Силните семейства: какво представляват и защо са важни

Силните семейства: какво представляват и защо са важни

Силните семейства обикновено имат няколко общи неща:

 • топлина, грижа и положително внимание
 • добра комуникация
 • предсказуема семейна среда
 • връзки с други хора извън семейството.

Силните семейства дават на децата безопасно и сигурно място да бъдат себе си и да научат кои са. Така те се чувстват сигурни и обичани, имат увереността да изследват света, да опитват нови неща и да се учат. Могат да се справят по-добре с предизвикателствата и неуспехите, защото знаят, че имат семейна подкрепа.

Да бъдеш топъл, грижовен и любящ с детето си помага да се изградят силни семейни взаимоотношения. Положителното влияние също е важно. Това е начинът, по който показвате интерес и радост към децата си и какво правят. Положителното влияние изгражда връзка и показва, че сте на разположение, когато имат нужда от вас.

Ето някои предложения за създаване на топлина, грижа и положително влияние в семейството ви:

 • Кажете на децата си колко ги обичате и търсете възможности да им кажете, че се гордеете с тях.
 • Усмихвайте се и гледайте децата си в очите, когато говорите с тях.
 • Изразявайте физически обичта си, когато можеш.
 • Търсете възможности да хвалите и насърчавате хората във вашето семейство, когато се справят с нещо добре или вършат нещо добро за другите. Например: „Хариет, благодаря ти, че извади съдовете от съдомиялната тази сутрин – това беше голяма помощ!“.
 • Създавайте възможности да правите специални неща един с друг, неща, които всички обичате. Защо да не направите това специално време част от семейната ви програма?

Децата от топли, грижовни и любящи семейства се разбират по-добре с връстници и учители и е по-малко вероятно да влизат в конфликти. Също така, изобилието от внимание и обич кара децата да се чувстват специални, което може да им помогне да се справят с житейските възходи и спадове.

Силните семейства комуникират добре за добрите и лошите неща. Това им позволява да празнуват заедно, когато времената са добри и да говорят за проблеми, когато времената са трудни. Това създава безопасно място за децата да споделят трудни чувства като смущение, объркване или срам. И това укрепва отношенията на членовете на семейството.

Ето няколко съвета, които да насърчат добрата комуникация в семейството ви:

 • Насърчавайте членовете на семейството си да говорят помежду си и да се изслушват, така че всеки да има шанс да изрази как се чувства.
 • Хранете се заедно възможно най-често, с изключен телевизор. Това е момент, в който можете да споделите какво се случва в живота ви.
 • Помогнете на децата да научат думи, които изразяват техните мисли и чувства, така че да знаят как да питат за това, от което се нуждаят или искат.
 • Наистина слушайте и отговаряйте по внимателен начин – не само хубави неща или добри новини, но и на проявите на гняв, срам, тъга или страх. Не винаги трябва да решавате проблема или да давате съвети.
 • Научете се да преговаряте и да правите компромиси, когато има проблем, така че всеки да получи част от това, което иска.
 • Фокусирайте се върху невербалната си комуникация. Можете да използвате положителна невербална комуникация като усмивки, контакт с очи и физическа обич, за да укрепите взаимоотношенията си.

Децата се научават на добра комуникация от начина, по който говорите с тях и с другите. Това включва наблюдение как се справяте с конфликти или решавате проблеми с други хора. Когато ви виждат как се справяте с проблемите спокойно и с уважение, вие им помагате да развият важни умения за живота им.

Една предсказуема, организирана семейна среда може да помогне на децата да се чувстват сигурни, защитени и закриляни. Така знаят какво да очакват всеки ден – и какво се очаква от тях. Предсказуемостта в семейния ви живот е особено полезна, когато децата преминават през предизвикателства, промени в развитието или несигурност. Например, ако детето ви е в ново училище, вечерната програма на вашето семейство може да е много успокояваща.

Ето някои предложения за създаване на безопасна и предсказуема семейна среда:

 • Създайте семейна рутина, така че всеки да знае какво да очаква – кой какво трябва да прави, кога, в какъв ред и колко често. Семейните навици също могат да ви помогнат да имате време за приятни семейни дейности или индивидуално време с децата.
 • Подчертайте семейните си ценности – например любов, уважение, приемане, подкрепа един към друг и т.н. Семейните ритуали и семейните правила са добри начини да се уверите, че всеки знае какво е важно.

Рутинните процедури могат да помогнат на децата с увреждания, особено на тези, които трудно разбират или се справят с промяната.

Да бъдат свързани с други хора, които се интересуват от тях, също е важно за децата. Връзки включват вашето разширено семейство, приятели, квартал и общност. Те помагат на децата да развият силно чувство за самите себе си. Тя им дава по-силно усещане за мястото им в семейството, като внуци или братовчеди, както и в рамките на тяхната общност.

Другите важни възрастни могат да бъдат подкрепа, когато времената са трудни – например, ако има смърт в семейството – или в забавленията, когато се празнуват рождени дни.
Доброволчеството или това, да сте ангажирани с редовни дейности във вашата общност, може да помогне на децата ви да развият чувство за идентичност. Пример за това е да се помогне на местната група за опазване на околната среда.

Ето някои предложения за свързване на семейството ви с други хора:

 • Насърчете децата си да посещават своите баба и дядо, лели, чичовци и братовчеди. Ако живеят далеч, говорете с тях по телефона, пишете писма, имейли или правете видеоразговори.
 • Участвайте в местна общностна група или спортен клуб. Това дава възможност на децата ви да опознаят нови хора и да виждат как членовете на общността работят заедно.
 • Поканете бабите и дядовците, лелите, чичовците братовчедите или семейни приятели на училищни или спортни събития, които са важни за вашето дете – например церемония по награждаване или изпълнение.

Да бъдеш свързан с приятели, семейство и общност е важно и за родителите. Мрежата от подкрепящи се надеждни възрастни може да бъде от голяма практическа помощ – например, когато имате нужда някой да вземе децата ви от училище. Вашата мрежа може да ви даде и емоционална подкрепа – например ако се чувствате претоварени или искате съвет.

Когато се фокусирате върху грижата за семейството си, може да забравите или да нямате време да се погрижите за себе си. Но когато отделяте време да се грижите за себе си, ще имате повече физическа и умствена енергия, за да изградите силно семейство. Можете да се грижите за себе си, като си почивате достатъчно, спортувате, ядете здравословна храна и отделите известно време за себе си и отношенията с партньора си, ако имате такъв.

Източник: https://raisingchildren.net.au
Превод за Център за дестко развитие „Малки чудеса“: Силвана Спасова