненадващи сензорни дейности, които можете да използвате, за да помогнете на вашето капризно към храна дете, да се храни по-добре.

Какво общо има сензорната преработка с придирчивото хранене?

Много. Храненето е изцяло сетивно изживяване.Помислете за това.За да започнем да ядем, трябва да погледнем храната, а това дава визуален принос към нашата сензорна система. И ако имате злоядо дете, тогава знаете, че това често е първата трудност. Злоядите деца ще погледнат дадена храна и веднага ще решат дали ще я ядат или не, често преди да докоснат, помиришат или вкусят.
Понякога злоядите деца помирисват храната, много преди да я видят. Не е необичайно да чуете злоядо дете да се оплаква от друга стая: „Каква е тази миризма?!“, докато се приготвя вечерята.

И ако могат да преодолеят вида и миризмата на храната, тяхната сензорна преработка трябва да приеме текстурата и тактилните усещания от докосването на храната по ръцете им и начина, по който се усеща вустата им.

И накрая, вкусът е още едно усещане, което придирчивото дете трябва да преодолее.Да не говорим, че ако става въпрос за активно дете, което търси проприоцепция (възприемане или осъзнаване на позицията и движенията на тялото) и вестибуларна информация (усещането за всяка промяна в положението, посоката или движението на главата), може да му е трудно да седи неподвижно на масата. Ако сензорната му система е в дисбаланс или не е регулирана, тогава то не може да се съсредоточи върху храненето.

5 изненадващи сензорни дейности за злояди деца
Нека да поговорим за някои прости начини, по които да използвате сензорни дейности, за да помогнете за подобряване на сензорната преработка на вашето дете и в резултат на това неговото хранене.

1. Рисуване с подправки
Рисуването с обикновени подправки, които вероятно имате в кухнята, помага на капризните към храна деца да се чувстват комфортно около различни миризми. И докато някои злояди деца са свръхчувствителни към миризмите, ние също виждаме, че други придирчиви деца изглежда не обръщат особено внимание на миризмите.
И двата случая са проблематични за приемане новите и различни храни. Рисуването с подправки е забавна сензорна дейност, която или десенсибилизира детето ви към миризми, или му помага да започне да регистрира миризми.

И това е изключително лесно.Поставете подправки като смляно синапено семе, канела, кимион, индийско орехче, смлян карамфил, куркума и всякакви други подобни на прах подправки, всяка в малка купа. Около една чаена лъжичка трябва да е достатъчно. След това добавете 1/2 – 1 ч. л. вода и разбъркайте. Използвайте четка за рисуване, за да направите картини с различните цветове.
Докато приготвяте боите си от подправки, редувайте се да помирисвате подправките. Говорете за миризмите по неутрален начин. Опитайте се да избегнете етикетирането на миризмите като добри или лоши, опишете ги с други прилагателни като сладка, пикантна и т.н.

2. Играйте в пясъчник
Казах ви, че тези дейности са изненадващи!
Играта в пясъчник или други песъчливи текстури като царевично брашно, семена или сух ориз всъщност помагат да се десенсибилизира тактилната система! Това е важно за придирчивите деца, които не обичат да се цапат или са много категорични относно текстурите, които ядат.Обичам тази дейност за придирчивите деца, защото тя не включва храна, но вие директно работите за подобряване на тяхната сензорна преработка и това означава, че те ще са отворени за нови текстури на храната с течение на времето.За да видите най-добри резултати, дайте възможност на детето си да играе редовно в пясъчника или в сензорна кутия.

3. Движение преди хранене
Много придирчиви деца искат да бъдат навсякъде другаде, освен на семейната трапеза, но това е едно от най-добрите места за тях, за да могат да видят много различни храни, които останалата част от семейството яде. Някои злояди деца трудно седят неподвижни и дори не могат да започнат да мислят да опитват нови храни, защото просто искат да станат и да се движат.
За да помогнете на детето си да бъде спокойно, внимателно и да толерира по-дълго седене на масата, опитайте се да използвате сензорни дейности, основани на движение, преди да се храните. Експериментирайте с различни интервали от време от 1 час до 5 минути, преди да се наложи да седнат да се хранят.

Колко дълго ще извършвате тези дейности, зависи от вашето дете и вероятно ще го разберете чрез проби и грешки. Плюс това времето, необходимо за успокояване, може да варира всеки ден, както правят сензорните нужди.

Ето списък с идеи, които да опитате:

 • Бягане навън
 • Люлеене на люлка
 • Жабешки подскоци
 • Дърпане на въже
 • Скачане на батут
 • Минаване през препятствия
 • Каране на велосипеди, скутери, ролери
 • Висене с главата надолу
 • Игра на хващане на топка, бейзбол, футбол или друг спорт навън
 • Лицеви опори, коремни преси или скокове
 • Подскачане на топка за йога
 • Катерене по катерушки
 • „Изравнете“ детето си, като прекарате топка за йога по тялото му с дълбок натиск, докато лежи с лице на пода

4. Движение по време на хранене
Някои деца може да се нуждаят и от малко движение по време на хранене! Или, ако сте в крачка и не можете да използвате дейност с движение преди хранене, някои от тези дейности могат да бъдат полезни, за да осигурят на детето стабилен сензорен принос по време на хранене, което също може да има голямо влияние върху способността му да седне и се наслади на ястието.

Ето няколко идеи:

 • Надуваем диск, на който детето седи, за да позволи фино движение.
 • Тежка подложка (тежка възглавница, която не осигурява движение, но силният натиск успокоява някои деца)
 • Лента за упражнения, завързана около краката на стола (Завързването на тази лента около стола дава на децата чудесен проприоцептивен принос, докато те натискат и ритат тихо срещу него).
 • Малка играчка (* За някои деца е полезно да държат малка играчка в ръката си, докато ядат. Но за много деца това ще послужи повече за разсейване. Използвайте преценката си и първо опитайте другите дейности).

Когато експериментирате със сензорни дейности преди или по време на хранене, не забравяйте да ги опитате няколко пъти. Винаги наблюдавайте как детето ви реагира по време на хранене в резултат на тези дейности. Сензорната преработка е уникална за всеки индивид. Това, което работи за едно дете, може да не е ефективно за друго.
Също така е добре да имате няколко дейности, които да редувате или от които детето ви може да избира всеки един ден.

5. Гответе заедно!
Да, готвенето е сетивна дейност и колкото повече можете да включите в нея вашето дете, толкова по-добре.Децата дори на много малка възраст могат да мият плодове и зеленчуци. По-големите деца могат да нарязват плодове и зеленчуци. Помолете детето си да приготви съставките, да ги премери и да ги смеси заедно.Докато готвите заедно, детето ви ще вижда, помирисва, докосва и може би дори ще вкуси съставките. Тази експозиция му помага да се чувства удобно да си взаимодейства с различни храни без натиска или очакването, че трябва да ги яде, които често идват на масата за вечеря.

Автор: Алиша Гроган. Тя е детски ерготерапевт, майка на три деца и създател на онлайн програма за капризни по отношение на храненето деца, Mealtime Works. Тя споделя някои полезни сензорни дейности, които да използваме, за да помогнем на придирчивите деца да се научат да ядат нови храни и да останат по-дълго на масата за вечеря. Важно е да уточним, че тази статия не предоставя диагностика или лечение на конкретно състояние или предизвикателства в ученето, които може да наблюдавате при вашето дете или ученик. Ако търсите диагноза или лечение за вашето дете или ученик, моля, свържете се с обучен специалист, който може да предостави оценка на детето.

Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Екатерина Стоянова
Източник: https://ilslearningcorner.com