Мили мамо и татко, моля ви, бъдете до мен!

Мили мамо и татко, моля ви, бъдете до мен!

Мили мамо и татко,
Моля ви, бъдете до мен.
Не успявам да разсъждавам много ясно и точно сега, защото има една значителна част от префронталния кортекс, която все още не ми е развита напълно. Това е доста важна част, тя има отношение към рационалното мислене. Тази част няма да бъде напълно развита докато не навърша около 25 годишна възраст. От сегашната ми гледна точка, 25 годишната възраст ми изглежда доста далеч.

Мозъкът ми не е напълно развит!
Това че съм умен няма значение; дори и най-високите оценки не могат да ми помогнат да прескоча нормалните етапи на развитие, през които всички минаваме. Да имаш добра преценка и да си интелигентен са две напълно различни неща.

Това, което прави мозъка ми толкова гъвкав, креативен и попиващ като гъба, също така го прави и импулсивен. Макар това да не означава непременно, че съм безразсъден или нехаен, аз съм значително по-импулсивен отколкото ще бъда по-късно в живота.

Моля ви, бъдете до мен.
Когато ме погледнете все едно „падам от Марс“, след като съм направил нещо „глупаво“ или съм пропуснал да направя нещо „умно“, всъщност не ми помагате.
Вие възрастните реагирате на ситуациите като използвате вашия префронтален кортекс (рационално), но аз съм по склонен да отговоря с амигдалата си (емоционално).

И когато ме попитате „Какво си мислеше?“, отговорът е „Аз не мислех, поне не и по начина, по който мислиш ти“.

Можете да ме обвинявате, както можете и да обвинявате Mайката природа, но каквото и да изберете, нещата са такива каквито са.
В този момент от живота си разбирам, че ме обичате, но моите приятели са моето всичко. Моля ви, разберете това. Точно в този момент, аз избирам приятелите си, но нека това не ви заблуждава – слушам ви внимателно!

Моля ви, бъдете до мен.

Ето какво можете да направите за мен:

1. Покажете ми модел за поведение на възрастни хора.
Виждам поведението, което моделирате и чувам всички думи, които казвате. Мога и да не ви слушам, но ви чувам. Изглежда, че реагирам доста неотзивчиво на вашите съвети, все едно се пазя с щит, но вашите действия и думи проникват. Давам ви думата си. Ако продължавате да ми показвате път, аз ще ви последвам, дори и да поема по обходен маршрут, преди да стигнем до нашата крайна дестинация.

2. Оставете ме сам да разбера как се случват нещата.
Ако ме оставите да преживея последиците от собствените си действия, ще се поуча от тях. Моля ви, дайте ми малко свобода и ми позволете да знам, че мога сам да разбера как се случват нещата. Колкото повече неща правя, толкова повече увереност и устойчивост развивам.


3. Разкажете ми за себе си.

Иска ми се да ми разкажете всички истории за лудориите, които сте правили като тийнейджъри и какво сте научили от тях. И след това да ми дадете свободата да направя същото.

4. Помагайте ми с перспективата.
Напомняйте ми за цялата картина. Аз ще въртя досадно очи и ще издавам всякакви мрънкащо-подобни звуци. Ще ви дам да разберете напълно ясно, че не сте в състояние да разберете нищо от това, което преживявам. Но аз ви слушам. Наистина ви слушам. Трудно ми е да виждам каквото и да било отвъд онова, в което съм затънал в момента. Помогнете ми да видя и да се фокусирам в дългосрочната перспектива. Напомняйте ми, че този момент ще отмине.

5. Пазете ме.
Моля ви, напомняйте ми, че алкохола и шофирането не могат да вървят заедно. Не спирайте да ми напомняте, че ще ми помогнете във всяка една опасна ситуация, без гняв, без лекции, без да задавате въпроси. Но, също така, казвайте ми отново, и отново и отново, че сте тук, за да ме изслушате, когато имам нужда от вас.

6. Бъдете добри.
Ще науча от вас какво е да си добър и ако сте непреклонни в добрината си към мен, някой ден аз ще имам същото поведение към вас. Никога не ми се подигравайте, моля ви, и не бъдете жестоки. Смеете ми се се, че си мисля, че знам всичко? Може би сте си мислили същото на моите години. Оставете това да премине.

7.Интересувайте се от нещата, които обичам.
Някой ден ще споделя интересите си с вас и ще се чувствам много по-добре, ако валидирате тези интереси, като поне покажете, че ви вълнуват.
Някой ден, когато тийнейджърските мъгли се разсеят, ще откриете един уверен, силен, компетентен и добър пораснал човек, там където някога е стоял мрачният тийнейджър.

Междувременно, затегнете коланите – пътуването предстои.
Моля ви, бъдете до мен.

С обич,
Вашият Тийнейджър

Превод на следната статия: https://grownandflown.com
Превод за Център за детско развитие „Малки чудеса“: Елия Атанасова