Трудности при рязане с ножица показват признаци на лоша фина моторика, мускулен тонус и проприоцепция

Трудности при рязане с ножица показват признаци на лоша фина моторика, мускулен тонус и проприоцепция

Когато Ейми започва да ходи на детска градина, нейната учителка забелязва, че винаги държи моливите си толкова здраво, че те се чупят. Ейми е едно от многото деца, които се борят със слабост в ръцете, пръстите, дланите и лактите. Това затруднява развитието на правилни фини двигателни умения за хващане на молив, изтриване с гумичка, писане на писма и използване на ножица.Ейми и други деца с тези затруднения имат проблеми не само с фините двигателни умения, но и със себевъзприятието. Това води до силното стискане на молива и счупването му. Причината е, че детето не знае колко натиск да прилага. Може да забележите същия проблем, когато детето хвърля топка, държи чаша вода, прелиства страницата на книга или рита футболна топка, без да знае колко сила да използва, докато прави тези видове дейности.

Тъй като проприоцепцията се ръководи от ставите, мускулите и сухожилията в тялото, то играе пряка роля за финото двигателно развитие на Вашето дете, когато мускулите и ставите в тялото му са слаби. Това често се нарича дисфункция на проприоцепцията и може да бъде една от причините за лошия почерк, объркването на посоката на изписване на буквите и цифрите и проблеми при структурирането на изреченията.

Дете с лоша проприоцепция също хваща ножиците твърде силно и реже извън линиите, защото не знае кога да започне и спре да изрязва. Ако детето Ви има нисък мускулен тонус, като Ейми, и не е развило правилно своите фини двигателни умения, може да проверите дали има рефлекторно хващане (рефлекс на палмово схващане), преди да започнете да пробвате забавни игри и занимания за изграждане на фините му двигателни умения. Деца с рефлекс на палмово схващане винаги ще изпитват трудности с почерка, изписване на букви, рязане с ножица и фината моторика, ако не се упражняват, за да помогнат на този рефлекс да премине в правилния пинсетен захват.

Ако детето Ви хваща неумело ножицата или не може да разбере как да я използва, може да има проблеми и със зрението и координацията между ръцете и очите. Такива деца могат да изглеждат непохватни, да имат затруднения с насочването на ножицата, когато я държат, да използват ту едната, ту другата ръка, вместо да си служат само с доминиращата ръка, да не се ориентират в пространството (да не могат да определят как да режат по линиите).


Развиване на фината моторика и проприоцепцията
Много хора питат кои видове дейности подобряват себевъзприятието и фините двигателни умения на детето, за да помогнат за укрепване на мускулите в ръцете, пръстите, дланите и лактите. Ако вече сте тествали детето си за рефлекса на палмово схващане, можете да продължите с други дейности за подобряване на финото двигателно развитие.


Дейности за рязане в Крокотак
Тук може да окриете много шаблони и идеи за изрязване, както и за развиване на фината мотрика.


Дейности за рязане с ножица от Pinterest
Както винаги, Pinterest е чудесен източник на творчески идеи. Просто потърсете, „умения за рязане с ножица“ (“scissor skills” на английски език) или „фини двигателни умения“ (“fine motor skills practice”) и ще откриете много материали на една ръка разстояние!

Източник: https://ilslearningcorner.com
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Симона Николова