Шест годишно момченце учи малкото си братче на дихателна техника за преодоляване на гнева

Шест годишно момченце учи малкото си братче на дихателна техника за преодоляване на гнева

Автор Annie Reneau
16.03.2021

Всеки, който е отглеждал деца знае, че да помагаш на децата да се справят с емоциите си е една от най-важните задачи. Всички човешки същества имат чувства, а понякога ни е трудно да се справим с тях. Всеки познава възрастен, който трудно контролира емоциите си, а очакваме от малките деца да го правят.

Проява на истинска добрина е това, което едно 6-годишно момченце прави, насочвайки като истински експерт своето 4-годишно братче през дихателна техника, за да предотврати пристъп на истерия.

Ашли Уест, майка на 3 момчета, от Калифорния, сподели видео, превърнало се в хит, в което нейният син Ноа (6 год.) говори на братчето си Кори (4 год.), който е на ръба да изпадне в нервен пристъп. Тези 21 секунди си заслужават гледането.

Моят 4-годишен син щеше да изпадне в истерия и 6-годишният му брат му помогна да контролира дишането си, за да се успокои…Бих казала, че съм се справила доста добре!“

Начинът, по който Ноа учи Кори как да си поеме дълбоко въздух, насочвайки го с жестове, докато моделира собствения си дъх, е просто съвършен. Как вниманието му се изостря в момента, в който Кори започва да нервничи, вдига пръсти и спокойно казва „Дишай“, преди да продължи да поема въздух заедно с него, е просто страхотно.
А последвалото окуражение и потупване по гърба? Безценно.

Ясно е, че Ноа е виждал тези техники да се прилагат вкъщи. Уест споделя пред Upworthy, че учи за социален работник и има богат опит в социално-емоционалната сфера. (Ура за социалните работници!). Тя казва, че семейството им често прави йога заедно, което обяснява защо усилията, които Ноа полага, изглеждат като заучени.

Уест обяснява в Twitter, че Кори се е разстроил, защото играта Nintendo тъкмо е била сложена в контакта и все още не е била заредена достатъчно – едно относително психологическо предизвикателство за едно малко дете. Но Ноа се намесва в момента на емоционалния изблик.

„Всички щяхте да ИЗГУБИТЕ интерес, ако го бях написала в самото начало“, казва тя. „Моето момче беше изпълнено със съчувствие: „Разбирам мъката ти, наистина те разбирам, но просто ще трябва да изчакаш малко, не е заредена все още.“

Толкова мило. Майсторски клас по емпатия и емоционален контрол от страна на 6-годишно дете. Ако го изгледате веднъж, ще разберете защо това клипче стана такъв хит. Всички знаем, че светът ни се нуждае от повече емоционално стабилни деца и възрастни. И докато Уест твърди, че не е идеален родител и няма отговор на всички въпроси, ясно е, че прави много неща с децата си по правилния начин.

Може и да звучи простичко, но осъзнатото дишане може да бъде много ефективна техника за успокоение, без значение на каква възраст сте. Според Мичиганския университет, дълбокото поемане на въздух имитира начинът, по който дишаме, когато сме спокойни, това кара тялото ни да изпрати импулс към мозъка да се успокои, а той от своя страна пък изпраща сигнал обратно към тялото да се отпусне.

Обаче, когато тялото и умът са напрегнати, може да ви е трудно да си напомняте да поемате дълбоко въздух, така че може да е много полезно, ако около вас има някой, който да ви насочва. През един период от време, когато синът ми беше по-малък, получаваше паник атаки и ние заедно правехме „дишане в кутия“ или „квадратно дишане“. С пръсти рисувах въображаем квадрат във въздуха, и двамата поемахме дълбоко въздух, когато пръстът ми описваше едната страна на квадрата (за около 5 секунди), задържахме дъха си, докато описваше горната страна, издишвахме бавно, докато минаваше по другата страна и после издишвахме докрай, за да завършим фигурата. След време само му припомнях да използва този похват, когато е напрегнат и той сам си рисуваше квадрата.

Браво на Ноа, който в толкова ранна възраст вече е овладял толкова полезни умения и браво на майка му, която му дава средства за контролиране на емоциите, които ще може да използва до края на живота си.

А ако сега можехме да го наемем, за да обикаля и да учи възрастните как да се сдържат, когато изпадат в истерия, щеше да бъде страхотно.

Източник и снимка: Upworthy
Превод за Център за детско развитие “Малки чудеса”: Милена Балтова