Да научим децата си да бъдат грижовни индивиди

Да научим децата си да бъдат грижовни индивиди

Ако можех да избера едно нещо за нашите деца, то би било те да бъдат грижовни. Те се учат от нас и всичко започва от дома.
Можете ли да познаете трите най-използвани думи в нашия дом? Не, те не са „Почисти си стаята!“, но това е на второ място.
Трите най-използвани думи вкъщи са „Аз те обичам“.

Начинът, по който говорим на децата си се превръща в техния вътрешен глас, така че трябва да разберем, че думите ни имат значение. От момента, в който се събудят сутрин до момента, в който си затворят очите, за да заспят, децата ми чуват тази фраза повече пъти отколкото мога да преброя.

Казваме си го често и го казваме убедително. Защото в края на деня, аз искам децата ми да знаят, че нашата любов е безусловна. Трябва да са сигурни, че каквато и грешка да допуснат, те са обичани. Докато им казваме отново и отново колко много те значат за нас, ние също така искаме те да знаят повече за любовта. Отвън има голям свят и много любов за даване и получаване.

Начини, по които да научите децата си да бъдат загрижени:

1. Демонстрирайте го
Един от най-ефективните начини да образоваме децата относно любовта е да им го демонстрираме ежедневно. Това се крие в малките жестове и милите думи. Казвайки “Благодаря” и “Моля”. Давайки прегръдка и споделяйки усмивка. Съпругът ми и аз се уверяваме, че показваме как любовта трябва да изглежда, всеки ден. Прегръщаме се взаимно, прегръщаме и децта си. Държим се за ръце. Мили сме един с друг. Това е важно и децата го виждат.

2. Доброволчество
От събиране на хранителни продукти за нуждаещите се, до дарения на организации за спасяване на животни, да даваш любов на други, различни от семейството хора, е също толкова важно. Ние наблягаме на добротата и питаме децата как се чувстват, когато помагат на другите. Да показваш състрадание на нуждаещите се от помощ е много силна проява на любов.

3. Направете списък
Да обичаш и да бъдеш обичан са най-невероятните подаръци. Важно е да отделяме внимание и време за разговори с тези, които обичаме. Когато децата бяха по-малки, ние си направихме дъска със сърце в средата и изписахме имената на всички, които ни обичаха около сърцето. Това беше добър начин нагледно да покажем колко хора наистина бяха загрижени за нас.

4. Измислете си знаци.
Не е нужно любовта да бъде шумна и невъздържана, понякога тихите знаци означават най-много. Дъщеря ми и аз вдигаме първите си три пръста, един по един, за да си кажем „Обичам те“, когато се качва на автобуса сутрин. Когато се държим за ръце и вървим, децата ми знаят, че три стискания на ръката ми означават същото нещо. Тези тихи, почти тайни демонстрации на любов означават всичко за нас. Когато леля ми държеше ръката ми и я стиснеше силно за около секунда без да казва и дума, знаех какво се опитва да ми каже. Това беше преди повече от 30 години и то все още има влияние върху мен и днес.

5. Четете книги
Детските книжки са добър начин да запознаете децата си с концепцията на любовта, грижата и начинът, по-който да ги показват. От любовта, която Арчибалд Крейвън споделя с жена си в „Тайната градина“, до силната любов на родителите на Оги към него в „Чудо“, любовта преминава през много препятствия в историите написани за деца. Илюстрираните книжки, романите за по-младите, всички те в основата си се движат по сюжета на любовта. Четете много и четете често с децата, за да им покажете множеството начини по които любовта може да бъде изразена.

Да научим децата си да бъдат загрижени индивиди не трябва да бъде трудно! Ако всичко друго се проваля, ако няма време за повече, то прегръдка и едно тихо прошепнато „Обичам те“ винаги ще бъдат един от най-добрите начини да научим децата си на любов.

Източник: kidsactivitiesblog.com
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Александра Атанасова